Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Stem!

Verzorgingshuis Rumah Kita dingt mee naar de prijs voor het beste "belevingsbord". Dit, in het kader van een wedstrijd van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek. Zie hier. Tot en met woensdag 30 september kunt u Rumah Kita helpen door hier uw stem uitbrengen.

Constantijn Huygens-prijs

Lid van ons Comité van Aanbeveling Adriaan van Dis won afgelopen week de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre, waaronder zijn Indische boeken als Indische Duinen, Nathan Sid, Familieziek of Ik kom terug. Leuk!

Coup van 1965

In de nacht van 30 september op 1 oktober vond in '65 de generaalscoup plaats, waarna Suharto uiteindelijk de macht greep. In verband met deze 50-jarige gebeurtenis vinden er deze dagen diverse bijeenkomsten plaats zoals een film-/lezingenmiddag door het NIOD en KITLV op 1 oktober, een symposium op 2 oktober, een panelgesprek op 5 oktober en documentaires als The Act of Killing (dinsdag 29 september, NPO2 23:00 uur) en The Look of Silence (woensdag 30 september, NPO2 23:00 uur). 

 

Afgelopen vrijdag was 'De coup van '65' op TV, over de zeer sturende rol van de Nederlandse Jezuïet Joop Beek bij de nasleep van de coup en de massamoorden. Zie hier indien u deze uitzending hebt gemist.

Terugblik Netwerkdag Informele Zorg

Hier vindt u een terugblik op de geslaagde Netwerkdag Informele Zorg, die Pelita 19 september hield en waar Marion Bloem en Rocky Tuhuteru het publiek raakten met hun zeer persoonlijk verhaal over de mantelzorg aan hun ouders.

 

Marion Bloem en Rocky Tuhuteru zijn lid van het Comité van Aanbeveling.

Jam karet...

Een beetje laat, maar hier vindt u de nieuwste videoclip van Ricky Risolles...

Nacht van de Geschiedenis

Een ander lid van ons Comité van Aanbeveling, Frans Leidelmeijer, zal tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 31 oktober in het Rijksmuseum tweemaal iets vertellen over de schilder Raden Saleh en over het leven in twee culturen.

 

U kunt die avond in het Rijksmuseum ook naar Gustaaf Peek, die afgelopen week de Zilveren Krulstaart ontving voor zijn scenario van de film Glückauf!

Inloopdag LV-INOG Amersfoort

Aanstaande zaterdag 3 oktober houdt de LV-INOG voor de na-oorlogse generatie weer een inloopdag. Deze keer onder meer met een workshop 'compassievol communiceren' door Debby Schrijvers van Zenden. Het maatschappelijk werk wordt dan verzorgd door Rob Kops.

Landelijk Steunpunt Molukse Ouderen

Kent u de nieuwsbrief al van het Landelijk Steunpunt Molukse Ouderen (LSMO)? Hier vindt u het septembernummer

Een 86-jarige danseres

Theatergroep Het Gezelschap brengt op 16, 17 en 18 oktober in Theater Het Pakhuis te Hoorn twee dansvoorstellingen.

 

Een ervan gaat over de 86-jarige Dolores de Raaf, geboren in Indië. Ze zat tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd en kwam hierna naar Nederland, waar ze zich erg moest aanpassen. Dit dansstuk heet "Een geschiedenis" en wordt onder anderen gedanst door de werkelijke Dolores. Hier vindt u meer informatie.

Kindermaand in Taman Indonesia

In oktober staan kinderen centraal in dierenpark Taman Indonesia te Kallenkote, nabij Steenwijk. Zie hier het programma!

Met Hart en Ziel

Slechts eenmaal te zien is de voorstelling 'Met Hart en Ziel' van Luc Boyer, op maandag 26 oktober in Theater Bellevue te Amsterdam.

Alleen al vanwege zijn enorme staat van dienst van 55 jaar als theatermaker, performer, acteur en regisseur is deze voorstelling een must! Zie het persbericht.

PELITA

Het Koninkrijk gemist?

Mocht u de aflevering hebben gemist van de NOS-serie Het Koninkrijk over Nederlands-Indië, dan kunt u deze hier bekijken.

Masoek Sadja's

Masoek Sadja's zijn onze bijeenkomsten voor senioren uit Nederlands-Indië om hen gelegenheid te bieden tot ontmoeting, voorlichting en ontspanning. Een overzicht vindt u hier

Indische Eettafels

Zie ook het overzicht van de komende Indische Eettafels. De eettafel op 11 oktober in Bussum is nieuw, dus lees de uitnodiging!

Meestergitaarbouwer Flip Scipio

Dit weekend was meestergitaarbouwer Flip Scipio in Nederland om een Masterclass te geven. Muzikanten als Paul Simon, Ry Cooder, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Paul Mc Cartney en Jackson Brown lopen met hem weg.

 

Clair Pijman maakte in 2009 de documentaire Talking Guitars over hem. Zie hier de integrale film en luister hier naar het radio-interview van afgelopen week.

Gerard Mosterd

De Indische Gerard Mosterd is een internationaal bekend danser/choreograaf. 

 

Zie hier zijn choreografie Ketuk Tilu, gedanst door de Maleisische sterdansers January Low en Razimin Sarbini tijdens het Kuala Lumpur International Arts Festival 2015. Geïnspireerd op Jaipongan uit Bandung, c.q. underground dans en muziek als antwoord op de rock and roll die Sukarno indertijd had verboden. Gezongen door de onlangs overleden Euis Komariah en ondersteund door het Jugala orkest uit Bandung.

De Mantelzorglijn

Zorgt u voor een ander en hebt u vragen of behoefte aan ondersteuning? Of wilt u gewoon uw verhaal kwijt over uw mantelzorg?

Bel dan de Mantelzorglijn: 0900 20 20 496 (€0,10 p/m), elke werkdag bereikbaar tussen 09:00 en 13:00 uur.

 

U kunt uw vragen ook online stellen. Dan krijgt u binnen drie dagen een reactie.

 

De Mantelzorglijn is onderdeel van Mezzo, c.q. de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die onbetaald zorgt voor een ander!

Java Post

In de Java Post het artikel Herinneringen aan Bali door Anne-Lot Hoek, een artikel uit 1931 over een zoektocht naar een huwelijkspartner in Indië en een reactie van Asing Walthaus over het onderzoek van Rémy Limpach. Zie hier

Indisch Netwerk

Van 1 t/m 3 oktober vindt er in Tolhuistuin te Amsterdam een geweldig literair festival plaats, genaamd Read My World. Dit jaar ligt het accent op Zuidoost-Azië. Niet alleen veel dichters en schrijvers uit die hoek, maar ook schrijvers en dichters uit Nederland met een Indische touch, vooral op zaterdag. Hier vindt u het programma.

 

Op zaterdagmiddag 3 oktober is er voorafgaand aan het programma een pitchbijeenkomst van het Indisch Netwerk. Tien pitchers houden dan over zeer uiteenlopende onderwerpen een pitch van drie minuten. Nieuwsgierig naar de pitches van bijvoorbeeld Peter Schumacher, Pamela Pattynama, Rocky Tuhuteru, Hetty Naaijkens of Bo Tarenskeen? Dan bent u van harte welkom.

 

De bijeenkomst is in de Tuinzaal, begint om 15:15 uur en eindigt om 16:45 uur. De toegang bedraagt €5,-. Hierna moet u wel een kaartje kopen voor het programma van Read My World, tenzij u in de foyer wilt blijven die gratis is.

Indische Literaire Salon

Op 20 oktober houdt de Arnhemse boekhandel Hijman Ongerijmd in samenwerking met Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum een Indische literaire salon met onder andere Yaël Vinckx (De oorlog van mijn moeder) en Kester Freriks (Echo's van Indië).

 

De bijeenkomst is echter slechts per trap bereikbaar en u moet zich aanmelden!

 

Hier vindt u meer informatie.

Laatste Indische rondvaart

Op 24 oktober vindt de laatste Indische rondvaart 'Gordel van Smaragd' van dit jaar plaats! Weliswaar niet met het spiegelretourschip op de foto, maar met een authentieke Amsterdamse rondvaartboot.

 

Hier vindt u meer informatie. Lees voor een impressie de columns van Reggie Baay, Rocky Tuhuteru of het artikel van Peter Schumacher op de site.

 

Reserveer wel snel in verband met de grote belangstelling...

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.