Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Contractpensions weer op het grote doek!

Mocht u Contractpensions - Djangan Loepah nog eens op het grote doek willen zien en de Q&A met de makers Hetty Naaijkens en Leonard Retel Helmrich willen bijwonen, grijp dan op zaterdag 14 februari uw kans. Filmfestival Beeld voor Beeld heeft deze documentaire geprogrammeerd in het kader van 70 jarige oorlogsherdenking. Deze vindt om 15.45 uur plaats in Eye te Amsterdam, op steenworp afstand van Amsterdam CS (gratis veerpont!). Na afloop een Indisch hapje en drankje. Wordt vast gezellig. Weet dat Pamela Pattynama over Contractpensions erg lovend was in haar boek Bitterzoet Indie, pagina 154 t/m 159. Zie hier.

Groepswonen in Amsterdam

Groepswonencomplex Jatopa zoekt op korte termijn twee nieuwe bewoners voor haar beide Indisch/Molukse woongroepen. Elke woongroep bestaat uit zes personen die over een ZZP4-indicatie moeten beschikken. Dus een verblijfsindicatie op somatieke (lichamelijke) grondslag. Heeft u die niet, dan kan de zorgbemiddelaar van Jatopa u hier misschien aan helpen. Jatopa biedt 24-uurs zorg.

Er is huurtoeslag mogelijk en zelfs voor personen met alleen AOW is Jatopa betaalbaar.

Jatopa zit vlakbij het Lucas/Andreasziekenhuis op Jan Tooropstraat 403-427.

Zie hier het voorlichtingsfilmpje over Jatopa en lees <link fileadmin download dit>hier meer over de twee vrije plaatsen.

Interesse? Bel dan snel naar Ella van der Slikke op (020) 75 66 720.

Joods in Japanse kampen

Lees <link fileadmin _blank download dit>hier het NRC-interview met Anne Ruth Wertheim. Weliswaar uit 2013, maar actueel in verband met Selamat Sjabbat: de tentoonstelling van het Joods Historisch Museum te Amsterdam over joden in Indië, die tot 8 maart duurt. Zie hier meer informatie.

Het is trouwens zo belangrijk dat de joods Indische gemeenschap ook virtueel onderling contact heeft. Het JHM heeft daarom een website gemaakt waar u uw verhaal kunt plaatsen en natuurlijk ook de vragen, verhalen of tips kunt lezen van de anderen. Moet een flink groeiende plek worden, ook voor de volgende generaties. Zie hier.

 

Karin Hazelhoff Roelfzema

Karin Hazelhoff Roelfzema zit nu in het comité van aanbeveling voor de nieuwe film van Hetty Naaijkens. In haar interview met Ivo Niehe benadrukt Karin nog dat er zo veel Engelandvaarders uit Indië kwamen. Mocht u haar interview over Erik Hazelhoff Roelfzema nog willen zien, klik dan hier en scroll naar 23.22 minuut.'

Nieuwsbrief...

Hier vindt u de eerste nieuwsbrief van Pelita nieuwe stijl! We proberen u hiermee wat frequenter op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen binnen onze doelgroep, want er gebeurt zoveel... Een variatie aan ditjes & datjes met links naar interessante websites, leuke filmpjes of belangrijke informatie. Klik of dubbelklik dan wel op de gekleurde links.We juichen het natuurlijk toe als u deze brief doormailt naar familie of vrienden, maar we snappen het ook als u niets voelt voor al die informatie. Klik dan onderaan deze nieuwsbrief om u af te melden.We wensen u veel leesplezier.

Belang overdracht van verhalen

U kunt zich nog opgeven voor de discussiemiddag op zondag 15 februari 14.00 uur in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Onder leiding van Wim Manuhutu gaan Lizzy van Leeuwen, Rob Cassuto, Hetty Berg, Yvonne van Genugten en Stef Scagliola in gesprek over het belang van de overdracht van verhalen. Dit gebeurt in het kader van Selamat Sjabbat, de tentoonstelling in het JHM over joden in Indië. Hier vindt u aanvullende informatie.

PELITA

Black eyes... virtuoos!

Voor het brede publiek onbekend. Maar wij genieten alleen al van die ranke, lenige vingers van Andy Tielman in het begin! Klik hier voor het filmpje.

Indische Eettafel in Rumah Kita

Op 24 februari nodigen Pelita en zorggroep Zinzia u uit voor de eerste Indische Eettafel in zorg- en verpleeghuis Rumah Kita te Wageningen. Vooral bedoeld voor Indische en Molukse 65-plussers, maar ook liefhebbers met veel affiniteit met Indië zijn van harte welkom! Gezellig met elkaar genieten van de maaltijd, Indische live muziek en vooral van elkaar. Na de maaltijd een bingo met eenvoudige maar leuke prijzen.

De maaltijd kost 11 euro, maar u moet wel tijdig reserveren, gezien het beperkt aantal plaatsen.

Tot donderdag 18 februari kunt u zich aanmelden via 06 - 268 50 932 of sl.lotus@online.nl. Vermeld wel uw naam, adres en telefoonnummer! 

Rumah Kita zit op Plein 15 Augustus 1, 6708 AL Wageningen

Zie hier meer informatie.

Foto's

Bij onze Amerindo's gaan momenteel 30 oude foto's rond. Klik hier om even weg te dromen...

Kruit!

Zaterdag 28 februari gaat ‘Kruit!' in premiere, c.q. de muziektheatervoorstelling van DeltaDua/Anis de Jong! Gaat over de Molukse opstand van 1817, gezien vanuit het perspectief van de Molukse volksheld Pattimura en die van Jean Lubbert van den Bergh die als enige van diens familie de slachtpartij had overleefd. Is er verzoening mogelijk? 'Kruit!' vindt plaats in het Zaantheater te Zaandam. Zie hier meer informatie.

Diederik van Vleuten

Weet dat Diederik van Vleuten vanaf 3 maart door het land toert met zijn zeer bejubelde voorstelling 'Daar werd wat groots verricht'! Is een reprise van twee jaar geleden, toen elke voorstelling was uitverkocht. Zie hier daarom de speellijst om tijdig te boeken. Mis deze voorstelling niet!

Back to Linggajati

Hierbij de Engels ondertitelde versie van 'Back to Linggajati', c.q. de documentaire van Twan Spierts over Joty ter Kulve, die haar geboortehuis opzoekt. In dit huis vond de Linggajati Conferentie plaats, waar met wederzijds respect de afspraak tot stand kwam voor een federatieve staat. Helaas kwam het hier niet van. Zie hier de documentaire.

Verzetsvrouw Anda Kerkhoven

Op 19 maart 1945 fusilleerden de Duitsers Anda Kerkhoven wegens haar hulp aan joodse onderduikers. In het Groningse Glimmen ligt een herdenkingssteen. Ze kwam uit Indië en behoorde tot de bekende familie Kerkhoven uit de roman 'Heren van de thee' (Hella Haasse). Zou goed zijn indien de 70-jarige herdenking van haar dood aandacht krijgt. Zie hier wat er op Wikipedia over haar staat.

Slavernij in Indië!

VPRO Boeken gemist? Klik hier dan voor het interview met Reggie Baay over zijn nieuwste boek 'Daar werd wat gruwelijks verricht', over slavernij in Nederlands-Indië. 

Geen gewoon Indisch meisje...

Momenteel reist Marion Bloem, c.q. lid van ons comité van aanbeveling, met haar voorstelling 'Geen gewoon Indisch meisje' door het land. Zie hier wanneer zij bij u in de buurt speelt.

Jaarverslag Pelita

Hier vindt u ons jaarverslag van 2013.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.