PELITA

Correctie

In deze extra nieuwsbrief vindt u de integrale teksten, die u in de vorige nieuwsbrief niet kon lezen vanwege een systeemprobleem.

 

Onze excuses hiervoor.

 

We wensen u veel leesplezier!

Tentoonstelling Changi

Krijgsgevangenenkamp Changi door de ogen van tekenaar Henk Brouwer
 
Op 9 augustus 2018 is  in Museum Bronbeek te Arnhem de tentoonstelling ‘Gevangen in beeld. Changi door de ogen van tekenaar Henk Brouwer 1942-1945 geopend. Centraal staat Changi, het grootste Japanse krijgsgevangenenkamp van Zuidoost-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henk Brouwer portretteerde er medegevangenen en maakte schetsen van het dagelijks leven.
 
In Changi in Singapore verbleven 50.000 geallieerde soldaten. Vooral Britten en Australiërs, maar ook enkele duizenden Nederlanders. In het begin waren de leefomstandigheden er relatief gunstig. Voor de meesten was Changi een doorvoerkamp op weg naar veel zwaarder kampen in Japan en aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Maar ook in en rond Changi moest zware arbeid worden verricht. Zo werden Henk Brouwer en honderden anderen ingezet bij de aanleg van vliegveld Changi. Dwangarbeid, mishandelingen, honger en ziekten eisten steeds vaker hun tol. De gevangenen probeerden zich op allerlei manieren in leven te houden.
Landstorm-soldaat en tekenaar Henk Brouwer deed dat door te tekenen. Hij maakte tientallen aquarellen, portretteerde zo'n driehonderd medegevangenen en maakte schetsen van het kampleven. Na de oorlog schreef hij uitgebreid over zijn oorlogservaringen. Dankzij de recente vondst van zijn bijzondere en veelzeggende werk krijgen we nu voor het eerst een beeld van de werkelijkheid van Changi, waar veel Nederlandse soldaten het leven lieten en anderen voor het leven werden getekend.

Interactieve lezingen rondom herdenking

LEZINGEN RONDOM DE 15 AUGUSTUS 1945-HERDENKING DOOR SIMONE BERGER OM TE BEZOEKEN
 
Maandag 13 augustus om 15.15 uur in DOORN
Bij De Basis in Doorn - Willem van Lanschotplein 1
Interactieve lezing ‘Tastbare herinneringen’ in samenwerking met de Doornse Bibliotheek. Opgeven (verplicht) ivm beperkt aantal plaatsen bij: doorn@bibliotheekzout.nl
 
Dinsdag 14 augustus om 11.00 uur in LOCHEM – ontvangst vanaf 10.00 uur inclusief lunchbuffet
Bij Stichting 14 augustus Lochem: Jaarlijkse kumpulan bij De Hooiplukker, Achterstraat 5. Aanmelden en betaling verplicht voor 25 juli bij: stichting 14augustus@gmail.com
Interactieve lezing ‘De Indische familiegeschiedenis levend houden’ met muzikale begeleiding door Wouter Muller.
 
Maandag 20 augustus om 14.30 uur in BREUKELEN
Bij de Pauluskerk in Breukelen aan de Straatweg 37
Interactieve lezing ‘De Indische familiegeschiedenis levend houden’
Verplicht aanmelden i.v.m. mogelijkheid Indisch buffet bij mevrouw E.N.J.L.B. Querido-de Lange: 4.ellen@xs4all.nl

Reünie Kampili (Celebes)

Het voormalig Jappenkamp Kampili houdt zaterdag 6 oktober een reunie in BRONBEEK

Het programma houdt in:
10.30 - 11.00 uur inloop
welkomstwoord
11.10 - 12.00 uur presentatie door Jan Saveur over bijzonderheden van de Birma spoorlijn
12.00 uur Indische maaltijd

De kosten zijn voor koffie met spekkoek, Indische maaltijd, koffie  28,80 euro p.p

Opgave bij:
mw. Martje Saveur  - Hofstee
Potgieterweg 15
2061CS Bloemendaal
tel. 0235276896 of 0657545519
emailadres: m.saveur@planet.nl

PELITA

Oproep Pelita-reis

Ajo luitjes, wie wil er mee?
Mijn man Theo en ik begeleiden voor de zesde keer een Pelita reis naar de Gordel van Smaragd. Om gezondheidsredenen, of familieomstandigheden zijn er enkele reizigers afgevallen, dus er zijn plaatsen vrij! Wie wil er mee op deze mooie reis over Java?

 


We gaan per luxe bus en deels per trein.
Behalve mooie bezienswaardigheden bezoeken we indien gewenst ook oorlogsbegraafplaatsen. Met individuele wensen kan rekening gehouden worden. We gaan genieten van het prachtige landschap, de bijzondere cultuur en het heerlijke eten!

 


We vertrekken op 5 september en komen terug op 2 oktober 2018.

 


Omdat we al wat ouder zijn slapen we in zeer comfortabele en af en toe sjieke hotels. En natuurlijk ga ik voor u zingen!

 


U kunt zich inschrijven tot 23 augustus 2018.
Voor alle inlichtingen kunt u terecht bij: Nusantara Productions. Antonio Meijer, Abdij van Bernestraat 129,  5037 CE Tilburg 013 4635214 of info@nusantaraproductions.com

Oproep m.b.t. Willem de Lange

WIM IS WEG

'Wim is weg' is het bekende Gouden Boekje van Rogier Boon. Maar er is nog een Wim weg, of eigenlijk een Willem. Hij is de enige Nederlandse 'mindere' beroepsmilitair die in 1940 weigerde de erewoordverklaring aan de Duitsers te tekenen en daarom in krijgsgevangenschap raakte, in onder meer Colditz.

 

J(an?) Willem de Lange, geboren in Surabaya op 8 april 1920, was stoker 2e klas en verleende in gevangenschap uitstekend werk bij meerdere ontsnappingen. Voor noch die bijdrage, noch voor de dappere weigering te tekenen ontving hij een bintang. Na de oorlog zou hij meteen ontslag hebben genomen uit de Koninklijke Marine.

 

Over hem en zijn kameraden wordt verteld op de tentoonstelling 'Katjongs in Colditz' die op 15 augustus opent in Museum Bronbeek in Arnhem.

 

Misschien is er een oud-Surabayaan, marineman of nog liever nakomeling die weet wat er van Willem de Lange is geworden. Laat het Herman Keppy s.v.p. weten, hkeppy@gmail.com.

Pelita bijeenkomst naoorlogse generaties

Op zaterdag 8 september vindt de volgende bijeenkomst plaats. Het doel van deze bijeenkomsten blijft het bieden van een ontmoetingsplatform voor iedereen van de Nederlandse, Indische en Molukse naoorlogse generaties van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Bezoekers kunnen hun verhalen delen zodat anderen deze kunnen (her)kennen en vanuit de helende werking van kennis veerkracht ontwikkelen.

 


"Stopt de Indische cultuur bij onze generatie?"
Het antwoord op deze vraag wil Erica Bürer, fotografe van het boek 'Imagine', onderzoeken door met u in gesprek te gaan op 8 september. Aan de hand van een korte presentatie van het boek, waarvan ze ook een trailer zal vertonen, wil ze met de aanwezigen van gedachten wisselen over cultuurbehoud en –overdracht naar de volgende generaties: Hoe doet u dat met uw kinderen en/of kleinkinderen? Of is het helemaal niet nodig? De 1e generatie, uw ouders, heeft de Indische cultuur misschien onbewust meegegeven, maar heeft ook veel bewust weggestopt. Is het nu aan deze generatie om die cultuur in leven te houden?

 


Naast Erica Bürer zal Inge Dümpel, interviewster van ‘Imagine’, aanwezig zijn. Zij is deskundige op het gebied van levensverhalen en kan advies of tips geven over hoe je zelf het verhaal van een (groot)ouder kan vastleggen. Wat vraag je wel/wat niet? Hoe bouw je het verhaal op? Wat moet je zeker vragen? Ook zal naar alle waarschijnlijkheid een van de geportretteerde en geïnterviewde mensen uit ‘Imagine’ aanwezig zijn op deze dag.

 


‘Imagine’, foto's en persoonlijke verhalen van Indische Nederlanders
"Ik ben Erica Bürer, fotograaf en echtgenote van een Indische man en samen ouders van 2 dochters. Toen mijn schoonmoeder kwam te overlijden in 2012 en mijn dochters meer wilden weten over hun achtergrond, realiseerde ik mij dat er nog zoveel was wat zij niet wisten. Met het openmaken van de hutkoffers waarmee mijn schoonouders naar Nederland zijn gekomen, kwam het besef dat zij nooit spraken over hun tijd in Nederlands-Indië. Toen besloot ik dat nu nog het moment was om deze eerste generatie een podium te geven voor hun levensverhaal. Hun levensverhaal en de cultuur die zoveel mooie facetten kent. ‘Imagine’ was geboren!

 


De afgelopen 4 jaar heb ik samen met Inge Dümpel (1942), schrijfster geboren in Soerabaja, en Humphrey de la Croix (1957), historicus geboren in Modjokerto, gewerkt aan ‘Imagine’. Zowel in Nederland als in Florida, Amerika zijn wij op zoek gegaan naar Indische Nederlanders die hun verhaal en culturele gebruiken met ons wilden delen. Deze mensen namen ons mee op een diepgaande reis door hun leven, waarbij wij gefascineerd en ontroerd raakten over wat zij ons vertelden. En dit mag absoluut niet verloren gaan! Door onze unieke samenwerking kunnen we deze interviews verrijken met prachtig beeldmateriaal en tegelijkertijd in de juiste historische context plaatsen."

 


Praktische informatie:
Datum: Zaterdag 8 september 2018
Locatie: Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn
Tijd: 11.00 - 16.00 uur Entree: € 8,00 p.p.
- Bij wijze van lunch zijn er warme snacks te koop
- Locatie Het Brandpunt ligt op 5 minuten lopen van het trein- en busstation Baarn en heeft eigen parkeergelegenheid

 


Programma
11.00 – 11.30 uur inloop met koffie en thee
11.30 – 11.40 uur welkomstwoord door Nynke van Zwol
11.40 – 12.20 uur interactieve presentatie door Erica Bürer
12.20 – 13.00 uur lunch
13.00 – 13.45 uur uiteen in subgroepen voor een miniworkshop ‘levensverhaal’
13.45 – 15.00 uur terug bij elkaar, gelegenheid tot stellen van vragen en afronding
15.00 – 16.00 uur napraten

 


Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Nynke van Zwol, tel. 06-47839666; aanmelden kan t/m 6 augustus a.s. via e-mail bij info@pelita.nl

 


PS de planning voor dit najaar is verder: 27 oktober en 15 december

Klik hier als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen op dit emailadres
of stuur een email naar info@pelita.nl.