Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

'Daar Werd Wat Groots Verricht'

In het kader van de Indië-herdenking is er op 15 augustus een integrale uitzending van Diederik van Vleutens show 'Daar Werd Wat Groots Verricht'. De NPO zendt deze rond 20:30 uur uit.

Indië-maand op NostalgieNet

Mocht u NostalgieNet via de kabel kunnen ontvangen, weet dan dat deze omroep de hele maand augustus aan Nederlands-Indië wijdt, met films als Rockin' Ramona, Stand van de Maan, IndoNu of Gordel van Smaragd.

 

Hier vindt u het programma.

Herdenkingscampagne #Ik herdenk

Het Indisch Herinneringscentrum, de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en Tuhuteru en Partners geven op dit moment vorm aan de digitale herdenkingscampagne #ikherdenk. Mensen worden opgeroepen via social media met #ikherdenk statements te plaatsen in woord maar ook in beeld. Doet u mee?

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

Hier vindt u de Nieuwsbrief Augustus 2015 van Stichting Moluks Historisch Museum.

Onderwijsmuseum Ootmarsum

Sinds dit jaar beschikt het Twentse onderwijsmuseum Educatorium een Indische collectie aan onder meer schoolplaten, lesboekjes en schoolbankjes! Dit museum staat in Ootmarsum, dat alleen al voor een dagtripje de moeite waard is.

Professor Teeuw Prijs

Op 27 augustus wordt in Jakarta voor het laatst de Professor Teeuw Prijs uitgereikt. Deze keer aan Hedi Hinzler en John Mc Glynn! 

Jeugdroman Syl van Duyn

Syl van Duyn schreef haar jeugdroman 'Op zoek naar jou' naar het waargebeurde verhaal van Nora Valk, die na haar internering op zoek gaat naar haar vader en dan de liefde van haar leven ontmoet. Het is een verhaal over moed en ontheemd zijn, over vriendschap en het verlangen naar liefde, over niet opgeven en hoop.

 

Deze roman krijgt een plaats binnen de lessen van het project ''Ontmoeten en Herdenken' voor de basisscholen van Amstelveen. Hier vindt u meer informatie.

Netwerkdag Pelita

Belangrijk: tot 21 augustus kunt u als organisatie zich nog aanmelden voor Pelita's Netwerkdag Informele Zorg, die op 19 september plaats vindt!

Java Post

In de Java Post schrijft Kester Freriks over het einde van Indië, gaat Herman Keppy in op de Indonesische militaire achtergrond en schrijft Bert Immerzeel over de laatste tijger en over de schilder-tekenaar Menno van Meeteren Brouwer. Verder evalueert Bert het project 'Foto zoekt Familie'.

Eettafel Zaandam

Op 30 augustus is er weer een Indische Eettafel in Zaandam!

PELITA

Informatie herdenkingen 2015

Hier vindt u een overzicht van de herdenkingen deze maand.

 

Misschien ten overvloede, maar dit jaar vindt er vanwege de verbouwing van het Congresgebouw geen programma plaats voorafgaand aan de landelijke herdenking in Den Haag. Wel is er een middagprogramma in het Zuiderstrandtheater. Hier vindt u meer informatie.

Nederlandse overlevenden Nagasaki

De Volkskrant hield een interview met Dick Büchel van Steenbergen en Ronald Scholte, en The Guardian sprak met Jan Bras. Allen overlevenden van de bom op Nagasaki.

Sonsbeek 2016

In de vorige nieuwsbrief ontbrak er een goede link met Ruangruppa, c.q. het Indonesisch collectief van kunstenaars, curatoren, schrijvers, architecten en historici dat in Arnhem de tentoonstelling Sonsbeek 2016 samenstelt. Als inwoner van Arnhem kunt u uw verhaal bij hen kwijt, met name over uw band met Arnhem en Indonesië.  Zie hier de juiste link.

Uitzendingen NPO over Nederlands-Indië

Hier vindt u een overzicht van uitzendingen, die de NPO de komende dagen over Nederlands-Indië uitzendt.

Trees Ruijs

Op 14 augustus vindt in het NIOD om 16:00 uur de opening plaats van de expositie 'Terugblik op de Jappentijd' van beeldend kunstenaar Trees Ruijs evenals de presentatie van haar gelijknamige boek. Trees Ruijs zat in Malang, Karang Panas en Lampersari geïnterneerd.

 

Voor een indruk vindt u hier het inkijkexemplaar.

 

Vanaf 17 augustus is expositie in het NIOD toegankelijk voor het publiek.

Halve Maen tijdens Sail

Op de Halve Maen vertrok de Engelsman Henry Hudson in 1609 naar het noorden om in opdracht van de VOC een alternatieve route naar Indië te vinden. Hij belandde echter in een baai in Amerika, maar keerde wel weer terug. De Halve Maen brandde in 1618 echter geheel uit tijdens een aanval op Batavia.

 

Mocht u de inmiddels tweede replica van dit VOC-schip willen zien, bezoek dan tussen 19 en 24 augustus de Sail in Amsterdam. Anders moet u naar de haven in Hoorn, waar De Halve Maen nog een kleine vijf jaar ligt. Hierna gaat het terug naar vaste standplaats New York.   

 

Een andere replica van een VOC-schip is de Amsterdam, die in Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum ligt, maar hier wel nog jaren blijft evenals de Batavia in Lelystad.

Oproep fotoproject

De Amsterdamse fotograaf Marinka Masséus werkt momenteel aan een langlopend project waarbij ze vrouwen vanuit verschillende culturen en nationaliteiten fotografeert in traditionele kleding. Dit, om vrouwen in hun kracht te plaatsen en de prachtige culturele verscheidenheid die ons land (en de wereld) rijk is, te tonen.

Mocht u vrouwen kennen met een Indonesische (of andere Aziatische) achtergrond die deel zouden willen nemen aan dit project en de beschikking hebben over traditionele kleding, dan zou dat fantastisch zijn.

Voor contact, haar achtergrond, fotografie, exposties en (Internationale) Awards vindt u hier haar website.

Daniel Arends

Zie hier de integrale uitzending van 'De Zachte Heelmeester', een cabaretvoorstelling van Daniel Arends.

Ricky Risolles

Zie Oma's song, de laatste clip van Ricky Risolles!

Impressie Indische Tuin

Hier vindt u een impressie van de Indische Tuin van 6 juni, voor en over drie generaties.

Wat komen jullie hier doen?

Omroep MAX zendt 15 augustus 17:40 uur op NPO2 de documentaire uit 'Wat komen jullie hier doen?'. Zie het persbericht.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.