Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Wouter Muller pedis

Aanstaande zondag kunt u met een gerust hart naar de erotische lifestyle shop van Christine le Duc in Enschede., tenminste om 14.00 en om 16.00 uur. Wouter Muller zingt dan namelijk spannende, opwindende liederen uit eigen repertoire over passie, liefde en Indië. Dit doet hij in het kader van de groots opgezette Enschedese Culturele Zondag

Van Stoelen Bezeten verlengd

Tot en met 12 april kunt u nog naar het Gorcums Museum voor de 94 topstukken, die Frans Leidelmeijer voor zijn stoelententoonstelling had verzameld. Vanwege het enorme succes is de tentoonstelling namelijk verlengd. Afgezien van de geweldige ontwerpen is de tentoonstelling helemaal top door Frans' lezingen en rondleidingen. Als u de mogelijkheid hebt, probeer dan diens allerlaatste lezing en rondleiding van 12 april bij te wonen, want dan hoort u het verhaal achter de stoel en ziet u bijvoorbeeld hoe Aziatische vormen of technieken in Westers ontwerp zijn verwerkt. Op de website van het Gorcums Museum vindt u meer informatie.

CinemAsia Film Festival

Dit jaar vindt het CinemAsia Film Festival alweer voor de achtste keer plaats, en wel van 1 t/m 6 april in bioscoop Kriterion te Amsterdam. Mooie programmering, bijvoorbeeld de documentaire Jalanan over het leven van straatmuzikanten in Indonesië of de korte film Maryam waarin de vrome Islamitische Indonesische hulp haar gehandicapte katholieke werkgever naar de nachtmis moet begeleiden.

 

Mocht u in Eindhoven, Den Haag of Rotterdam wonen, dan boft u want CinemAsia komt tussen 10 en 19 april één of twee dagen naar u toe. Zie de website.

Indomania in De Melkweg

Indomania en De Melkweg bieden 19 april een spectaculair programma. Van onder andere Candy Dulfer (begon ooit met een Molukse band), Sandra Reemer, Lavinia Meyer tot de Japanse performer Kenzo Kusuda, Reggie Baay, Nationaal Ballet-coryfee Joke Zijlstra of filmmaker Joshua Oppenheimer. Zie de website!

 

Let wel: verwacht geen pasar malam, maar een 21e eeuwse op 2e generatie gericht, taboe doorbrekend, intrigerend, misschien irritant, niet te missen evenement...

Amsterdamse School uit Indië

Voor de tentoonstelling over de Amsterdamse School, die het Stedelijk Museum volgend jaar maart wil openen, zoekt Frans Leidelmeijer meubels en andere objecten in die stijl die specifiek in Nederlands-Indië zijn gemaakt. De Amsterdamse School in Indië krijgt tijdens die tentoonstelling namelijk speciale aandacht.

 

Mocht u deze in uw bezit hebben en tijdelijk in bruikleen willen geven, kunt u contact met Frans opnemen of anders met Ingeborg de Roode, conservator van het Stedelijk Museum.

PELITA

Masoek Sadja Amstelveen

Vormgever en oud-reclameman Frank van Schaijk vertelt vrijdagmiddag 10 april over zijn twee zelf geïllustreerde boekjes, waarmee hij Indische cultuur wil doorgeven aan de kleinkinderen. SVB-medewerker Ton Jenezon beantwoordt vragen over de oorlogswetten. Verder kunt u dansen op muziek van Piet Gasper & Co., maakt u kans op een prijsje van loterij en bingo, en kunt u genieten van de vele snacks. Dit gebeurt tijdens de Masoek Sadja in Amstelveen, in sociaal-cultureel centrum De Meent, Orion 3. Begint om 14.00 uur. De toegang is 3,50 euro.

 

Hier ziet u waar een Masoek Sadja bij u in de buurt zit.

Vierde lustrum stichting Sakura

Afgelopen zaterdag 21 maart vierde stichting Sakura haar 20-jarig bestaan. Net als de JIN bestaat Sakura uit Japans Indische nakomelingen en heeft ze het doel om de leden bij te staan bij hun zoektocht naar hun Japans Indische achtergrond.

Inloopdag LV-INOG

Op zaterdag 4 april is er in Amersfoort weer een inloopdag van de LV-INOG, c.q. de Landelijke Vereniging Indische Na-Oorlogse Generatie. Behoort u tot de doelgroep en wilt u eens kennis maken, bent u van harte welkom!

 

Marion Hovenier - van Sprundel geeft die dag een workshop Handlijnkunde, Ranjana Wiersema houdt een Familieopstelling en Eugene Geisler biedt maatschappelijk werk. Eugene Geisler is voormalig maatschappelijk werker van Pelita.

Herdenking Bandoeng Conferentie

Op 8 en 9 april vindt in Yogyakarta de 60-jarige herdenking plaats van de Bandungconferentie, waaraan in 1955 29 jonge staten voor het eerst bijeen kwamen voor een sterkere, gezamenlijke positie ten opzichte van de grote mogendheden. Voormalig freelance Pelita-rapporteur en thans secretaris van de Indonesia Nederland Society Monica Bouman houdt tijdens een paneldiscussie een lezing over Dag Hammarskjøld. Zie de website.

30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen

Onder deze naam houdt het Amersfoortse museum Flehite vanaf 16 april haar tentoonstelling van 100 objecten uit het 30 jarig bestaan van TV-programma Tussen Kunst en Kitsch. Het zijn objecten die niet alleen vanwege hun schoonheid maar ook door het achterliggende verhaal - verstoft op zolder, gevonden op rommelmarkt, gekregen als dank - zo bijzonder zijn.  

 

Drie van de 100 objecten zijn schilderijen van kunstenaars uit Indië: Jan Toorop, Raden Saleh en Le Mayeur de Merpres. Een kijkje waard, live!

Indische roots

Niet belangrijk, maar wel leuk: net als Feyenoorder Jordy Clasie heeft shorttracker en wereldkampioen Sjinkie Knegt Indische roots.

 

Over Joop Munsterman, c.q. oud-voorzitter van FC Twente, hebben we het maar niet...

Lezingen Adriaan van Dis

In april houdt Adriaan van Dis lezingen over zijn nieuwste boek 'Ik kom terug'. Dit doet hij onder meer in Den Bosch, Utrecht, Noordwijk en Haarlem. Zie zijn website wanneer.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.