Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Nieuwe coronarichtlijnen en gevolgen voor ons werk

Op dinsdag 13 oktober jl. kondigde premier Mark Rutte nieuwe maatregelen aan om de coronapandemie terug te dringen. 

 

Dat heeft ook gevolgen voor ons werk en onze activiteiten.

 

Pelita-directeur Rocky Tuhuteru vertelt over de maatregelen die Pelita neemt.

 

Zo worden alle Masoek Sadja's opnieuw opgeschort en wel tot 1 januari 2021. 

Extra middelen voor gemeenschappen voormalig Nederlands-Indië

In het kader van 75 jaar Vrijheid besloot staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS extra financiële middelen ter beschikking te stellen, namelijk ruim 20 miljoen voor de gemeenschappen in Nederland met wortels in wat ooit Nederlands-Indië was.

 

Uit het bericht blijkt onder meer het voornemen van de bewindspersoon om de Tong Tong Fair en Museum Sophiahof extra te steunen in verband met de gevolgen van de coronacrisis.

 

Ook voor het domein Contextgebonden Zorg, waarin Stichting Pelita actief is, wil de staatssecretaris nieuwe middelen inzetten.

 

De Tweede Kamer moet zich nog over de plannen buigen. 

Twee Gouden Kalveren voor 'Ze noemen me baboe'!

Sandra Beerends won met haar Ze noemen me baboe niet alleen het Gouden Kalf voor De Beste Lange Documentaire 2020 maar ook het Gouden Kalf 2020 voor de Beste Montage!

 

Zie haar dankwoord op Youtube en dit artikel uit Trouw.

Gouden Kalf voor 'Buladó' met cinematograaf Gregg Telussa

Ook Gregg Telussa mocht zich koesteren in de loftuitingen tijdens de uitreikingen van het Gouden Kalf.

 

De film Buladó won namelijk het Gouden Kalf in de categorie 'Beste Film', waarvoor Gregg Telussa verantwoordelijk was voor het camerawerk.

In Memoriam Eddie van Halen

Naar aanleiding van het overlijden van Eddie van Halen op 6 oktober jl. schreef ons lid van het Comité van Aanbeveling, Marion Bloem, over haar herinneringen aan de gitarist met Indische roots op Joop.nl

 

Eddie van Halen was medeoprichter van de band Van Halen en wordt gezien als een van de meest invloedrijke gitaristen ter wereld.

 

Zie dit Youtubefilmpje over zijn gitaarsolo in Michael Jacksons Beat It.

 

En zie het interview over zijn (Indische) achtergrond.

 

Van Halen werd geboren in Amsterdam maar het gezin verhuisde al snel naar Nijmegen, waar sinds de jaren '50 veel Indische Nederlanders gingen wonen. Nijmegen was vanouds een garnizoensstad waar de rekruten voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger werden opgeleid en had de bijnaam 'Bandoeng aan de Waal'. 

 

Fan van de band, Winston, startte een actie om in Nijmegen een straat naar Van Halen vernoemd te krijgen.

Eddie van Halen en racisme

Lees hier het artikel van NBC News over Eddie van Halens ervaringen op het gebied van discriminatie en racisme.

Podcast over kamptijd

De oma van Robin Peters is 81 jaar. Zij vertelt graag verhalen over 1942. Als klein meisje zat ze geïnterneerd  in Nederlands-Indië.

 

Als ze erover vertelt doet ze alsof dat een prachtige tijd was. Ze ging stiekem slootje springen en kende overal de weg. Dat lijkt in niets op de gruwelijkheden die Robin zich voorstelde bij een interneringskamp.

 

Robin wil nu weten hoe het daar echt was. Wat zij zag, hoorde, voelde en wat ze daar nog van meedraagt. 75 jaar na de bevrijding neemt Robin Peters u mee in de podcast Het kamp van mijn oma.  

Film 70 jaar Pelita

In september 2017 bestond Stichting Pelita 70 jaar.

 

Speciaal voor dit jubileum werd een film gemaakt over het werk van Stichting Pelita. 

IndoFILMcafe Nijmegen

Op woensdag 28 oktober om 19.00 uur vertoont het IndoFILMcafé in samenwerking met Bronbeek in Lux-Nijmegen de Indonesische speelfilm Ziarah: Tales of the Otherwords uit 2016 van regisseur Purba Negara.

Oproep aan Nederlands-Indische en Molukse inwoners van Leeuwarden

Mariska Westendorp doet onderzoek in onder meer Leeuwarden naar begraafplaatsen en crematoriatuinen, en de vraag hoe mensen met diverse achtergronden deze plaatsen ervaren en gebruiken.

 

Is er op deze plaatsen genoeg ruimte voor de praktijken en wensen van iedereen die in Leeuwarden e.o. woont? Of kunnen hier verbeteringen in aangebracht worden? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op www.cemi-hera.org.

 

Voor dit onderzoek is Mariska Westendorp op zoek naar mensen met een Nederlands-Indische/Molukse achtergrond die woonachtig zijn in Leeuwarden of omgeving, en die haar iets willen vertellen over hun ervaringen op begraafplaatsen en in crematoria te Leeuwarden.

 

Zie haar flyer.

Martha Christina Tiahahu en Maurits Ver Huell: Oost en West ontmoeten elkaar

In 1817 ontmoetten de Nederlandse marineofficier Maurits Ver Huell en de Molukse vrijheidsstrijdster Martha Christina Tiahahu elkaar toen zij gevangen werd genomen door het Nederlandse leger.

 

De 30-jarige marineofficier was zo onder de indruk van de 17-jarige vrijheidsstrijdster dat hij enkele tekeningen van haar maakte. Ze groeide later uit tot een nationale held in Indonesië.

 

Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek stelden een tentoonstelling samen rondom deze ontmoeting van twee mensen die de historische verhouding tussen Oost en West illustreren. Door vanuit een menselijk verhaal te vertrekken, wordt de Nederlandse koloniale geschiedenis invoelbaar gemaakt voor de bezoeker.

 

De tentoonstelling is te zien van 26 september 2020 t/m 4 april 2021, tijdens de openingstijden van Erfgoedcentrum Rozet, Kortestraat 16, Arnhem

 

De toegang is gratis. 

PELITA

Afscheid

Uw webmaster en samensteller van de eerste 63 digitale nieuwsbrieven gaat genieten van zijn pensioen.

 

Deels met pijn in mijn hart, want na duizenden rapportagegesprekken, organisatie van ettelijke bijeenkomsten en evenementen was u een beetje familie van me geworden met wie ik via de website en nieuwsbrieven contact hield, maar die ik nu toch zal moeten missen.

 

Nu neemt Alies Boenders beide taken voorlopig waar. U kent haar wellicht reeds als communicatieadviseur van Museum Sophiahof in Den Haag.

 

Remember me (James Intveld)

 

Salam manis, Peter Bouman.

Opgegroeid op een Sumatraanse plantage?

De NTR is bezig met een nieuwe geschiedenisserie voor televisie over Nederlands-Indië / Indonesië.

De tijdsperiode die de programmamakers behandelen zal grofweg van 1900 tot 1950 zijn en gaat onder meer over de kolonie die zich losmaakt.

 

Voor deze serie is programmamaakster Hannah Dogger op zoek naar iemand die op een Sumatraanse plantage is opgegroeid in de jaren ’20-’30, begin '40.

 

Voor meer informatie en vragen graag contact opnemen met Hannah Dogger, hannah.dogger@ntr.nl.

Indisch Den Haag contra de Nazi's

Elf Douglas D8-8A-3N vliegtuigen van de Nederlandse krijgsmacht binden op 10 mei 1940 vanaf Ypenburg de strijd aan tegen een Duitse overmacht. Een van die kisten wordt gevlogen door reserve tweede luitenant-vlieger Harry Pauw, een Indo.

 

Hij weet waarnemer/mitrailleurschutter Leo Ballangée aan zijn zijde. Al binnen een half uur na opstijgen worden zij getroffen door vuur van waarschijnlijk een Messerschmitt. De twee inzittenden vinden de dood.

 

In de huidige Haagse wijk Ypenburg is een laan naar Harry Pauw vernoemd.

 

Bijgaand beeld van hem is onderdeel van de tentoonstelling 'Indisch Den Haag contra de Nazi's', die sinds 10 oktober tot en met zondag 1 november te zien is in de bibliotheek Ypenburg (in het Winkelcentrum Ypenburg).

 

De door Herman Keppy gemaakte tentoonstelling (i.s.m. het Haags Historisch Museum, Tong Tong Fair en Atrium) zou aanvankelijk dit jaar openen op de Tong Tong Fair en zou daarna het Atrium (van het Stadhuis) aandoen, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

Postume onderscheiding voor Jacob Manuhuwa

Hij verdiende het Bronzen Kruis ruim 75 jaar geleden maar door de hectiek van de na-oorlogse dagen kwam het nooit tot een uitreiking. Jacob Manuhuwa is inmiddels overleden. Dochter Ida kwam in actie en schreef een brief aan het ministerie van Defensie.

 

Op 7 oktober jl. ontving de weduwe van Jacob Manuhuwa, Annie Manuhuwa-Noersiti, de dapperheidsonderscheiding alsnog uit handen van minister Ank Bijleveld-Schouten.

Aanrader

Vorige week presenteerde Lizzy van Leeuwen haar nieuwe boek over danser Indra Kamadjojo.

 

Hierin beschrijft ze een boeiend, veelzijdig leven en een onderbelicht gebleven deel van de laatkoloniale geschiedenis. Leo Broekveldt werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van een Indische moeder en een uit Nederland afkomstige hoge ambtenaar. ‘Leetje’ vertrok als puber naar Den Haag, studeerde rechten, maar koos voor een leven als revuedanser.

 

In de jaren dertig zou hij uitgroeien tot een internationaal bekende podiumartiest. Tijdens de oorlog transformeerde hij tot Indra Kamadjojo.

 

Zijn danskunst zette hij na 1945 in om steun te geven aan de jonge Indonesische republiek. Later werd hij een invloedrijk figuur in de nieuwe naoorlogse wereld van dans, cultuur, radio en televisie.

 

Luister hier naar Lizzy's interview in OVT en dit artikel uit 8Weekly over Indra Kamadjojo.

'Anita wordt opgenomen' in Bronbeek

In de televisieserie 'Anita wordt opgenomen' liep Anita Witzier een tijdje mee in het Koninklijk Militair tehuis Bronbeek in Arnhem waar zo'n 50 veteranen wonen.

 

Een flink aantal van hen heeft een verleden in Nederlands-Indië. 

Maand van de Geschiedenis over Oost/West

Jaarlijks is oktober 'Maand van de Geschiedenis'. Dit jaar met als thema Oost/West. Met ook aandacht voor het gedeelde verleden met Nederlands-Indië. 

 

In de agenda van de Maand van de Geschiedenis zijn alle activiteiten te vinden. Typ in de zoekbalk 'Indië' en de programmaonderdelen verschijnen vanzelf. 

 

Museum Bronbeek in Arnhem organiseert tijdens de Maand van de Geschiedenis jaarlijks 'De week van de koloniale geschiedenis', van 25 tot en met 31 oktober. De activiteiten vinden plaats in het Congrescentrum Kumpulan op landgoed Bronbeek te Arnhem en in het Filmtheater Lux te Nijmegen.

 

Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist het radioprogramma OVT door Nederland. Op zondag 18 oktober komt OVT vanuit het voormalig Molukse woonoord Lunetten in Vught. 

 

Checkt u nog wel voor de zekerheid of de activiteiten i.v.m. nieuwe coronarichtlijnen doorgang vinden?

Dolf van Calck

Edwin van Calck zoekt anekdotes, documenten, verhalen, foto's en andere gegevens over zijn opa Dolf van Calck.

 

Deze was niet alleen onderwijzer in Blitar, Soerabaja en Grissee maar ook op de Molukse school in Barneveld!

 

Bovendien was hij gemeenteraadslid in Blitar, voorzitter van de bond van oud-Steurtjes en penningmeester van de IEV afdeling Blitar. 

 

Zie Edwins uitgebreidere oproep in Uit het Oog, waar u trouwens zelf ook oproepen kunt plaatsen.

Save the Date voor literaire middag met Yvonne Keuls

Een van de leden van ons Comité van Aanbeveling, Yvonne Keuls, treedt op 15 en 22 november op in Museum Sophiahof in Den Haag. Althans, als de coronamaatregelen het toelaten. Noteert u alvast de data met potlood in uw agenda.

 

Yvonne Keuls leest voor uit 'Mevrouw mijn Moeder' en 'Indische Tantes'. 

 

Kijkt u op de website van Museum Sophiahof voor een uitgebreid programma en wijze van aanmelden.

Fietsen en wandelen langs historische plekken in Groningen en Wageningen

De Verhalen van Groningen publiceerde verschillende historische fietsroutes langs plekken waar Indische Nederlanders en Molukkers werden ondergebracht na de onafhankelijkheid van Indonesië. 

 

De routes zijn gratis te downloaden via De Verhalen van Groningen.

 

De Historische Vereniging Oud Wageningen ontwikkelde een fiets- en wandelroute langs Indische sporen in de stad. Sporen van het VOC-verleden, maar ook van het tropisch gericht landbouwonderwijs en -onderzoek van de rijkslandbouwhogeschool en rusthuis Dennenrust voor Indiëgangers, nu bekend als Rumah Kita.

 

Bezoek meteen ook de gelijknamige expositie in museum De Casteelse Poort, waar de route start en eindigt.

Java Post

In de Java Post vindt u artikelen als Militairen in Indië geafficheerd als SS-ers?, Politiek Mekka Solo, Ficus benjamin (ofwel omvang Indische gemeenschap en de al dan niet noodzaak van een Indisch omroep) en roofkunst terug?

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.