Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Overlevenden van Fukuoka-2 en hun nabestaanden gezocht

Op 13 september is er in Nagasaki op de plek van het vroegere krijgsgevangenenkamp Fukuoka-2 een onthulling van een gedenkteken ter nagedachtenis aan alle slachtoffers uit dit kamp. De projectgroep probeert nu zoveel mogelijk overlevenden en nabestaanden te informeren over dit gedenkteken. Hier vindt u meer informatie. Zie ook de website.

Vergeefse bemiddeling Indische assistent-resident Armeense genocide

In de onvolprezen VARA-serie 'Bloedbroeders' over de Armeense genocide van honderd jaar geleden viel de Indische Louis Constant Westenenk op, namelijk assistent-resident op Sumatra en op verzoek van Frankrijk, Engeland en Rusland aangewezen om in Turkije als inspecteur-generaal te bemiddelen tussen Turken en Armeniërs om een genocide af te wenden. Mogelijk vanwege zijn ervaring met conflicten tussen moslims en christenen. Het mocht niet baten. Zie hier de uitzending. Vanaf 3.20 minuut wordt er even aan hem gerefereerd.

Verzetshelden uit de voormalige kolonien

Tot en met 5 juni hangt in het stadhuis van Amsterdam een expositie over twaalf verzetshelden met hun roots in Indië, Suriname of de Antillen. Vrijdag 24 april 16.00 uur houdt KITLV-onderzoeker dr. H. Poeze een lezing over hen in de foyer van het stadhuis. Dit gebeurt op initiatief van de stichting Nusantara Amsterdam. Hier vindt u meer informatie, bijvoorbeeld waar u zich tot en met woensdag kunt aanmelden.

Workshop 'Schrijven van je levensverhaal'

Op 2 mei houdt de LV-INOG weer haar maandelijkse inloopdag voor de Indische na-oorlogse generatie. Deze keer met professioneel biografieschrijfster Katja Urban, die u aan de hand van creatieve, associatieve schrijfoefeningen leert om uw eigen verhaal op papier te krijgen. Maatschappelijk werker Eugene Geisler van stichting De Basis is aanwezig, mocht u dieper op uw persoonlijke vragen in willen gaan. Hier vindt u het programma.

Theater na de Dam

Zie hier, waar bij u in de buurt op 4 mei om 21.00 uur een voorstelling plaats vindt in het kader van Theater na de Dam: theater waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat, op meer dan vijftig locaties in het land. Bijvoorbeeld in Carré treden Wende Snijders en Typhoon met speciaal hiervoor geschreven teksten voor u op en reageert Adriaan van Dis op hen met zijn monoloog over oorlog en Indië.

Vrijheidsmaaltijd Amsterdam

Op 5 mei vinden er in de hoofdstad diverse Vrijheidsmaaltijden plaats. De maaltijd in de Staatsliedenbuurt heeft als thema 'Verborgen leed van de 2e en 3e generatie uit de voormalige kolonies'. Marion Bloem luistert deze maaltijd op met een lezing. Zie hier meer informatie.

Max Kisman

Wat levensverhaal betreft, heeft graficus Max Kisman zijn levensverhaal in het wandkleed vorm gegeven, dat u hier ziet. U kent zijn werk vast wel door diens grafiek voor bijvoorbeeld de VPRO, voor postzegels of voor de symbolen op Schiphol. Zie zijn website, waar ook werk te koop is!

PELITA

Masoek Sadja Maastricht op TV

De regionale omroep RTV Maastricht besteedde een item aan onze zuidelijkste Masoek Sadja. Naast de uitleg van Pelita-medewerker Kees Schepel kunt u het interview met dhr. Brugmans zien over het graf van diens vader in Burma. Het item begint op 4.35 minuut.

 

Overigens is er op 8 mei daar weer een Masoek Sadja, waar SVB-medewerker Ton Jenezon dan vragen beantwoordt over de Wuv, Wubo en AOR. Duo N-Twice verzorgt de dansmuziek en er is weer een goede catering en een cadeaukraam. Als u boft, wint u misschien iets met de loterij. Vindt plaats van 13.30 tot 17.00 uur op Aureliushof 160, 6215 SW Maastricht.

 

Hier vindt u waar elders de Masoek Sadja's plaats vinden, en hier de Indische Eettafels.

Pidjitten door Stichting Pitjit!

Deze maand verzorgde de stichting Pitjit weer een verwendag, deze keer met elf toekan/iboe pidjits in het Indisch Molukse verzorgingshuis Rumah Kita te Ugchelen. Zie hiernaast een resultaat. 

Eerder deden ze dit tot veel enthousiasme al in Raffy te Breda en in Waterhof te Den Haag.

 

Mocht u niet op een verwendag willen wachten, kijk dan hier welke toekan/iboe pidjit van deze stichting bij u in de buurt zit!

Achter mijn glimlach

Hier vindt u - met dank aan de LV-INOG - de digitale versie van 'Achter mijn glimlach', het boek van Tanja Harpe en Wilmar Dolman met interviews met de na-oorlogse generatie en met bijdragen van ervaringsdeskundige hulpverleners. De KJBB publiceerde dit boek al in 1994, maar de problematiek is nog actueel.

Indische rel in 1931 om belediging Mohammed

Hier vindt u een artikel van npogeschiedenis over de rel in 1931 te Indië na een uitspraak van een jezuïtische pater over de profeet Mohammed.

Overlevenden en nabestaanden Fukuoka-2 gezocht

Op 13 september zal in Nagasaki op de plek waar krijgsgevangenenkamp Fukuoka-2 lag eindelijk een herdenkingsmonument worden onthuld. Hier leest u meer achtergrondinformatie. De projectgroep is nu op zoek naar overlevenden en nabestaanden om hen hiervan op de hoogte te brengen. Zie hier de website.

Stille kracht

Onder dramaturgie van Eric de Vroedt en regie van Ivo van Hove brengt Toneelgroep Amsterdam in september De Stille Kracht uit.

Ondertussen is filmproducent San Fu Malta bezig om de Stille Kracht op het doek te brengen. Lees hier het interview met het NRC Handelsblad van 15 april.

Indische rondvaart Gordel van Smaragd

Nu de zon weer schijnt, kunt u deelnemen aan de Gordel van Smaragd, c.q. de Indische rondvaart door de Amsterdamse grachtengordel. Gebeurt onder leiding van onder andere Frans Leidelmeijer.

De eerste twee tochten zijn op 16 en 30 mei. Zie hier de website, waar u meer informatie vindt.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.