Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Pelita Landelijke Molukse Ouderendag afgelast!

In navolging van de actuele richtlijnen van het RIVM en de verschillende overheden in het licht van de corona-crisis gaan al onze bijeenkomsten in ieder geval tot 1 september niet door.

 

Dit betekent dat onze jaarlijkse Pelita Landelijke Molukse Ouderendag niet doorgaat.

 

Zie de mededeling hierover van onze directeur.

Vergeten verhalen uit Nederlands-Indië

Vanwege de coronacrisis is in het kader van Theater na de Dam het jongerenproject van Theater Rotterdam overgegaan naar een online variant op 4 mei.

 

Maandag 4 mei komen vanaf 10:00 uur alle verhalen in een speciaal digital magazine online te staan, inclusief een podcast waarin de jongeren zelf te horen zijn.

 

Er staat reeds een korte preview online van een van de vertellers uit dit project: van de 77-jarige Martien van Veen over diens ervaringen in Nederlands-Indië.

4 Mei 21:00 uur - Theater na de Dam

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus biedt Theater Na De Dam dit jaar een alternatief programma aan met o.a. een uitzending op NPO1, podcasts, (korte) films, hoorspelen en registraties die thuis te bekijken en beluisteren zijn.

 

In de speellijst wordt aangegeven of een voorstelling is geannuleerd, uitgesteld, of dat er een alternatieve vorm beschikbaar is. Samen herdenken. Ook nu!

'Na de Dam' vanuit een leeg theater

Al jaren worden, na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, door het hele land optredens en voorstellingen georganiseerd, waarin herdenking van de Tweede Wereldoorlog centraal staat.

 

Dit jaar kan het publiek niet naar het theater komen. Daarom wordt op 4 mei rond 21.00 uur op NPO 1 het programma Na de Dam vanuit de lege Stadsschouwburg uitgezonden, c.q. de vaste stek van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Een unieke samenwerking tussen de NOS, ITA en Stichting Theater Na de Dam.

 

Winfried Baijens presenteert het programma met o.a. Douwe Bob, Claudia de Breij, Typhoon en Nasrdin Dchar en acteurs van het ITA.

 

Ivo van Hove is verantwoordelijk voor de samenstelling van de uitzending en Wende voor de muzikale dramaturgie. Na de Dam: muziek en verhalen over herdenken en waarom we herdenken.

Pelita Nieuws

Het April-nummer van Pelita Nieuws is uit!

 

Wat de inhoud hiervan is en hoe u zich eventueel kunt abonneren, vindt u hier.

 

 

Eerdere nummers, die u nu wel geheel kunt doorbladeren, vindt u hier.

(Aanvullende) aanvragen oorlogswetten zijn nog mogelijk, maar telefonisch

Natuurlijk kunt u nog aanvullende aanvragen indienen indien u reeds in het kader van de Wuv, Wubo of AOR bent erkend.

 

De rapportage vindt vanwege de coronacrisis echter niet bij u thuis plaats, maar gebeurt telefonisch.

 

Ook als u voor het eerst een aanvraag wilt indienen of een hernieuwde aanvraag (indien u nieuwe feiten heeft gevonden) is een telefonische rapportage mogelijk.

 

Bel voor meer informatie naar 088 330 51 11 of zie hier.

Java Post

In de Java Post van Bert Immerzeel kunt u over een treinongeluk lezen, veroorzaakt door een karbouw of over badplaatsen van Batavia. Ook vindt u een interview van Henk Harcksen, auteur van Blauwe Brieven, met rechtsfilosoof Wouter Veraart over ontrechting.

PELITA

Al onze bijeenkomsten tot 1 september afgelast!

De Corona-crisis houdt het land in zijn greep. We volgen dan ook als stichting Pelita de actuele richtlijnen van het RIVM en de verschillende overheden.

 

We gaan er vanuit dat ook u die richtlijnen volgt en hopen dat u in goede conditie bent alsmede uw dierbaren.

 

Als gevolg van de crisis gaan tot nader order al onze bijeenkomsten niet door (in ieder geval tot 1 september niet) en vinden er geen huisbezoeken meer plaats op de wijze zoals u die van ons gewend bent. Al onze spreekuren op locatie zijn tijdelijk stopgezet. 

 

Om toch zoveel mogelijk met u in contact te blijven, staan onze beroepskrachten (regiocoördinatoren) telefonisch voor u klaar. Dit doen ze per regio. Daarnaast zorgen wij er uiteraard ook voor dat ons algemene nummer 088 - 330 51 11 voor u bereikbaar blijft!

 

Onderstaand treft u een overzicht van de namen en contactgegevens aan per regio, die u alle werkdagen tijdens werktijd kunt bellen:

 

 

Theo Boiten (Noord) 06-13521353

 

Monique Coers (Noord-Holland) 06-30761180

 

Stefanie Hehalatu (Limburg) 06-30994306

 

Sylvia Hiert (Midden) 06-10991336

 

Stan Hoestlandt (West) 06-13246181

 

Sylvia Huisman (Eindhoven-Den Bosch) 06-13517056

 

Peter van Riel (Gelderland) 06-13523093

 

Kees Schepel (Zeeland-N.Brabant) 06-13521570

 

Josselien Verhoeve (Overijssel) 06-26949275

 

Nynke van Zwol (Amsterdam e.o.) 06-47839666

 

 

Voorts is Ed Roso, ter vervanging van zijn spreekuur in de Sophiahof (Den Haag), bereikbaar via 06-13521479 of 06-28666198.

 

Bel voor specifieke vragen over de oorlogswetten als Wuv, Wubo of AOR naar Rene van Dijk op 06-13253538.

 

 

We hopen dat we u zoveel als mogelijk van dienst kunnen zijn door in ieder geval telefonisch bereikbaar te zijn voor uw vragen.

Tot zover voor nu.

 

Hartelijke groet,

Rocky Tuhuteru

Directeur

Oproep Vrijheidsvuur

Wageningen45 roept wegens de lockdown héél Nederland op om op 4 mei vanaf 21.00 uur zelf het Vrijheidsvuur te ontsteken én digitaal door te geven via www.vrijheidsvuur.nl.

 

Het echte vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin.

 

Zie het persbericht.

Adviezen voor communicatie met ouderen in coronacrisis

Zie deze folder van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum voor communicatie met ouderen tijdens de coronacrisis.

Nieuwsbrief Stichting Musea en Herinneringscentra 40/45

Zie de nieuwsbrief van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40/45 hoe verschillend men bij het 75-jarige einde van de Tweede Wereldoorlog stilstaat.

Gedigitaliseerde manuscripten, oude drukken, foto's en kaarten Zuidoost-Azie beschikbaar in digital collections

De UBL (Universitaire Bibliotheken Leiden) heeft manuscripten, oude drukken, foto’s en kaarten van Zuidoost-Azië beschikbaar gemaakt via Digital Collections. Daarmee is een deel van de Leidse collecties op het gebied van Zuidoost-Azië digitaal beschikbaar voor onderwijs, onderzoek en het belangstellende publiek.

 

Denk bijvoorbeeld aan de Panji manuscripten en het epos La Galigo, die samen met de autobiografie van prins Diponegoro zijn opgenomen in het Memory of the World Register van UNESCO.

 

De collectie Balinese tekeningen, verzameld door H.N. van der Tuuk (1824-1894) en de collectie Aceh Books kunnen eveneens in Digital Collections. worden geraadpleegd.

 

Verder zijn de collectie (Sino-) Maleise populaire fictie van de late negentiende eeuw tot de jaren vijftig en collectie Zuidoost-Aziatische popsongs beschikbaar.

 

Zie ook de uitgebreide collectie Fotografie.

 

In de loop van 2020 worden de collecties afwrijvingen en papieren afdrukken van Oud-Javaanse en Sanskrietteksten in Digital Collections aangevuld.

Zie het persbericht.

Archief digitale nieuwsbrieven Pelita

Mocht u in deze coronatijd zijn hebben om oude nieuwsbrieven door te nemen....

 

Het archief van onze digitale nieuwsbrieven vindt u hier!

 

Actueler nieuws vindt u hier.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.