Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

4 Mei Verdiepingsprogramma

Hoe hebben slachtoffers voor erkenning van hun oorlogsleed gestreden? Op welke manier heeft Nederland deze oorlog herdacht? En hoe werkt het oorlogsleed door in meerdere generaties?

 

Deze vragen staan centraal tijdens het ‘4 mei verdiepingsprogramma’, een samenwerking tussen het WO2 programma van Arq Psychotrauma Expert Groep en de Vrije Universiteit.

 

Deelname is gratis, maar meldt u zich wel aan. Hier vindt u meer informatie.

Verzetsman Irawan Soejono

Liefst tien procent van de Indonesiërs in Nederland zat tijdens WO-II actief in het verzet. Een van hen was Irawan Soejono, ook wel "Henk de Bevrijder" genoemd.

 

Op 1 mei houdt Lodewijk Kallenberg een lezing over Soejono met hierna de boekpresentatie over deze verzetsman. Dit gebeurt om 14:30 uur in de aula van de Leidse historische begraafplaats Groenesteeg. Na diens dood door de Duitsers lag Soejono's stoffelijk overschot namelijk op Groenesteeg begraven tot diens crematie na de oorlog. Zijn as werd naar Indonesië gebracht, waar hij ook faam geniet. Op diens voormalige graf staat nu een gedenkteken, dat de nieuwe Indonesische ambassadeur onlangs bezocht.

 

De aula biedt slechts plaats aan 40 personen, dus moet u wel reserveren. Zie hier.

WO2programma ARQ

Al enige tijd valt Pelita onder de Psychotrauma Expert Groep ARQ en neemt deel aan het WO2programma. Dit WO2programma heeft haar eigen nieuwsbrief. Zie hier het aprilnummer.

Indische Salon voor de Vrijheid

Herman Keppy en Sandra Reemer vertellen op donderdag 5 mei tijdens de Indische Salon voor de Vrijheid over daden van verzet. Dit doen ze vanaf 15:00 uur in het KHL-Koffiehuis te Amsterdam met muzikale intermezzo's, drankjes, hapjes en speciale gasten. De toegang bedraagt €5,-. Zie hier.

 

Het KHL-Koffiehuis zit op Oostelijke Handelskade 44, Amsterdam. Tramlijnen 10 en 26 stoppen om de hoek bij tramhalte Rietlandpark. Er is trouwens veel parkeerruimte.

 

Helaas zijn de Indische rondvaart en Vrijheidsmaaltijd, die aan deze salon vooraf gaan, reeds volgeboekt.

Lintje voor Pelita-vrijwilliger

Al sinds 1959 zet Herman Hendriksz zich in als vrijwilliger. Weliswaar toen niet voor Pelita, maar tot 1988 als bestuurder van diverse sportclubs (volleybal, badminton en atletiek), trainer, coach, scheidsrechter en redacteur. Dankzij zijn EHBO-opleiding kon men ook voor ongelukjes bij hem terecht.

 

Hierna zette hij zich als hulpverlener in voor minima tot hij in 2004 Pelita vond. Sindsdien is hij bij de Masoek Sadja's en Indische Eettafels van Amstelveen niet weg te slaan. Op eigen initiatief startte hij daar bovendien een groep friendly visitors en werd deze week dan ook terecht onderscheiden!

Molukse kunstenaars in Groningen

Kunstlievend genootschap Pictura presenteert in Groningen de tentoonstelling Jij en ik, Oost in West met werk van elf hedendaagse Moluks-Nederlandse kunstenaars.

 

De tentoonstelling is tot en met 29 mei te zien, van woensdag t/m zondag 13:00 - 17:00 uur.

Gordel van Smaragd

U kunt op 14 mei weer mee met de Indische rondvaart Gordel van Smaragd met onder andere Frans Leidelmeijer als gids. Tenminste als uw betaling snel binnen is, want de boot zit al half vol!

Indische filmmiddag Helmond

Op 19 mei is er in de Cacaofabriek van Helmond een Indische filmmiddag. Behalve de vertoning van 'Contractpensions' en een Q&A van Hetty Naaijkens, is er als primeur een teaser van Hetty’s documentaire waaraan ze momenteel werkt over Indische en Molukse muzikanten en hun muziek. Gastvrouw is Inge Dümpel.

 

De entree bedraagt € 2,-.

 

De middag duurt van 14:00 tot 17:30 uur, de zaal is om 13:30 uur open.

 

De Cacaofabriek zit op Cacaokade 1, 5705 LA Helmond.

Tempo Doeloe in Wageningen

Het Indisch Molukse woonzorghuis Rumah Kita organiseert op 21 mei een culturele middag met een voorstelling van Rene Akihary en diens dochter Eleonora. Dit doen ze aan de hand van verhalen, muziek en beelden over die tijd van toen. Hier vindt u meer informatie.

PELITA

Masoek Sadja's

Hier vindt u een overzicht van onze komende Masoek Sadja's. De eerstvolgende is al op 1 mei in Breda.

 

Voor bijvoorbeeld een lezing over krontjong-legende Guus Becker moet u op 14 mei naar Amersfoort en voor een geweldige band als Doña & The Gado's op de 17e naar Rijswijk! Maar ook op de vele andere Masoek Sadja's voelt u zich vast senang!

Stichting Moluks Historisch Museum

Hier vindt u het April-nummer van de nieuwsbrief van Stichting Moluks Historisch Museum.

Expositie 'Dear Japanese'

Tot en met 3 juli kunt u in Museum Bronbeek naar de tentoonstelling Dear Japanese, met 30 portretten van Japans Indische nazaten door de Japanse fotografe Miyuki Okuyama. Haar fotoboek Dear Japanese is opgenomen in de bibliotheek van het MoMa te New York

Vlieger Rob Halberstadt

Als 23-jarige Sergeant-vlieger van de ML-KNIL, nog maar net drie maanden gehuwd, probeerde Rob Halberstadt op 3 februari 1942 Soerabaja tegen Japanners te beschermen. Weliswaar kon hij één Japanse jager neerschieten maar al snel stortte hij zelf brandend in zee.

 

Op 29 april werd hij postuum geëerd met het Mobilisatie Oorlogs Kruis, dat zijn kleindochters uit handen van Luitenant-generaal Hoitink in ontvangst mochten nemen.

Theater na de Dam

Ook dit jaar zijn er op 4 mei na de Dodenherdenking in het hele land voorstellingen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar meer dan 80 voorstellingen, onder meer met Esther Scheldwacht in De Balie te Amsterdam en de cast van Soldaat van Oranje in de Leidse Schouwburg.

Wereld Express on tour

De rijdende tentoonstelling van het Indisch Herinneringscentrum voor jongeren van 10 tot 14 jaar toert weer door het land, bijvoorbeeld op 5 mei tijdens het 'Plein van de Vrijheid' op Bachelhuizerplas te Assen of op 18 mei op Stadshart Amstelveen (Stadstuinen 2).

 

Zie hier.

Indische Eettafels

Hier vindt u het overzicht van onze Indische Eettafels in het land zoals die van 7 mei in Almere-Buiten, 13 mei in Amstelveen, 15 mei in Ugchelen en nog zoveel meer. Selamat makan!

Pasar Siang

In Taman Indonesia te Kallenkote kunt u op 7 en 8 mei naar de Pasar Siang, met onder andere Wieteke van Dort.

1WO2: Jongeren en de toekomst van herdenken

Op 14 mei is in Amersfoort de conferentie 1WO2: Jongeren en de toekomst van herdenken. U kunt zich voor deze gratis conferentie nog opgeven.

Marion Bloem

In Amersfoort kunt op 15 mei naar de Indische Literaire Salon van het Indisch Herinneringscentrum met Marion Bloem en Ricci Scheldwacht.

 

Dit, ondermeer naar aanleiding van haar nieuwste boek 'Haar goede hand' over de relatie met haar moeder.

Alfred Birney

Aanstaande zondag praat Alfred Birney in het programma VPRO Boeken (NPO1 11:20 uur) over zijn nieuwste boek 'De tolk van Java'. Hier vindt u alvast een recensie uit het NRC.

Van Mojokerto tot Solo

Elsbeth Vernout en Frits Lambrechts houden op 20 mei hun try-out van hun liedjesprogramma Van Mojokerto tot Solo. Ze zingen en vertellen dan over het Indië van toen en het Nederland van nu.

 

De link van Frits Lambrechts met Indië zijn ondermeer zijn beide Indische zonen en hun moeder evenals zijn vele reizen naar Indonesië.!

 

De try-out vindt in Amsterdam plaats. In Den Haag is de voorstelling tijdens de Tong Tong Fair te zien en hierna nog tijdens het Oerol Festival op Terschelling.

Tong Tong Fair

Van 28 mei t/m 5 juni gaat voor de 58e keer de Tong Tong Fair weer los. Hier vindt u de website met alweer een breed programma.

 

Hebt u bijvoorbeeld zin om te zingen? Ga op de TTF dan naar de Krontjong Singalong van Andre Ottevanger, op 29 mei en 4 juni 20:30 uur! Wist u trouwens dat schrijver Eddy du Perron nooit met krontjongers mocht spelen? Zie hier.

15 augustus

Lid van ons Comité van Aanbeveling Frans Leidelmeijer houdt op 15 augustus de toespraak bij het Indisch Monument, met als thema Oost, west, thuis best?

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.