Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

DJ Sunny

Amsterdams fotomodel en Deejay Sunny Jansen vertelt in het kader van de tentoonstelling Selamat Sjabbat over haar familiegeschiedenis. Zie hier dit korte, maar boeiende filmpje.

Huishoudbeurs RAI met een Oriental touch

Misschien hebt u al een strijkijzer, wasrek of haardroger, maar toch is de Huishoudbeurs in de RAI wellicht een aanrader. Dit, vanwege het Azië Pasar Malam Festival aldaar, met onder meer modeshows, handlezers, muziek- en dansvoorstellingen, massage, angklung-workshops en natuurlijk veel eten: van Thaise Pad Thai en gebakken octopus tot en met sushi en Japanse poffertjes. Duurt tot en met zondag 1 maart. Hier vindt u meer informatie.

Militaire brieven van Van Heutsz

Als brievenschrijver is Van Heutsz volgens Vilan van de Loo een ontdekking! Scherp, terzake en vaak geestig. Aanstaande vrijdag 27 februari houdt ze in Leiden een bijzondere lezing over diens militaire brieven. Dit gebeurt tijdens de middag van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Zie hier meer informatie over haar lezing en hier een filmpje over Van Heutsz.

Familiegedoe in Enschede

Maandag 2 maart zal Yvonne Keuls - lid van ons comité van aanbeveling - op humoristische en warme wijze vertellen over familiegedoe. Dit doet ze in het kader van Broodje Cultuur, c.q. de lunchvoorstelling van theater Concordia te Enschede. Uw lunchpakketje mag dus mee de zaal in! De entree bedraagt 10 euro. Zie hier meer informatie.

Indische Middag in het JHM

Uniek: de Indische Middag in het Joods Historisch Museum op zondagmiddag 1 maart. Onder meer met een lezing van Pamela Pattynama over Indische familiefoto's. U kunt ook aan een van de rondleidingen deelnemen voor meer toelichting op Selamat Sjabbat, c.q. de tentoonstelling over joden in Indië die tot 8 maart duurt. De Verhalenkast van 'Indisch Zwijgen? Me Hoela! is ook aanwezig, zodat u naar verhalen van anderen kunt luisteren of uw eigen verhaal kunt laten vastleggen. Click hier voor een indruk van de Verhalenkast, waarbij u op de filmpjes kunt clicken. En click hier voor het programma van de Indische Middag.

Slag op de Javazee

Aanstaande vrijdag is het alweer 73 jaar geleden, dat de Slag op de Javazee plaats vond. In Surabaya vindt er op Kembang Kuning een herdenking plaats en op zee worden er bloemen uitgestrooid...

Kamers vrij in Rumah Saya

In verzorgingshuis Rumah Saya zijn momenteel zes kamers vrij. Dus, mocht u voor uzelf of voor een van uw zorgbehoevende dierbaren een prettige Indische/Molukse omgeving zoeken, neem dan contact op met zorgbemiddelaar Joyce de Ruyter de Wildt: 055 534 00 10 of Joyce.de.ruyter@nusantara.nl Rumah Saya ligt vlakbij Apeldoorn, namelijk in Ugchelen, Klein Hattem 34.

Java Post

In de Java Post vindt u nu onder meer artikelen over Wolff Schoenmaker, de expositie op Bronbeek 'Van Indië tot Indonesië', de Hollandia Papers, de postume uitreiking van de oorlogsonderscheiding aan slachtoffer van de 'Junyo Maru' Heiko Roelf Roelfsema en een artikel van Bert Immerzeel over de 'Task Force Indisch Rechtsherstel'.

Indo Radio

Kent u Indo Radio nog niet? Probeer dan hier. U kunt blijven luisteren, terwijl u deze nieuwsbrief leest hoor...

PELITA

Hiphop & Javaanse hofdans

Zie hier de trailer van Poppin'Java, die dansgroep Don't Hit Mama (DHM) op 13 maart in het Haagse Korzo op de planken brengt: hiphop versus Javaanse hofdans, Ardjuna versus Karna... Lees hier verdere informatie.

Inloopdag LV-INOG

Degenen onder de Indische na-oorlogse generatie die kennis willen maken met de LV-INOG, kunnen op 7 maart naar de inloopdag in Het Klokhuis te Amersfoort. Thea Meulders vertelt dan bovendien over haar Stichting Gastdocenten en Cindy Smits geeft een introductie over haar cursus Bahasa Indonesia. Zie hier.

Masoek Sadja Maastricht

Vrijdag 13 maart ontvangt Pelita-gastheer Kees Schepel u op zijn Masoek Sadja in Maastricht, waar u weer gezellig herinneringen kunt ophalen aan Indië, informatie vindt of kunt genieten van de hapjes, muziek of een spannend prijsje van de loterij. Duo Senang Hati verzorgt de dansmuziek. De middag begint om 13.30 uur in buurtcentrum 't Atrium, Aureliushof 160 Maastricht. De entree is 3,50 euro.

Reggie Baay & Tanpa Wajah

Zondag 8 maart houdt Reggie Baay een lezing over zijn boek 'Daar werd wat gruwelijks verricht. Slavernij in Nederlands-Indië'. Dit doet hij in Apeldoorn in ArtCafe SamSam, van Kinsbergenstraat 17. De zaal gaat om 15.00 uur open en de toegang is 5 euro. Mis deze kans niet. Zijn lezing wordt vast zo bijzonder als zijn boek!

 

Aansluitend op de lezing kunt u kijken naar Tanpa Wajah - without a face -, een poëtische dansvertelling over ongelijkheid, depersonificatie en slavernij in Nederlands-Indië toen en overal ter wereld nu...

Bij Eugenie op de waranda

Yvonne Groeneveld houdt zondagmiddag 8 maart weer haar 2-maandelijkse Indische salon 'Bij Eugenie op de waranda'. Deze keer ontvangt ze in haar Werftheater te Utrecht de gasten Lutgard Mutsaers en Rob van Rees. Lutgard vertelt over haar recente Krontjong-boek 'Roep der verten'. Rob gaat in op zijn passie als bouwer van maquetteboten. Trio Jaya verzorgt de geweldige muzikale omlijsting en er zijn heerlijke hapjes. De sfeer? Vaak hilarisch en meestal uitverkocht, dus reserveer! Kijk hier voor een indruk en hier voor meer informatie. Besef dat u wel een steile trap af moet, want het Werftheater ligt direct aan de Oudegracht, namelijk op Oudegracht 60 aan de Werf.

FLAT EARTH in het indoFILMcafé

Het indoFILMcafé vertoont zondag 8 maart 19.30 uur in DROOMvilla LUX te Nijmegen 'Flat Earth' van Monique Verhoeckx. Lees hier meer informatie.

Moluks-Indische Literaire Middag

Te gek voor woorden! Ofwel: Astaganaga. Dit is de titel van de Moluks-Indische literaire middag op zaterdag 14 maart in het MKC te Houten, Oud Wulfseweg 1-a. Marjolein van Asdonck en Wim Manuhutu leiden deze bijzondere middag met onder andere de schrijvers Reggie Baay, Peter van Dongen, Sylvia Pessireron en Djodjie Rinsampessy. Zie hier de flyer.

Indische Salon 'de digitale Indo' in Breda

Wat krijgt de derde generatie Indische Nederlanders mee van haar Indische geschiedenis en hoe geeft men deze geschiedenis door op internet? Deze vraag staat centraal in de Indische Salon van het IHC die zondag 15 maart in woonzorgcentrum Raffy plaats vindt. Met als gasten: Ricci Scheldwacht, Armando Ello, Leroy Woudstra, Martijn Grootendorst, Wendy Ripassa en Elsbeth Vernout. Zie hier.

Betere weergave?

Klik bovenin deze nieuwsbrief als de tussenkoppen niet zijn gecentreerd en de foto's geïsoleerd staan....

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.