Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

We wensen u nogmaals een zeer voorspoedig 2020. Ook dit jaar jaar blijven we onze Masoek Sadja's organiseren, waarvoor we u van harte uitnodigen!

 

Hier vindt u ons overzicht.

Rockers...

Peter Koelewijn werd weliswaar onlangs geridderd omdat hij in 1960 Kom van het dak af! uitbracht.

 

Maar wij hadden jaren daarvoor al Andy Tielman, bijvoorbeeld met Rock it up of  Black Eyes...

IndoFILMcafe Nijmegen

Aanstaande zondag 12 januari vertoont het IndoFILMcafe in LUX-Marienburg te Nijmegen de Indonesische documentaire The song of grassroots (Nyanyian akar rumput) uit 2018 van regisseur Yuda Kurniawan.

 

Deze documentaire gaat over dichter en mensenrechtenactivist Wiji Thukul. In 1998 verdween hij spoorloos. Zijn zoon Fajar Merah zette zijn teksten op muziek. Een dubbelportret.

 

Zie hier.

Themadag Bronbeek: Herinneren

Zondag 19 januari is er op Bronbeek weer een bijzondere Themadag, die dan in het teken staat van Herinneren!

 

Met sprekers als Herman Keppy, Herman Spinhof. Louis Zweers, Anneloes Timmerije en Charles den Tex.

Dit, onder leiding van Adriënne Zuiderweg.

 

Zie hier het programma en achtergrond.

Levensverhaal

Op haar website Indische Schrijfschool van Vilan van de Loo staat Het leven van Oma Batoe, geschreven door een van haar cursisten Lineke de Paauw.

 

Vilan stimuleert het vastleggen van Indische levensverhalen.

 

Interesse? Zie dan hier.

Gewijzigde subsidieregeling Collectieve Erkenning!

Jaarlijks kunt u subsidieaanvragen indienen voor projecten die bijdragen aan de collectieve erkenning voor Indisch en Moluks Nederland. Dit kunnen projecten zijn op het gebied van educatie, kennis-museaal en cultuur.

 

Op 15 januari 2020 start de nieuwe aanvraagronde.

 

Met ingang van 2020 zijn er drie belangrijke wijzigingen in de regeling aangebracht. Deze keer telt het motto 'Wie het eerst komt, wie het eerst maalt' niet, maar zal er uit alle inzendingen worden geloot.

 

Zie hier verdere details.

 

Meer informatie over de wijzigingen en over het indienen van een aanvraag kunt u terugvinden op https://www.dus-i.nl/subsidies/collectieve-erkenning-van-indisch-en-moluks-nederland

Daar werd wat groots verricht

In verband met de overdracht van Nederlands-Indië, die 70 jaar geleden op 27 december 1949 plaats vond, werd de TV-registratie van Diederik van Vleuten's Daar Werd Wat Groots Verricht uitgezonden.

 

Zie hier de uitzending.

 

Zie ook een recensie van diens boek onder dezelfde titel.

Tropenbruid

Op 29 januari verschijnt Tropenbruid, de nieuwe roman van Susan Smit.

 

Volgens Yvonne Keuls: Een prachtig verhaal over moed en verlangen, met diepe inzichten over het oude Indië.

 

Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden.

 

Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.

 

Als geluk onbereikbaar is, wat komt er dan voor in de plaats? Susan Smit maakte van die vraag een intense roman vol ijle melancholie, ontregeling en fascinerende geheimen. Een onweerstaanbaar avontuur. Thomas Verbogt

Indo in Indonesië

Sinds 27 december is de website Indo-In-Indonesië actief om verhalen van Indischen te horen, die in Indonesië zijn gebleven, en eventueel met hen in gesprek te gaan (audiovisueel).

 

Lees waarom.

Java Post

In de Java Post vindt u artikelen over berichtgeving indertijd omtrent inlandse slachtoffers, over mogelijke straatnamen als Soekarnoplein, over Kerstfeest 1947 en een TV-recensie over Onze jongens op Java (zie de delen 1, 2, 3 en 4).

PELITA

Indische Eettafels

En ook voor onze Indische Eettafels bent u van harte welkom! Maar voor deze bijeenkomsten moet u wel tijdig reserveren.

 

Zie hier ons overzicht.

Memoires van een njonja manis

Vandaag en morgen kunt u in Utrecht nog naar de theatervoorstelling Njonja Manis waarin theatermaker Yvonne Groeneveld vertelt over haar jeugdherinneringen. Geboren in Indië, waar zij haar eerste jaren in het Jappenkamp doorgebracht, blijft Yvonne erbij dat zij boft. Zij overleefde het immers! Maar ook de jaren erna komen aan bod.

 

In deze  theatervoorstelling wordt het toneelbeeld ook gedragen door cartoons en zingt Yvonne nostalgische liedjes met muziek uit de jaren veertig. Daarnaast weet zij zich ook nog gesteund door haar kleinkind, een grappige karikatuur die haar ook nog eens kritische vragen stelt.

 

Zie het persbericht en haar website.

Stem 15 januari mee voor de tentoonstelling 'WO2 in 100 foto's'!

In verband met de tentoonstelling WO2 in 100 Foto’s, die op 31 maart 2020 in de Tweede Kamer wordt geopend, nodigen we u uit voor de publieksbijeenkomst op 15 januari.

 

U kunt die dag in de Sophiahof te Den Haag mee stemmen welke van de 50 gekozen foto's van de werkgroep Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen de toenmalige omstandigheden aldaar het treffendst weergeven.

 

Dit, onder het genot van een snack en een drankje.

 

Hier vindt u een korte omschrijving van het project met de vijf thema's.

 

De bijeenkomst vindt van 14:00 tot 16:00 uur plaats met een 15 tot 20 minuten durende inleiding van Prof. dr. Fridus Steijlen. De toegang is gratis, maar u moet zich hiervoor wel aanmelden via info@indischherinneringscentrum.nl.

 

De stemtool waarmee de stemming plaats vindt, blijft hierna nog een week actief.

Agenda Museum Sophiahof

Zie voor meer activiteiten in Museum Sophiahof de agenda.

Taxatiedag Sophiahof

Frans Leidelmeijer houdt zaterdag 25 januari in de Sophiahof Den Haag een lezing over Indische / Indonesische schilderkunst en Balinese art deco-beelden. Dit, vanwege de taxatiedag die hij samen met Chris Vellinga voor het Venduehuis houdt.

 

Zij zoeken werk van onder anderen G. Adolfs, K. Affandi, D. Beynon, R. Bonnet, W. Dooyewaard, Lee Man Fong, W.G. Hofker, I. Israels, T. Meier, A.J. le Mayeur de Merprès, F. Ohl, Raden Saleh, Ch. Sayers, R. Strasser en Balinese schilders als Sobrat en Lempad. Ook zijn ze op zoek naar Balinese art deco-beelden.

 

Nelleke van der Krogt, bekend van Tussen Kunst & Kitsch is die dag speciale gast! Meld u tijdig aan. zeker als u zelf over bijzondere Balinese art deco-beelden of over Indische/Indonesische schilderijen beschikt en deze wilt laten taxeren!

 

Zie hier.

Gezocht: voormalig KNIL-soldaat en spijtoptant

Het Nationaal Archief zoekt een voormalig KNIL-soldaat die als spijtoptant naar Nederland kwam en nu bereid is tot een kort interview. Dit interview dient als onderdeel van de tentoonstelling 'De oorlog die bleef', over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

 

Eén aspect van deze nasleep is de repatriëring van mensen uit Nederlands-Indië en Indonesië, van de eerste groepen vlak na de Japanse capitulatie tot de spijtoptanten in de jaren '50/'60.

 

Het interview gaat in op de beweegredenen om naar Nederland te gaan, de reis en het ontvangst door de Nederlandse samenleving. Dit wordt verwerkt tot een kort audiofragment dat bezoekers aan de tentoonstelling kunnen beluisteren.

 

De tentoonstelling wordt op 20 februari 2020 geopend in het Nationaal Archief.

 

Het Nationaal Archief toont in deze tentoonstelling onder meer archiefstukken over spijtoptanten, maar wil ook graag een spijtoptant zelf aan het woord laten. Vandaar deze oproep.

 

Reacties graag naar: Suzanne van der Wolf 06 - 509 80 168 of susanne.vanderwolf@nationaalarchief.nl

Orde van Oranje Nassau

Pelita-vrijwilligers Jim en Gerda Rosbak zijn sinds 18 december 2019 lid van de Orde van Oranje Nassau. Dit, vanwege hun jarenlange inzet voor buurtcentrum Limbrichterveld in Sittard-Geleen, waar ook de Masoek Sadja plaats vindt en sinds 19 december de Indische Eettafel.

 

Deze onderscheiding kregen ze uit handen van wethouder Berry van Rijswijk en burgemeester Sjraar Cox.

Hans Goedkoop in Impact-Magazine

In het decembernummer van Impact Magazine vertelt Hans Goedkoop over het Indisch Zwijgen binnen zijn familie.

 

Lees hier diens interview.

 

Overigens, 19 jaar presenteerde Hans Goedkoop het VPRO-programma Andere Tijden. Dit jaar deed hij dit voor het laatst.

 

Impact Magazine is een uitgave van ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en schrijft over de psychosociale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.