Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Herman Bussemaker overleden

Belangrijk pleitbezorger van de Nederlands-Indische gemeenschap, oud KJBB-voorzitter en oud-voorzitter van het Indisch Platform Herman Bussemaker is tot veler verdriet op 12 oktober overleden. Hormat!

 

Dr. ir. Bussemaker schreef onder meer 'Bersiap! Opstand in het paradijs' en 'Indisch verdriet. Strijd om erkenning'.

 

Het volgende Pelita Nieuws zal een artikel aan hem wijden. 

 

Hier vindt u de necrologie uit het Haarlems Dagblad van 15 oktober en in De Javapost, onderaan deze nieuwsbrief, een eerbetoon.

Elvis Never Left the Building

Frederique Spigt en Annet Malherbe toeren deze maanden met hun vierkoppige band door het land in verband met hun muzikale theatervoorstelling Elvis Never Left the Building, bijvoorbeeld aanstaande vrijdag in De Meervaart te Amsterdam. In de laatste Moesson vindt u een interview hierover.

 

Hier vindt u de speellijst en achtergrondinformatie.

Indische Eettafels

Op zondag 25 oktober kunt u in Amersfoort in stijl deelnemen aan de Indische Eettafel aldaar. U moet echter wel reserveren. Hier vindt u de contactgegevens voor Amersfoort evenals de lijst van de andere Indische Eettafels in het land zoals die in Wageningen op 27 oktober en die van 29 oktober in Den Haag!

Indisch kookboek Koninklijke Marine

Verlangt u behalve naar de Indische Eettafels van Pelita ook zo naar de wekelijkse nasi goreng van de Koninklijke Marine, dan vindt u hier haar kookboek met meer dan duizend recepten met enkele Surinaamse en Antilliaanse recepten toe!

Halloween in Taman Indonesia

In dierenpark Taman Indonesia kunt u 31 oktober en 1 november met de kinderen of kleinkinderen Halloween vieren. Als ze verkleed zijn, krijgen ze gratis entree (per ouder maximaal drie kinderen). De engste griezel maakt kans op de Beker van de Engste Griezel. Zelf kunt u bovendien genieten van de Binturong, Loewaks, Maleise Bosuilen en de andere dieren.

 

Hier vindt u meer informatie.

Azië > Amsterdam. Luxe in de Gouden Eeuw

De tentoonstelling Azië > Amsterdam. Luxe in de Gouden Eeuw in het Rijksmuseum te Amsterdam toont de mooiste voorwerpen uit Azië die de interieurs van de steeds rijker wordende Hollandse elite verfraaiden en de Europese smaak van Parijs tot aan Sint Petersburg voorgoed veranderden.

 

Deze tentoonstelling loopt tot 17 januari 2016, maar misschien is het een idee om voorafgaand aan de Nacht van de Geschiedenis deze te bezoeken? Hier vindt u meer informatie zoals het filmpje.

Oproep Gotong Royong Zwolle

In verband met het pilotproject Gotong Royong voor informele zorg ten behoeve van Indische/Molukse senioren in de omgeving van Zwolle zoekt Pelita daar ouderen die behoefte hebben aan individuele informele ondersteuning. Kent u iemand of hebt u zelf behoefte aan steun, neem dan s.v.p. contact op.

 

Hier vindt u meer informatie.

3e generatie spektakel Indo Routes Dordrecht

Wijs de 3e generatie uit uw familie op 'Indo Routes'. Voor hen waarschijnlijk het event van het jaar! Een soort mix van Indomania en de zeer geslaagde 'De Indische Tuin'. 'Indo Routes' vindt op 15 november plaats in Dordrecht en staat natuurlijk ook open voor Molukkers, totoks, peranakans en iedereen met roots of interesse in voormalig Nederlands-Indië.

 

Zie hier meer informatie.

Internationaal Volkstribunaal 1965

Van 10 tot 13 november vindt in Den Haag het volkstribunaal plaats over de massamoord van 1965 in Indonesië.

 

Hier vindt u meer informatie.

Inloopdag LV-INOG

Tijdens de inloopdag van de landelijke vereniging Indische na-oorlogse generatie van zaterdag 7 november zal Henk Bakker vertellen over de Indische ziel en zal Armand Mensingh de workshop geven 'Kundalini yoga en indotiteit'. Maatschappelijk werker Eugene Geisler begeleidt de gespreksgroep. 

NS Publieksprijs

Wilt u kans maken op een jaar lang gratis boeken én vrij reizen of wilt u sowieso graag een boek aanprijzen, stem dan mee met de NS Publieksprijs! Bijvoorbeeld op het boek van Joris Luyendijk of dat van Adriaan van Dis...  

Tot 18 november kunt u hier stemmen.

PELITA

eenmalig: Met Hart en Ziel van Luc Boyer

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de eenmalige en zeer bijzondere voorstelling 'Met Hart en Ziel' van Luc Boyer op maandag 26 oktober 20:30 uur in Theater Bellevue te Amsterdam.

 

Zie hier het persbericht, hier een artikel uit de Groene Amsterdammer van 22 oktober en hier de link, waar u kaarten kunt bestellen.

Week van de Koloniale Geschiedenis op Bronbeek

Momenteel houdt Museum Bronbeek haar Week van de Koloniale Geschiedenis. Zie hier, waarheen u misschien nog toe kunt zoals het symposium over de dekolonisatie op donderdag 22 oktober.

Indische Salon Eindhoven

Zondagmiddag 25 oktober is er in 't Slot te Eindhoven een Indische Salon, georganiseerd door onder andere voormalig Pelita-medewerkster Joyce Radessy met als thema Muziek & Mystiek. Zie de flyer.

Masoek Sadja's

Ook op zondag 25 oktober houdt Pelita een Masoek Sadja op Bronbeek. Deze keer met muziek van Duo Ginger en een korte theatervoorstelling van Duo Perkoetoet!

 

Zie hier de lijst met Masoek Sadja's elders in het land, bijvoorbeeld die van Den Helder op dinsdag 27 oktober (muziek door Peter Tatipata en boekenruil) of die van Den Haag in Het Klokhuis, waar schrijfster Femmy Lagerwaard-Fijten vertelt over haar boeken 'Terug naar Bandung' en 'Vaarwel Soerabaja'.

Facebookpagina Indisch Platform

Mocht u het nieuws en de discussies van het Indisch Platform willen volgen, is hier de Facebookpagina.

Nacht van de Geschiedenis

Op 31 oktober kunt in het Rijksmuseum te Amsterdam naar de Nacht van de Geschiedenis, ook met Indische en Indonesische onderwerpen zoals de 'Masterclass over egodocumenten en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd' door Gert Oostindië, een bijzonder wajangpoppentheater, overwegingen van Frans Leidelmeijer bij het schilderij van Raden Saleh, de multimediatour 'Koloniaal Verleden'of een lezing van schrijver Gustaaf Peek. 

Natuurlijk kunt u ook gewoon genieten van de Nachtwacht of dansen in het Atrium.

 

U moet wel reserveren. Zie hier

Culturele Middag Wageningen

Verpleeghuis Rumah Kita presenteert zaterdagmiddag 7 november van 14:00 tot 16:00 uur haar gratis culturele middag 'De Minangkabau van Sumatra'. Deze wordt een middag met bijzondere verhalen, dans, filmbeelden, zang, foto's, traditionele kleding, een hapje en een drankje! Zie hier de flyer.

Bij Eugenie in de Salon

Zondagmiddag 8 november ontvangt Yvonne Groeneveld tijdens haar voorstelling 'Bij Eugenie in de Salon' de vermaarde Ricky Risolles en een mysterie guest!

 

Het belooft daarom weer een gezellig vol theater te worden, dus reserveer op tijd!

 

De locatie is het unieke Werftheater midden in Utrecht aan de gracht. U moet echter wel goed ter been zijn vanwege de steile trap. Zie hier de flyer voor het adres en meer informatie.

Java Post

Bert Immerzeel schreef in zijn Java Post een mooi eerbetoon aan wijlen Herman Bussemaker, aan wie de Java Post enkele maanden geleden de Gouden Buffel toe kende. Verder het leerzame 'Sporen van de Oost' van Peter Schumacher en het hilarische artikel uit de Indische Courant van 1 juli 1925 over straatnamen en wegwijs worden in de stad.

 

Tenslotte schreef Lidy Nicolasen over de recent opgedoken executiefoto's, roept Anne-Lot Hoek op tot een waarheidscommissie over het verleden van Indonesië, en vindt u een artikel over de kritiek van Japan over de archivering van het bloedbad van Nanking.

Laatste landelijke KJBB-dag

Zoals eerder is vermeld, vindt zondag 31 oktober op Bronbeek de allerlaatste landelijke KJBB-dag plaats. Max Alkadrie vervangt bij het forumgesprek echter Corry Gäber. Zie hier het programma.

Exposities Bronbeek

Ter herinnering: tot 3 januari 2016 kunt u in Museum Bronbeek naar de tentoonstelling 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950'.

 

Hier vindt u meer informatie.

 

En als u daar toch bent, moet u zeker naar de expositie 'Het verhaal van Indië'. Dankzij de digitale tour kunt u met wat stuurmanskunst de expositie ook thuis bekijken.

Recepten van Indo Radio

Op Indo Radio vindt u niet alleen heerlijke muziek en interviews, maar ook recepten!

 

Trouwens, als de maaltijd u te zwaar valt of als u met een ander kwaaltje kampt, biedt Indo Radio u ook de planten-, kruiden- en vruchtenkennis van mevrouw J.M.C. Kloppenburg-Versteeg. Zie jamu.

Andere Tijden

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden probeert dinsdag 27 oktober het slepende debat te reconstrueren over de Politionele Acties, ook wel onze laatste koloniale oorlog genoemd. De uitzending begint om 21:15 uur op NPO2.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.