Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Mededeling t.b.v. clienten stichting Pelita

De Corona-crisis houdt het land in zijn greep. We volgen dan ook als stichting Pelita de actuele richtlijnen van het RIVM en de verschillende overheden.

We gaan er vanuit dat ook u die richtlijnen volgt en hopen dat u in goede conditie bent alsmede uw dierbaren.

 

Als gevolg van de crisis vinden er sinds vorige week geen huisbezoeken meer plaats op de wijze zoals u die van ons gewend bent. Al onze spreekuren op locatie zijn tijdelijk stopgezet. 

 

Om toch zoveel als mogelijk met u in contact te blijven, worden met ingang van heden TELEFONISCHE SPREEKUREN gehouden door de verschillende beroepskrachten (regiocoördinatoren).

Daarnaast zorgen wij er uiteraard ook voor dat ons algemene nummer 088 - 330 51 11 voor u bereikbaar blijft!

 

Onderstaand treft u een overzicht van de namen, tijdstippen en contactgegevens per regio (natuurlijk kunt u de regiocoördinatoren ook op andere momenten bellen, maar tijdens deze spreekuren zijn zij in elk geval voor u beschikbaar):

 

Theo Boiten (Noord) di + vr 10-12 u. 06-13521353

Monique Coers (Noord-Holland) – ma 14-16 u, woe 19-20 u, do 9-11 u 06-30761180

Stefanie Hehalatu (Limburg) di + do 13-15 u. 06-30994306

Sylvia Hiert (Midden) di + do  10-12 en 14-15 u. 06-10991336

Stan Hoestlandt (West) di 14-16 u, do 10-12 u. 06-13246181

Sylvia Huisman (Eindhoven-Den Bosch) ma + woe 14-16 u 06-13517056

Peter van Riel (Gelderland)– op werkdagen tussen 10 en 16 u 06-13523093

Kees Schepel (Zeeland-N.Brabant) di + do 14-16 u. 06-13521570

Josselien Verhoeve (Overijssel) wo + vr 10-12 u. 06-26949275

Nynke van Zwol (Amsterdam e.o.) di + do 14-16 u 06-47839666

Voorts is Ed Roso, ter vervanging van zijn spreekuur in de Sophiahof (Den Haag), op maandag t/m donderdag bereikbaar via 06-13521479 of 06-28666198.

  

We hopen dat we u zoveel als mogelijk van dienst kunnen zijn door in ieder geval telefonisch bereikbaar te zijn voor uw vragen.

 

Tot zover voor nu.

 

Hartelijke groet,

Rocky Tuhuteru

Directeur

Hamsteren?

Reza Kartosen Wong schrijft maandelijks een column voor het Parool.

 

Deze keer stond hij stil bij het wonderlijk gehamster van WC-papier. 

 

Zie hier.

"Zijn jullie kerels of lafaards?"

Schrijver Herman Keppy raakte ontroerd toen hij vaststelde hoeveel indo's en Indonesiërs betrokken waren bij de strijd tegen nazi-Duitsland. 'Alsof je ontdekt dat heel Zaandam in het verzet zat'. Lees het Volkskrant-interview met hem van 23 november 2019.

 

Dit, naar aanleiding van Hermans boek Zijn jullie helden of lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi's 1940-'45.

 

Bij de presentatie van diens boek werd deze 23 minuten durende film vertoond, waarin ook een aantal Indische en Indonesische verzetsvrouwen werden belicht. Ook is vanuit diens cockpit te zien hoe Rudy Burgwal frontaal op V-1's afvliegt en uitschakelt.

Hormat aan de baboe

Tijdens de 9e Indiëlezing in de OBA te Amsterdam stonden vrouwelijke stemmen en perspectieven tijdens de koloniale periode in Indonesië centraal.

 

Zie dit filmpje van Ellen Mierop hoe Robin Block hormat brengt aan de baboe in het algemeen.

Indische oorlogsverledens in Aanspraak

In de Aanspraak van deze maand staan onder meer interviews met Gerard Pauw (De oorlog laat mij niet los) en Ed Waisvisz (Twaalf ambachten, dertien successen).

 

Over hun oorlogsverleden in Nederlands-Indië.

INDO - Marion Bloem

Dinsdag 3 maart presenteerde Marion Bloem, lid van ons Comité van Aanbeveling, haar boek Indo ofwel volgens de Geschiedenis-winkel: een persoonlijke geschiedenis over identiteit.

 

Zie ook haar zeer persoonlijke interview met dagblad Trouw.

PELITA

Ook andere bijeenkomsten met een Indisch of Moluks thema afgelast!

Helaas moesten ook op advies van het RIVM tot 1 juni ook andere bijeenkomsten van drie of meer personen worden afgelast....

 

Zie hier.

Excuses

Naar aanleiding van de excuses van Koning Willem-Alexander aan Indonesië tijdens diens staatsbezoek op 10 maart j.l. vroeg het televisieprogramma Op1 onder meer naar de mening van Yvonne Keuls, lid van ons Comté van Aanbeveling.

 

Zie het item vanaf  19:48 minuut.

 

Zie ook de reactie van een Indië-veteraan op de gemaakte excuses.

Troostmeisjes

Troostmeisjes heten ze: Een naargeestig eufemisme voor de slachtoffers van het systeem van dwangprostitutie, dat tussen 1932 en 1945 uitgerold werd door het Japanse Keizerlijke Leger, de marine en luchtmacht in alle bezette gebieden in Zuidoost-Azië.

 

Tot nu toe werd klakkeloos aangenomen dat er zo’n 200.000 troostmeisjes waren, van wie het merendeel Koreaans. De onthutsende waarheid blijkt echter jarenlang toegedekt te zijn, nota bene door het gros van de 34 betrokken landen en stadstaten die de ten minste 500.000 slachtoffers vertegenwoordigen.

 

Lees hier verder over dit boek van Griselda Molemans.

 

En zie het AD-artikel hierover.

Werelden van verschil, maar de muziek verbindt

Wouter Muller schreef voor dagblad Tubantia deze column over twee zo verschillende optredens. En over de verbindende rol van muziek.

 

Wouter Muller is muzikant, tekstschrijver, componist en actief in de sociaal-culturele sector.

Andere Tijden - Oorlogshelden uit de Oost

‘Dat wisten jullie niet he? Dat er jongens waren uit Indonesië, die hier in het verzet zaten?’, zegt oud-Doe Maar zanger Ernst Jansz in de uitzending van het geschiedenisprogramma Andere Tijden van 18 maart. Zijn vader Rudi helpt Joodse onderduikers, verspreidt illegaal drukwerk en vormt een knokploeg. Het loopt niet goed met hem af. 

 

Het is een onbekend verhaal: de jonge mannen en vrouwen uit Indië die massaal verzet pleegden tegen de nazi’s in Nederland. Journalist Herman Keppy heeft jarenlang onderzoek gedaan en vertelt het verhaal van Rudy Burgwal uit Surabaya, student in Leiden. Als de Duitsers ons land binnenvallen steekt Burgwal het Kanaal over en wordt één van de beste Spitfire-piloten van zijn squadron. Keppy zoekt het graf van Burgwal in Frankrijk. 

 

 

Zie hier de uitzending.

Molukse mantelzorgers gezocht voor promotieonderzoek!

De Universiteit van Humanistiek is dringend op zoek naar Molukse mantelzorgers die een familielid verzorgen met dementie.

Dit, voor een onderzoek om isolatie en overbelasting bij mantelzorgers met een migratieachtergrond te voorkomen.

 

Kent u iemand aan wie u meteen denkt of bent u zelf Moluks en mantelzorger kijk dan hier en hier voor meer informatie.

Lespakket Max Havelaar

Misschien voor uw kleinkinderen, kinderen of u zelf.

 

Dit lespakket Waarom schrijft Multatuli de Max Havelaar?

Tonke Dragt

Wist u dat Tonke Dragt uit Indië kwam, in Tjideng zat geïnterneerd en met De brief voor de Koning een van de populairste kinderboeken schreef, dat nu verfilmd op Netflix valt te zien.

 

Zie het interview in DWDD

 

Overigens, van haar vele boeken is Torenhoog en mijlen breed haar favoriet, omdat ze hierin haar hartstocht voor de natuur en de oerwouden in Indië kwijt kon.

Java Post

In de Java Post vindt u verschillende bijdragen over het koninklijk staatsbezoek aan Indonesië

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.