Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Mocht u aan een Chinese dansworkshop mee willen doen, dan boft u als u op 15 februari op de Masoek Sadja in Zwolle komt. Dan treedt de Chinese dansgroep "het Zonnetje" namelijk op.

 

Zie het programma.

 

En zie het overzicht aan onze andere Masoek Sadja's.

Op zoek naar Indische of Molukse wortels?

Heeft u kinderen of kleinkinderen tussen de 15 en 35 jaar, wijs hen dan op Tracing Your Roots van stichting Zieraad, een project van drie middagen dat voor de derde keer van start gaat!

 

Zie hier.

Bijeenkomst Naoorlogse Generaties PNG

Zaterdagmiddag 8 februari is er van 12:00 tot 16:00 uur weer een bijeenkomst van de PNG. 

 

Deze keer met de voorstelling Hóe dan dese?! van theatergroep Madua.

 

 

Zie het programma.

De mannen van Maria

In haar beeldend geschreven roman over een bijslaap in Batavia beschrijft Anneloes Timmerije de 17de-eeuwse wereld van moeraskoortsen, slavernij en piraten.

 

Wat loopt daar langs de kade? Een stel baarmoeders, op pootjes. In De mannen van Maria worden zeven meisjes meegestuurd met een VOC-schip naar Batavia. ‘Wij gingen om te baren, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust’, luidt de eerste zin, bij monde van Maria van Aelst, de achttienjarige hoofdpersoon uit Steenbergen.

 

Het is 1625. Negen maanden duurt de reis, en bij aankomst blijkt Batavia nog niet veel meer te zijn dan een zompig, gevaarlijk moeras. Maria wil er niet blijven, maar heeft geen keus. Ze wordt op ‘de meisjesmarkt’ uitgekozen door een oudere heer van stand, een handelaar in specerijen. ‘Rokken omhoog, ding erin, paar keer stoten, hijgen, onderdrukt kreunen en klaar’, is wat ze verwacht van de bijslaap, en dat komt uit. Na de derde keer doet het geen pijn meer.

 

Lees hier de NRC-recensie verder.

 

Heerlijk boek om te combineren met de 35 minuten tellende virtual reality-showBatavia 1627 in het Westfries Museum te Hoorn!

Podcast: de dodenrol die van Djakarta naar Egmond kwam

In Egmond staat een monument voor KPM-medewerkers die tijdens de oorlog zijn omgekomen.

 

Luister naar de podcast.

Krissendag Taman Indonesia

Op 23 februari houdt Indonesisch dierenpark Taman Indonesia een Krissendag, waar u met al uw vragen over uw Kris terecht kunt!

Bij Eugenie in de Keuken

Op 8 maart kunt in het Utrechtse Werftheater weer naar een show van tante Eugenie!

Indie-reis met Wieteke

Ook dit jaar organissert Wieteke van Dort weer een reis van 28 dagen naar Indië.

 

Zie hier en hier de details!

Java Post

In de Java Post vindt een aankondiging van de Tjideng-reünie en natuurlijk weer andere interessante historische verhalen.

PELITA

Indische Eettafels

Tijdens onze Indische Eettafels kunt u niet alleen genieten van de heerlijke Indische gerechten, maar ook van uw tafelgenoten en hun verhalen uit memory lane. Bovendien klinkt dan ook vaak muziek zoals tijdens de Indische Eettafel in Hilversum.

 

Zie  ons overzicht.

Rocky Tuhuteru nieuwe directeur Stichting Pelita

Op 1 maart wordt Rocky Tuhuteru (1959) benoemd tot directeur van Stichting Pelita. Hij volgt hiermee Harriet Ferdinandus op die na 20 jaar directeurschap met pensioen gaat.

 

Jan-Wilke Reerds, voorzitter raad van bestuur Stichting Pelita: “Ik ben heel blij dat Rocky Tuhuteru zich op deze manier aan Pelita verbindt. Zijn enorme kennis, betrokkenheid en netwerk in de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland en zijn ruime ervaring met communicatiestrategiën en positionering van organisaties maken hem tot de ideale directeur om het werk van Stichting Pelita verder vorm te geven.”

 

Rocky Tuhuteru: “Ik ken Stichting Pelita al jaren en verheug me erop met mijn kennis van de cultuur en context van Indische Nederlanders en Molukkers te kunnen bijdragen aan de versterking van hun welzijn.”

 

Rocky Tuhuteru is bekend geworden als radio- en televisiepresentator, maar hij is daarnaast in de journalistiek werkzaam geweest als verslaggever, regisseur en producer. Hij heeft voor verschillende omroepen gewerkt waaronder de NOS, KRO, NCRV, NTR, NPS en AT5. Sinds 2002 had hij zijn eigen media- en communicatiebureau Tuhuteru en Partners in Den Haag. Hij heeft inmiddels zijn taken bij dit bureau neergelegd en zich teruggetrokken als directeur en aandeelhouder van Tuhuteru en Partners om zich volledig op Pelita te richten.

 

Stichting Pelita is de landelijke welzijnsorganisatie die zich inzet voor hen die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog vanuit het voormalig Nederlands-Indië naar Nederland zijn gekomen. Pelita begeleidt aanvragen in het kader van de wetten voor oorlogsgetroffenen, organiseert passende zorg en biedt sociale dienstverlening: een breed pakket aan diensten gericht op het versterken van zelfredzaamheid, het bevorderen van maatschappelijke participatie en het voorkomen en verminderen van sociaal isolement.

Subsidieaanvragen Collectieve Erkenning

Jaarlijks kunnen er subsidieaanvragen worden ingediend voor projecten die bijdragen aan de collectieve erkenning voor Indisch en Moluks Nederland. Dit kunnen projecten zijn op het gebied van educatie, kennis-museaal en cultuur.

 

Tot 15 februari kunt u uw aanvraag indienen.

 

Met ingang van 2020 zijn er drie belangrijke wijzigingen in de regeling aangebracht. Deze keer telt niet het motto 'Wie het eerst komt, wie het eerst maalt', maar zal er uit alle inzendingen worden geloot.

 

Zie hier verdere details.

 

Meer informatie over de wijzigingen en over het indienen van een aanvraag kunt u terugvinden op deze website van VWS.

Turah in IndoFILMcafe Nijmegen

Zondag 9 februari om 19.30 uur vertoont het IndoFILMcafé in Lux-Nijmegen de Indonesische speelfilm Turah uit 2016 van regisseur Wicaksono Wisnu Legowo.

Ons Wereldrijk

Hopelijk komt binnenkort Hotel Modern met Ons Wereldrijk in uw stad. Een gigantische maquette van Nederlands-Indië waarmee Hotel Modern ons koloniale verleden belicht.

 

Luister naar theatermaker Herman Helle hierover in Nooit Meer Slapen, wiens ouders uit Indie kwamen (totok). In de Moesson van deze maand staat trouwens een interview met Helle

Indie-lezing OBA

Op zaterdag 7 maart organiseert het 4en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost in samenwerking met het IHC en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) de 9e Indië-lezing.

 

Sprekers zijn Suze Zijlstra – historica aan de universiteit van Leiden, Dido Michielsen – schrijfster en Sandra Beerends – filmmaakster.

 

Met poëzie van Robin Block en muziek van Young Released. Moderatie door Murjani Kusumobroto.

Indonesische kunstenaars over koloniale macht

Tot 26 april te zien in Framer Framed te Amsterdam: On the Nature of Botanical Gardens met werk van negen hedendaagse Indonesische kunstenaars die kritisch kijken naar botanische tuinen, koloniale macht, kennisopbouw en economie van de natuur, de nalatenschappen en de huidige gevolgen van het op deze manier benaderen van de natuur en planten.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.