Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Met onze Masoek Sadja's bieden we senioren uit Nederlands-Indië gelegenheid om elkaar te ontmoeten, verpozing te vinden en vragen te stellen over de wetten voor oorlogsgetroffenen en welzijn- & zorgvoorzieningen. Dit, onder het genot van muziek, dans en soms een lezing of voorstelling.

 

Hier vindt u het overzicht van de komende Masoek Sadja's in het land.

App Indonesië-wandeling Leiden

Maak van een stadswandeling een wereldervaring

Een unieke app die het Leidse stadsbeeld verbindt met gelijksoortige plekken aan de andere kant van de wereld, in Indonesië.

 

Dat is de wandel-app Envisioning Indonesia. Bekijk Leiden op een heel andere wijze!

 

Een wandeling met de Envision Indonesia app is een multimediale ervaring. Terwijl u door Leiden loopt, kunt u op uw smartphone korte video’s activeren, die u een blik op een andere wereld geven.

 

De app biedt twee verschillende wandelroutes.

De eerste route loopt langs herkenbare punten in Leiden. Zo wordt de geschiedenis van de Lakenstad verbonden met bewegende beelden van een textielfabriek in Delanggu op Java, en koppelt de app de Leidse Burcht aan het Fort Oranje op het Molukse eiland Ternate.

De tweede route gaat meer over het dagelijks leven, en toont onder andere de Indonesische versie van een studentenhuis, een kos, en de oudste markt van Jakarta al lopend door de Leidse winkelstraten.

 

Alle video’s zijn afkomstig van ‘Recording the Future’, een audiovisueel project van het KITLV, waarin het dagelijks leven in Indonesië wordt vastgelegd op bewegend beeld.

 

De app Envisioning Indonesia is gratis te downloaden voor iOS en Android. Er is een route van 4 km en een van 6 km.

 

Hier en hier vindt u meer informatie.

Heritage Tour

Van 13 t/m 29 oktober houdt Pauline van Roosmalen haar exclusieve Java Heritage Tour.

 

Hier vindt u het programma en hier haar website. 

 

Mocht u belangstelling hebben in deze architectuurreis langs Nederlands-Indisch erfgoed kunt u contact opnemen met Schiethart Reizen: +31(0)72-5204550 of info@schiethartreizen.nl

Petjok

Dane Beerling is een van de laatsten, die het petjok nog beheersen. Hij hoopt zo dat deze taal erkenning krijgt en aan volgende generaties wordt doorgegeven.

 

Op zijn website vindt u enkele van zijn conferences.

Westkapelle 1956

Het VPRO-programma Andere Tijden zond 10 juni een aangrijpende documentaire uit over het eerste Molukse verzet in Nederland, in het Zeeuwse Westkapelle. Mocht u deze hebben gemist, vindt u hem hier.

Personeel Indische en Molukse zorg

Wat zorg betreft, wordt het hoe langer hoe moeilijker om aan betrokken personeel te komen. Daarom de vraag: kent u mensen die in de zorg (willen) werken en dit graag voor Indische of Molukse senioren willen doen? Attendeer hen dan op Indische en Molukse instellingen zoals Nusantara, Raffy of Rumah Kita

Authentiek Moluks erfgoed?

In het Juni-nummer van Pelita Nieuws gaat historicus Ron Habiboe in op al dan niet authentieke documenten, die bij diverse Molukse evenementen opduiken.

 

Hier vindt u een voorbeeld van zo'n document en hier een fragment.

 

Lees verder het artikel van Habiboe.

Postume eer KNIL-militairen

Wist u dat u niet alleen voor levende maar ook voor overleden KNIL-militairen ere-oorlogsmedailles kunt aanvragen zoals het Mobilisatiekruis en het Ereteken voor Oorlog en Vrede?

 

Bijvoorbeeld voor Daniel Cordus en voor wijlen Ferdinand Tangande en Johannes Züther. Dit dankzij de belangeloze inzet van Marco Huysdens.

 

Indien u ook een voormalig KNIL-militair al dan niet postuum wilt eren, mail dan naar info@ereschuldonderscheidingen.nl

PELITA

Indische Eettafels

Verspreid over het land organiseren we Indische Eettafels, bedoeld om senioren uit Nederlands-Indië gelegenheid te bieden om buitenshuis, maar wel onder elkaar, een maaltijd te nuttigen. Ook hier kan men altijd terecht voor vragen naar de diensten van Pelita.

 

Hier vindt u het overzicht van de komende Indische Eettafels.

Spoorwegen in Indië

Dit jaar is het 150 jaar geleden, dat de eerste trein in Nederlands-Indië reed: van Semarang naar Tangoeng.

 

Het Spoorwegmuseum in Utrecht houdt daarom van 7 juli t/m 10 november de tentoonstelling Sporen van Smaragd.

 

Misschien is het een leuk idee om met de kinderen of kleinkinderen te gaan?!

Spreekuren Pelita

Via 088 330 51 11 kunt u met uw vragen altijd bij Pelita terecht. Indien u een langer of persoonlijk onderhoud wenst, bent u welkom op een van onze vier spreekuren in respectievelijk Diemen, Eindhoven, Nijmegen en Den Haag. We vragen u echter wel om hiervoor eerst telefonisch een afspraak te maken. Zie hier.

Jan Toorop in Doesburg

Op 8 juli opent Frans Leidelmeijer in Museum Lalique de tentoonstelling 'Jan Toorop & Animisme'.

 

In deze tentoonstelling worden met name de mystieke sfeer belicht, waarin Jan Toorop zijn prille jeugd doorbracht, evenals zijn Indische achtergrond. 

 

De tentoonstelling loopt tot 3 juni 2018. Zie hier.

Taxatiedagen

Hebt u Indische schilderijen, art nouveau, art deco of Design en wilt u deze laten taxeren voor een eventuele veiling, dan kunt u dit doen tijdens taxatiedagen van het Venduehuis der Notarissen. De komende zijn op 7 juli in Amsterdam en op 15 juli in Den Haag. Tijdens laatstgenoemde taxatiedag in het Historisch Museum kunt u ook terecht met uw Chinees porselein.

Gordel van Smaragd

Op zondagmiddag 9 juli is er weer een Indische rondvaart door de grachtengordel van Amsterdam!

 

Niet alleen met informatie over VOC, cultuurstelsel, razzia's of leuke anekdotes, maar ook met hapjes en een lichte lunch.

 

Hier vindt u meer informatie. U moet wel reserveren!

Festiviteiten Leidens Azië Jaar

Als opmaat naar de opening van de Azië Bibliotheek op 14 september vinden er dit jaar in Leiden bijzondere festiviteiten plaats. Zie hier.

Foto's Minangkabause Huis?

Debby Roukens van Radio West is voor een luisteraar op zoek naar foto's van het Minangkabause huis, dat voor de oorlog in Den Haag stond, en wel in de Schooltuintjes nabij de Kornoeljestraat.

 

Dit huis maakte in 1931 deel uit van het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling te Parijs (30 miljoen bezoekers!) en in 1932 van de Indische Tentoonstelling in Den Haag.

Zie het filmpje van Omroep West hierover en vind hier meer achtergrondinformatie.

 

De luisteraar is met name op zoek naar foto's, waarop een lantaarn te zien is die hij waarschijnlijk bezit.

U kunt hiervoor contact opnemen met Debby via debby.roukens@omroepwest.nl

Getuigen-/Tijdgenoten

In de vorige nieuwsbrief hadden we al het Getuigen-/Tijdgenotenproject genoemd, dat deel uit maakt van het grote onderzoek van het KITLV, NIOD en NIMH over de dekolonisatie 1945-1950.

 

Alleen het levensverhaaldocument ontbrak toen nog, waarin u kunt aangeven wat u graag in het onderzoek opgenomen wil hebben.

 

Dit formulier kunt u nu hier vinden en downloaden!

Schaken in Indië

"Adoe toean blanda, u staat schaakmat!". Rob van Vuurde schreef dit boek over het schaakleven in Indië, onder andere hoe rond 1900 schaakpartijtjes scheidingslijnen tussen etnische groepen tijdelijk slechtten.

 

Zie hier.

Javapost

 

In de Java Post vindt u een artikel over uitgestrooide pamfletten over Ambarawa (januari 1945), een artikel over herinneringen aan Indië afhankelijk van het perspectief en een artikel uit 1935 over "die Indische gezinnen in Den Haag".

 

Zie hier.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.