PELITA

Overmacht

Deze nieuwsbrief had u vrijdag jl moeten ontvangen, maar een technische fout verhinderde dit. Hoewel een aantal items hierdoor is gedateerd, willen we u deze nieuwsbrief toch niet onthouden.

 

De volgende keer zijn we hopelijk weer actueel!

Voorwaarden subsidieaanvraag collectieve erkenning

Rechtspersonen zonder winstoogmerk, dus verenigingen en stichtingen, kunnen tussen 2 juli en 31 augustus 2018 voor hun Indisch of Moluks project beroep doen op een subsidie in het kader van de Collectieve Erkenning. Voor 2018 is € 500.000 beschikbaar.
 
Houd er rekening mee dat als verdeelregel is gekozen voor het systeem van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’, een verdeling op volgorde van binnenkomst van de (complete) aanvragen.

 

Hier vindt u de voorwaarden die aan de subsidieaanvraag worden gesteld.

Molukse Ouderendag

De vaste bezoekers weten het natuurlijk al, maar zaterdag 30 juni organiseert Pelita weer de landelijke Molukse Ouderedag, wederom in de Veluwehal te Barneveld. Deze keer in het kader van het 70-jarig bestaan van Pelita.

 

Hier vindt u meer informatie.

Klanken van Oorsprong

Filmmaakster Hetty Naaijkens - Retel Helmrich, die u wellicht kent van haar films Contractpensions en Buitenkampers, belicht in haar jongste film Klanken van Oorsprong muzikanten met Indische roots. Deze film moet u beslist zien!

 

Op haar website vindt u een trailer om een indruk te krijgen.

 

Onderin haar website vindt u de agenda om te zien waar en wanneer deze film in uw buurt draait. Deze week vonden er al 105 voorstellingen plaats.

 

En lees hier een van de vele leuke recensies!

Spreekuren Pelita

Pelita-medewerker Ed Roso ontvangt u graag op diens nieuwe spreekuurlocatie in de Sophiahof, Sophialaan 10 te Den Haag.

Dit houdt hij doorgaans donderdags, na telefonische afspraak.

 

U kunt hem spreken over de wetten voor oorlogsgetroffenen (WUV/WUBO), of voor informatie en advies over de zorgwetten, maatschappelijk werk, huisvesting en dergelijke.

 

Ook in Diemen, Eindhoven en Nijmegen houdt Pelita spreekuur. En ook hier verzoeken we u om eerst telefonisch een afspraak te maken.

 

Hier vindt u de locaties met het betreffende telefoonnummer.

Inbreng veiling Indische en Indonesische kunst

De Indonesian Art Sale van het Venduhuis der Notarissen in Den Haag was een groot succes. Vandaar dat het Venduhuis op 12 september 2018 weer een Indonesian Art Sale organiseert.

 

Tot 18 juli kunt u daarom bij dit veilinghuis uw schilderijen of andere kunstobjecten inbrengen.

 

Hier vindt u meer informatie.

PELITA

Masoek Sadja's

Om u even weer in Indië te voelen, c.q. in vertrouwde Indische sfeer, eens gezellig bij te kletsen of van uw favoriete muziek uit die tijd te genieten, kunt u naar onze Masoek Sadja's.

 

Behalve dansmuziek en catering, een korte lezing of voorstelling kunt u natuurlijk ook terecht  voor informatie over de ondersteuning en diensten van Pelita.

 

Onze Masoek Sadja's houden we in het hele land en zijn bedoeld voor senioren uit Nederlands-Indië en anderen die een hechte band met Indië hebben.

 

Zie het overzicht van komende Masoek Sadja's.

Indische Eettafels

Ook met onze Indische Eettafels bieden we senioren uit Indië gelegenheid om in ongedwongen Indische sfeer weer eens onder elkaar te zijn.

En wel deze keer om gezamenlijk van een heerlijke Indische maaltijd te genieten!

Ook deze Indische Eettafels houden we in het hele land.

 

Bij enkele Indische Eettafels kunt u ook terecht voor informatie over de wetten voor oorlogsgetroffenen of doorverwijzing naar maatschappelijk werk.

 

Zie het overzicht van de komende Indische Eettafels. Hier ziet u ook dat Eettafel Zaandam vanaf 19 augustus plaats vindt in Krommenie!

James Intveld

Dit weekend is de Amerikaans-Indische (Amerindo) James Intveld weer even in het land. Zaterdag 30 september voor een optreden tijdens de Indische dansavond in Het Dak te Leerdam.

 

Op 1 juli treedt hij ’s middags een kwartier acoustisch op in Lantaren/Venster te Rotterdam in verband met de vertoning van Klanken van Oorsprong waarin hij ook is te zien. 's Avonds om 19:00 uur doet hij dit ook in Cinemec te Ede. En de volgende dag 2 juli eveneens in het Natlab te Eindhoven.

 

Zie zijn website. Zie en luister ook zijn rustige Remeber me en als u van jiven houdt bijvoorbeeld naar All the way from Memphis

Gezocht: golfbekertjes uit Indië

Wist u dat in vergelijking met het moederland er in de jaren '30 in Indië flink werd gegolft?

 

Volgens fervent golfer Peter Campen moeten er tot aan de oorlog zo'n 300 kleine zilveren bekertjes zijn uitgereikt. Hij heeft er na die tijd twaalf gevonden en deze onlangs aan museum Bronbeek geschonken die deze vanaf 15 augustus tentoon zal stellen.

 

Echter, voor een betere indruk aan variatie van deze bekers hoopt hij dat het aantal voor deze tentoonstelling zal worden verdubbeld.

Vandaar deze oproep: stel uw eventuele golfbeker s.v.p. voor deze tentoonstelling beschikbaar! Neem hiervoor contact op met info@pelita.nl.

 

Hier vindt u zijn oproep en hier een website over golf in Indië. 

Revolusi in het Stedelijk

Lees hier het artikel van Lizzy van Leeuwen in de Groene Amsterdammer over de huidige tentoonstelling in het Stedelijk Museum over de gebroeders Djaya.

 

Zie ook het programma rondom deze tentoonstelling.

Loïs Lane

Helaas niet te zien in Klanken van Oorsprong, maar wel in ‘Ali B op Volle Toeren': Lois Lane! Mooie uitzending van 20 juni, maar waarschijnlijk moet u wel inloggen, zie hier. Trouwens ook met de Molukse Vincent Patty, bekend als Jiggy Djé, die hen als Indonesische zangeressen introduceert..

Indische rondvaart

De Indische rondvaart Gordel van Smaragd van 28 juli is helaas volgeboekt, maar u kunt zich wel alvast aanmelden voor de volgende tocht op 1 september!

 

Hier vindt u meer informatie.

Klik hier als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen op dit emailadres
of stuur een email naar info@pelita.nl.