Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Helma Jalhaij, vrijwilligster Maastricht, overleden

In de vroege ochtend van 8 juli is Helma Jalhaij na een kort ziekbed overleden. Zij was vanaf het eerste begin in het voorjaar van 2002 betrokken bij het opzetten en ontwikkelen van de Masoek Sadja Maastricht.

 

Met haar onbaatzuchtige inzet en humor was zij in heel veel opzichten bepalend, tot en met haar laatste Masoek Sadja op 10 mei j.l.

 

Zij zal verschrikkelijk gemist worden. Wij wensen Alfred, haar zoons en schoondochters en de kleinkinderen veel sterkte.

 

De uitvaartdienst is op maandag 15 juli.

Indische Eettafels

Hier vindt u ons overzicht aan Indische Eettafels.

 

Vanwege de vakantie is het aantal momenteel wat minder, maar vast nog even smakelijk en gezellig.

 

Selamat makan!

My Indoworld

Lees op de website myindoworld.com de geschiedenis van de Mardijkers van Tugu en Depok, geschreven door door Jan-Karel Kwisthout, nazaat van de Depokse familie Laurens.

Themadag Contextgebonden Zorg

Maandag 24 juni zette theatergroep Delta Dua in de net verbouwde Sophiahof op hilarische wijze situaties op de planken die zich bij de verzorging van Molukse senioren voor kunnen doen.

 

Dit, in het kader van de themadag van Pelita over contextgebonden zorg, c.q. de grote noodzaak van juiste benadering van senioren uit Nederlands-Indië, rekening houdend met hun culturele achtergrond, oorlogsverleden, migratie en eventuele aanpassingsproblemen.

Batavia 1627

Mocht u naar het Westfries Museum gaan voor de tentoonstelling over Depok, ga dan ook naar de virtual reality-show Batavia 1627 van 35 minuten, waarin u zich tijdens 35 minuten vogelvlucht in Batavia anno 1627 waant. Zeker de moeite waard, ook al komen de misstanden - die u wellicht bekend zijn - niet aan bod!

 

U moet hiervoor wel ruim van tevoren reserveren.

Bulletin Indisch Familie Archief

Helaas niet via de browser te lezen maar wel in PDF: het bulletin van het IFA, dat 2x per jaar verschijnt.

 

 

(Foto: inventarisatie van Archief De Vos)

Vacature

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei is op zoek naar een tijdelijk secretaresse (32 uur), woonachtig in Amsterdam of omgeving.

 

Zie de vacature.

EMDR bij Pauw

Volgens EMDR-specialist en psycholoog Sjef Berendsen kan EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing’) een doeltreffende therapie zijn voor mensen met een trauma.

 

Twee weken geleden sprak hij hierover in Pauw.

Java Post

In de Java Post vindt u nu artikelen over de de Depok-tentoonstelling in Hoorn, over de laatste zeeslag van de Nederlandse marine, over de raadselachtige Martin Muller, over de vaste bestanddelen van geweld en racisme in koloniale geschiedenis en over de verdwenen en gezonken onderzeeërs bij Maleisie.

PELITA

Vacature Projectleider Djalan Pienter M/V

In verband met ziekte van de huidige projectleider heeft Pelita nu een tijdelijke vacature voor Projectleider Djalan Pienter M/V. Zie de vacature.

Masoek Sadja's

Ook al is de zomer nu aangebroken, zijn er hier en daar nog Masoek Sadja's zoals die van Rijswijk, die deze keer vanwege de jaarlijkse Familiedag op 13 juli in de Sophiahof plaats vindt!

 

Zie het overzicht.

Vacature Projectcoördinator buitendienst

Pelita zoekt per direct een Projectcoördinator buitendienst. Zie de vacature.

Depok

Van 30 juni tot en met 6 oktober is in het Westfries Museum in Hoorn de tentoonstelling ‘Depok, de droom van Cornelis Chastelein’ te zien.

Deze tentoonstelling vertelt de vrijwel onbekende geschiedenis van een bijzondere Indische gemeenschap. Een verhaal dat 300 jaar geleden begint wanneer de hoge VOC-beambte Cornelis Chastelein zijn landgoed Depok bij testament nalaat aan de slaafgemaakten die daar voor hem werken.

 

Fotograaf Geert Snoeijer en historica Nonja Peters brengen de rijke geschiedenis van Depok tot leven in prachtige portretten van Depokkers in Indonesië en Nederland.

Tempo Doeloe

OVT herhaalde afgelopen zondag deze uitzending over Tempo Doeloe, naar aanleiding van Kester Freriks publicatie Tempo Doeloe een omhelzing (vanaf 10:15 minuut).

Sophiahof

Donderdag 27 juni vond de officiële opening plaats van Museum Sophiahof door Koning Willem-Alexander. Rond de opening was er een cultureel programma over identiteit en herinnering.

 

De Koning ging in gesprek met medewerkers en verschillende generaties genodigden met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië.

Daarnaast bekeek hij de tentoonstelling Vechten voor Vrijheid, de vele gezichten van verzet en sprak hij met drie nabestaanden van verzetsdeelnemers.

 

Museum Sophiahof vertegenwoordigt vijf verschillende organisaties: het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, Stichting Pelita en Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945.

 

Tijdens de opening vertegenwoordigde een aantal van onze medewerkers, vrijwilligers, cliënten en een afvaardiging van de Raad van Advies Pelita en konden heel even met de Koning in gesprek over ons werk. 

Jazz in Indië

In het Parool stond een mooie recensie over het boek Tropenjazz van Henk Mak van Dijk.

 

Tropenjazz biedt een uitgebreid overzicht van jazz in Indië (1919-1950) en is uitgegeven door Herman Keppy. Zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven!

Dick van der Capellen

Zie trouwens de reportage van Jazz TV uit 2011 over jazz-bassist Dick van der Capellen, die zichzelf "Zero" bleef noemen.

Monica Akihary

En hier de reportage over de Molukse Monica Akihary, toen net terug van haar tournee door Korea en Indonesië.

Heet weekend Taman Indonesia

Komend weekend wordt het heet in Kallenkote, want dan houdt dierenpark Taman Indonesia haar Pasar Pedis!

 

Lees hier of hier op pagina 10 het achtergrondartikel uit Pelita Nieuws over dit unieke dierenpark.

Indische Roots Expertisedag

Op 28 september houden de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en stichting Zieraad hun eerste Indische Roots Expertisedag in het Nationaal Archief te Den Haag! Zie de vooraankondiging.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.