PELITA

Andere Tijden

Aanstaande zaterdag is bij Andere Tijden om 21:20 uur NPO2 een vervolg te zien van het tweeluik ‘Indië in de oorlog’ (zie deel I en deel II), uitgezonden in februari 2017.

 

Deze nieuwe aflevering heeft als titel ‘Revolusi in Indië’ en gaat over ervaringen van Indische Nederlanders in de chaotische periode na de Japanse capitulatie.

 

Er zal niet eerder vertoond archieffilm te zien zijn, vastgelegd door filmers van de Republiek Indonesië en cameramannen die met de Britse troepen meekwamen.

Opgroeien met oorlogs-getraumatiseerden

Tijdens Pelita's ontmoetingsdag van 27 oktober voor de naoorlogse generaties in Baarn gaat schrijver Reggie Baay in op de vraag: "Wat betekent het voor kinderen om op te groeien met door de oorlog getraumatiseerde ouders?".

 

Hier vindt u meer informatie.

Gratis workshop Levensverhaal Schrijven

Vilan van de Loo houdt op zondag 28 oktober een gratis workshop levensverhaal schrijven, en wel via een online webinar.

 

Zie haar persbericht en haar website Indische Schrijfschool

 

U kunt zich hier inschrijven.

Spreekuren

In Diemen, Eindhoven, Den Haag en Nijmegen houdt Pelita spreekuur, waar u na een telefonische afspraak terecht kunt met vragen over onder meer de wetten voor oorlogsgetroffenen (WUV/WUBO), de zorgwetten, maatschappelijk werk, huisvesting en dergelijke

 

Hier vindt u onze locaties met het betreffende telefoonnummer voor een afspraak.

The Tjong Khing & Peter van Dongen

Het weekeind van 4 november is het laatste weekeind waarin u de tentoonstelling van de Indische meester illustrators The Tjong Khing en Peter van Dongen kunt bewonderen.

 

Deze vindt u in het Groningse Thesinghe, in Bart Art Box Gallery. Zie hier.

MS Oranje / Koers gewijzigd

Mis de tien interviews niet van Coen Verbraak, wanneer u naar de tentoonstelling MS Oranje / Koers gewijzigd in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum gaat. Zo dicht op de huid! 

 

De Verhalenvanger van deze tentoonstelling vindt u juist online. Lees hier verhalen over de MS Oranje en laat eventueel uw eigen verhaal of dat van uw familie op deze site achter.

Colditz

De Indische stoker Wim de Lange, die met zijn technische vaardigheden aan de basis stond van de meeste ontsnappings-pogingen uit Colditz werd deze maand alsnog in Bronbeek postuum onderscheiden! Dankzij Herman Keppy’s speurwerk naar de Katjongs in Colditz. Zie hier.

 

Katjongs in Colditz is een bijzondere tentoonstelling. Mis ‘m niet!

PELITA

Masoek Sadja's

Zie hier ons overzicht aan Masoek Sadja's in het land! Om weer eens van de muziek te genieten, de lekkernij, de Indische sfeer en bovenal van elkaar: samen nog een beetje Indië!

Indische Eettafels

En hier de agenda met onze gezellige Indische Eettafels!

Taxatie- en innamedagen Indonesische kunst

Van 26 t/m 29 oktober houdt het Venduehuis der Notarissen taxatie- en innamedagen voor Indonesische kunst. Dus mocht u overwegen om een bijzonder Indisch of Indonesisch schilderij of design stuk onder de hamer te brengen.... Frans Leidelmeijer staat u graag te woord.

Jongerenconferentie

Op zaterdag 3 november vindt de conferentie 'Wij Herdenken: elke generatie haar verhaal' plaats.


Elke familie heeft haar eigen geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Klein- en achterkleinkinderen van verzetsstrijders, van Indische en Joodse Nederlanders: ook zij staan stil bij het verleden.

 

Tijdens de conferentie vertellen jongeren op creatieve wijze hun verhaal. Met film, muziek, fotografie en gesproken woord tonen zij hun verbondenheid met de Tweede Wereldoorlog.


Entree is gratis en u kunt zich aanmelden via www.facebook.com/wijherdenken.

 

Het programma zal van 12.30 uur tot 18.00 uur duren, in Dudok in Den Haag (Hofweg 1A).

 

Mogelijke vragen kunt u richten aan wijherdenken@gmail.com 

 

Zie het programma en de flyer.

Robin Block

Op 3 november geeft Robin Block tijdens het Storytelling Festival zijn voorstelling Samudra in Podium Mozaïek te Amsterdam.

 

Hier vindt u meer in formatie.

 

Zie hier een eerder filmpje en hier een optreden in DWDD.

Liefde en Lust

Xaviera Hollander is eregast tijdens het jaarlijkse Bronbeek-symposium van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde, dit jaar op 4 november.

Het thema is dan namelijk: Liefde en lust in de Indische letteren. Boeiend programma.

Bij Eugenie in de Keuken

Zondagmiddag 11 november houdt Tante Eus in het Werftheater te Utrecht haar show Bij Eugenie in de Keuken.

 

Deze keer ontvangt ze als speciale gasten Harry Jekel en Marc Pieplenbosch.

 

Vooral als u daar de maaltijd wilt nuttigen, raden we u aan om te reserveren.

 

Besef dat het Werftheater slechts bereikbaar is via een steil trap, dus niet echt toegankelijk indien u slecht ter been bent. 

Indië Monologen

Zie de speellijst van de Indië Monologen.

Java Post

In de Java Post van Bert Immerzeel vindt u nu artikelen over koloniaal geluk en leed, Tempo Doeloe, de Yad Vashem-medailles voor zijn ouders en de tropenhelm van Mrs. Trump.

Klik hier als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen op dit emailadres
of stuur een email naar info@pelita.nl.