Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Zie hier ons overzicht aan Masoek Sadja's in het land, c.q. onze bijeenkomsten voor senioren uit voormalig Nederlands-Indië.

 

Waar de meeste Masoek Sadja's zich beperken tot optredens van bandjes, blijft Kumpulan het Klokhuis in Den Haag zich onderscheiden met boeiende lezingen zoals de aanstaande lezing over Dominique Beretty.

Flat Earth

Vrijdag 3 mei vertoont het Amsterdamse filmmuseum Eye de film Flat Earth van Monique Verhoeckx in het kader van het programma Shell Shock, c.q. over de gevolgen van oorlog.

 

Een film over vader en zoon, PTSS, de Thailand-Birma Spoorlijn en de Japanse bezetting. En  met Indië-archiefmateriaal uit de collectie van Eye en unieke oude beelden van de spoorlijnkampen, afkomstig uit Australië.

 

Met inleiding en Q&A van Monique.

5 Mei - Gerrit van der Veenstraat, huis van verzet

Herman Keppy vertelt 5 mei zowel om 12:00 als om 13:00 uur op Gerrit van der Veenstraat 167 te Amsterdam over dit huis van verzet, destijds ontmoetingsplek voor Indonesische studenten.

 

Herman zal daar twee kinderen van Indonesische verzetsmensen interviewen: Winka Djojoadhiningrat en Iwan Faiman.

 

Lees alvast hier

Bijeenkomst naoorlogse generaties

Systemisch werker Han Deibert houdt zaterdagochtend 11 mei tijdens de bijeenkomst van de PNG, c.q. Pelita Naoorlogse Generaties, een interactieve lezing aan de hand van zijn boek Permafrost in de tropen.

 

's Middags is er miniworkshop.

 

Dit gebeurt in Het Brandpunt te Baarn, Oude Utrechtseweg 4a.

 

Zie het programma.

Eppo Doeve

Museum de Casteelse Poort in Wageningen wijdt van 19 mei t/m 20 oktober een tentoonstelling aan een van Nederlands bekendste en meest geliefde tekenaars Eppo Doeve (Bandoeng 1907 - Amsterdam 1981).

 

Eppo Doeve studeerde in Wageningen en pleegde vezet tegen de Duitsers door persoonsbewijzen en Duitse bankbiljetten te vervalsen.

 

Frans Leidelmeijer opent 19 mei de tentoonstelling.

 

Zie de website.

Waarom Molukkers zo graag bij elkaar wonen

Tussenuur, het jongerenplatform van omroep Human, staat stil bij de vraag waarom mensen van dezelfde afkomst eigenlijk zo graag bij elkaar gaan wonen.

 

In deze aflevering waarom Molukkers dit zo graag willen.

Tong Tong Fair

Zie de site van de Tong Tong Fair met het programma en de laatste nieuwtjes. De TTF vindt dit jaar van 23 mei t/m 2 juni plaats.

 

Indien u uw kaartjes voor 23 mei koopt, scheelt u dit 20 procent. Ajo!

Tip voor onze Amerindo's

In juni is de film Klanken van Oorsprong in de Verenigde Staten te zien!

 

Op 8 juni in San Francisco, 15 juni in Long Beach en 16 juni in North Hollywood.

 

De filmmaakster Hetty Naaijkens - Retel Helmrich zal daar aanwezig zijn voor een Q&A.

 

Zie hier.

Java Post

In de Java Post vindt u een artikel van Herman Keppy over de pillboxen van Ambon, c.q. de bunkertjes die er her en der op het eiland vergeten of veronachtzaamd bij liggen.

PELITA

Indische Eettafels

Vrijdag 10 mei is het afscheid van het oude, vertrouwde vrijwilligersteam van Herman Hendriksz van de Indische Eettafel Amstelveen! Robbert Wattimury en zijn team zetten IET Amstelveen voort.

 

Hier vind u het overzicht aan Indische Eettafels in het land.

Ereveld Loenen - de 7 Indische kruizen

Op 4 mei 2019 organiseert de Oorlogsgravenstichting ‘Eerbewijs’ om 13:30 uur de dodenherdenking op het Nationaal Ereveld Loenen.

 

Als onderdeel van deze herdenking vindt na de centrale plechtigheid bij de Indische Kruizen een speciale bijeenkomst plaats, waarbij Annelieke Bouwers het Indische Onze Vader zal zingen.

 

U bent van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. U hoeft zich hiervoor niet op te geven. Er is gelegenheid om bloemen te leggen bij de kruisen.

 

Zie hier het programma.

 

De Indische Kruizen, die sinds 2017 een permanente plek hebben op Ereveld Loenen, staan symbool voor de 25.000 graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap op de erevelden Ancol, Candi, Kalibanteng, Kembang Kuning, Leuwigaja, Menteng Pulo en Pandu.

 

De Indische Kruizen zijn gemaakt op Ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Theater na de Dam

Wederom kunt u 4 mei na Dodenherdenking in het hele land naar voorstellingen, die stilstaan bij WO-II. Dit jaar zijn dit er meer dan honderd.

 

Enkele van deze voorstellingen belichten de oorlog in Indië, zoals We'll meet again, onder leiding van Carlo Scheldwacht, over een Friese broer en diens zus uit Pingjum, waarvan de een de oorlog in Japanse interneringskampen onderging en de ander op het Friese platteland.

 

Hier vindt u de website met voorstellingen in de rest van het land.

 

De voorstelling met prima ballerina Igone de Jong in Carré is helaas al uitverkocht.

IndoFILMcafe Nijmegen

Zondag 12 mei a.s. vertoont het IndoFILMcafé om 19.30 uur de Indonesische speelfilm Sultan Agung van regisseur Hanung Bramantya.

 

De film gaat over het leven van Sultan Agung vanaf zijn jeugdjaren voor zijn troonsbestijging tot en met de strijd tegen de VOC.

 

Hij was heerser van Mataram, een koninkrijk op Java, en regeerde van 1613 tot zijn dood in 1645. Sultan Agung had aanvankelijk goede relaties met de Nederlanders van de VOC tot deze fort Jacatra innamen, waarop Sultan Agung de strijd aan bond.

 

Jan Pieterzoon Coen verhinderde in 1628 dat Sultan Agung de stad, het latere Batavia, innam.

Bij Eugenie in de keuken

Tante Eus ontvangt zondagmiddag 19 mei in haar Werftheater te Utrecht weer nieuwe gasten in haar hilarisch programma Bij Eugenie in de keuken: culinair entrepreneur Marc Tierolf en beeldend kunstenaar Shelly Lapré!.

 

Besef dat u wel goed ter been moet zijn vanwege de steile trap naar de werf! 

Vooraankondiging 21e Dialoog Conferentie

Stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië houdt 6 juli haar 21e Dialoog Conferentie. Deze vindt plaats in de Christus Triumfatorkerk te Den Haag met als thema "Verzoening. Hoezo?".

 

Zie hier de vooraankondiging.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.