PELITA
Gebruik de webbrowser voor een prettiger opmaak!
Ook tijdens ons jubileumjaar van 70 jaar kunt u naar onze Masoek Sadja's, c.q. onze bijeenkomsten voor senioren uit Nederlands-Indië die hier onder genot van een drankje, een hapje en goede muziek een vertrouwde, gezellige omgeving vinden.
Zie onze lijst met Masoek Sadja's in het land.
Lees hier de column, die Herman Keppy voor het blad Zorg+Welzijn schreef over 70 jaar Pelita en het belang dat ook voor de volgende generatie dit olielampje nog even brandt.
De burgemeester van Heerenveen
De Heerenveense burgemeester en voorzitter van Friese Gemeenten Tjeerd van der Zwan vertelde bij Omrop Fryslân over zijn Indische achtergrond, uitsluiting, hartelijke Friezen en biologische Indonesische vader.
De interviewster spreekt weliswaar Fries maar de burgervader helder Nederlands.
Luister hier. U moet nog wel een klein stukje naar beneden scrollen. Mooi verhaal!
Impact Magazine van vorige maand staat stil hoe indertijd de Indische Joty ter Kulve (90) en recent de Syrische Samer (30) het geweld in hun geboorteland ontvluchtten en in Nederland de draad oppakten.
Hier vindt u dit artikel.
Impact Magazine is een blad over psychosociale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen en is een uitgave van Arq, het landelijk kennis- & adviescentrum op het gebied van psychosociale zorg en veiligheid bij schokkende gebeurtenissen. Stichting Pelita is een van de partners.
Hier vindt u de inhoud voor een indruk van dit blad.
Aanspreekpunt Naoorlogse generaties ANG
Mocht u vragen hebben over de invloed van oorlogsverleden op volgende generaties, kunt u contact opnemen met het Aanspreekpunt Naoorlogse Generaties (ANG), waarin ook Pelita zitting heeft.
U kunt daar bijvoorbeeld terecht voor vragen over mogelijke psychotherapeuten, oorlogswetten, doorverwijzing naar maatschappelijk werk, de regeling Tijdelijke Vergoeding Psychotherapie (TVP) of voor contact- of gespreksgroepen.
Tussen 09:00 en 12:00 uur is het ANG telefonisch bereikbaar op 088 330 51 50.
Stichting Indisch Erfgoed en Museum Bronbeek houden op 18 februari weer een themadag. Deze keer met als thema ‘Nederlands Nieuw-Guinea’. De sprekers zijn Bart Stol, Sjoerd Jaarsma, Arnold Wentholt en Ben van Zanten.
De toegang is € 27,50. U moet wel reserveren. Zie hier
Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning Pelita
Bent u nog zelfstandig, regelt u graag alles zelf, maar hebt u toch moeite met de WMO of WLZ, dan kunt u in de Noordoostelijke provincies beroep doen op Pelita's cliëntondersteuners. Deze zijn onafhankelijk van de gemeente, zorgaanbieders of zorgkantoren, en kunnen u begeleiden bij aanvragen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning WMO) of Wet Langdurige Zorg (WLZ).
Bel hiervoor naar 088 - 330 51 11
Zie ook de flyer.
Symposium 'Ontwerpen voor de Oost'
De heer Jos Otten nodigt u uit voor zijn bijzondere symposium op vrijdag 16 maart in de Zuiderkerk te Amsterdam: Ontwerpen voor de Oost, het ontbrekende hoofdstuk.
De sprekers zijn: Pauline van Roosmalen, Frans Leidelmeijer, Obbe Norbruis en Jan van Dullemen.
Hier vindt u de flyer.
De entreeprijs bedraagt € 19,50. Graag aanmelden voor 1 maart! Dit kan via deze link.
Voor de Tjideng-reünie op 29 april in Bronbeek kunt u zich al vanaf 1 februari aanmelden. Zie hier.
|
|
|
|
|
|
|
PELITA
Onze Indische Eettafels raken zo populair, dat we u dringend moeten adviseren om hiervoor te reserveren!
Hier vindt u het overzicht van de komende Indische Eettafels in het land.
Na een telefonische afspraak kunt u in Diemen, Nijmegen, Eindhoven en Den Haag bij ons langs voor een spreekuur.
Hier vindt u de contactgegevens.
Indopedia, c.q. de digitale Indische encyclopedie van John Oltmans, brengt voortaan elke vrijdag een nieuwe puzzel voor u uit!
Zie hier.
Oratie 'Tjakalele bij volle maan'
Fridus Steijlen houdt op 9 februari zijn oratie Tjakjalele bij volle maan. Dit doet hij in verband met zijn benoeming tot Bijzonder Hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief.
Dit doet hij om 15:45 uur op de Vrije Universiteit in Amsterdam. U bent van harte welkom!
Dit jaar staat Verzet centraal tijdens de Nationale Herdenkingen. Op 11 februari vertoont het IndoFILMcafe om 19:30 uur in LUX Marienburg te Nijmegen de documentaire 'Verzet in Indië' van Peter Hoogendijk, die u ook vast kent van zijn documentaire 'Soerabaja/Surabaya'. Peter is dan ook aanwezig voor een Q&A.
Zie hier
Het Haagsch museum Museon kreeg enkele mooie fotoalbums van de familie Van der Meulen - de Jong. Hier kunt u ze doorbladeren.
Taxatie-/inbrengdag Den Bosch
Frans Leidelmeijer attendeert u op de taxatie-/inbrengdag van het Venduhuis der Notarissen op 16 februari in Den Bosch. Deze vindt van 11:00 tot 16:00 uur aldaar plaats in het Stedelijk Museum, De Mortel 5.
Die dag kunt u Indische schilderijen laten taxeren, Chinees porselein en Design van 1900 tot heden. Ook art nouveau en art deco. Desgewenst, kunt u deze inbrengen voor de veilingen van dit venduhuis.
Aanrader: de tentoonstelling Jan Toorop & het Animisme in het Lalique Museum te Doesburg. Ondermeer met uitvergrote citaten uit het interview met de Groene Amsterdammer begin jaren '20, waarin hij over zijn Indische achtergrond vertelt.
Tot en met 3 juni te zien. Lief museum in een mooi stadje en prachtig rivierlandschap.
Op zaterdag 17 februari presenteert Fridus Stijlen zijn boek over Indische organisaties tussen 1980 en 2010: Een Indische skyline. Dit doet hij in het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag. Zie hier.
Masoek Sadja-lezing Nijmegen
Op 11 maart vertelt emeritus hoogleraar Fons Strijbosch in het kader van de Masoek Sadja-lezing te Nijmegen over zijn boek 'Terug naar Lombok'. Een weerzien aan Lombok, waar hij veertig jaar geleden onderzoek deed naar recht en cultuur.
Zie hier.
Nieuwsbrief 'Dekolonisatie, geweld en oorlog'
Hier vindt u de nieuwsbrief van het project Dekolonisatie, geweld en oorlog: Indonesië 1945-1950'.
Indien u deze nieuwsbrief voortaan direct wilt ontvangen, kunt u zich via deze link aanmelden.
In de Java Post blikt Bert Immerzeel onder de titel Catherine Deneuve of Gloria Wekker terug op de maatschappelijke discussies van 2017 die hem het meest bijbleven. Dit artikel staat ook in Pelita Nieuws.
Verder schrijft Caroline Drieënhuizen over Banda en het beperkte zicht op complexe geschiedenissen en staat Bert Immerzeel stil bij burgerdienstplicht in relatie tot de Backpay. Zie hier.
|
|
|
|
|