Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

70 jaar Pelita

Op 22 november j.l. vond in Diligentia de aftrap plaats van ons 70-jarig jubileum. Hier vindt u een kort verslag van dit feest.

Sinterklaas op Ambon

 

Zwarte Pieten op Ambon stoppen kinderen nog werkelijk in de zak! Daan Goppel maakte een bijzondere reportage over Sinterklas, Om Pit, Badut en Inu Peri. Zie hier.

Indische Eettafels

Hier vindt u de lijst met onze landelijk Indische Eettafels.

Gouwe Pinda's

 

Momenteel toeren Bodil de la Parra, Esther Scheldwacht en Nadja Hüpscher met Gouwe Pinda’s door het land. Niet missen hoor.

 

Zie de speellijst en hun interview bij Max en beluister het interview met Nadja in het radioprogramma Nooit Meer Slapen.

Oproep filmstudent

Filmstudent Raymon Hilkman zoekt voor zijn afstudeerfilm aan de Hogeschool voor de Kunsten contact met mensen uit Nederlands-Indië, die hun verhaal aan hem kwijt willen. Zie zijn oproep.

VOC en de Banda-eilanden

 

Rick van den Broeke houdt op 14 december in de OBA te Alkmaar een lezing over de geschiedenis van de Banda-eilanden!

Familieziek

Eindelijk was er laatst een Indisch thema in DWDD: Peter van Dongen en Adriaan van Dis over de fantastische, net uitgekomen strip/beeldroman Familieziek! Indische eenzaamheid uit de jaren ’50 zo treffend in verhaal en pen neergezet! Zie de DWDD-uitzending, het radiointerview met Peter in Nooit meer Slapen en de lovende Volkskrant-recensie.

 

Tenslotte nog het NRC-interview met Peter van Dongen over negen jaar tekenen aan Familieziek.

Lezing Reggie Baay

 

Op 17 december houdt Reggie Baay van 13:00 tot 14:00 uur in het Nationaal Archief te Den Haag zijn lezing over de onderbelichte schaduwkanten van de VOC: de slavernij in de Oost en de rol van de Aziatische vrouw.

 

Dit, in het kader van de indrukwekkende tentoonstelling De Wereld van de VOC in het Nationaal Archief te Den Haag. Prins Willem-Alexanderhof 20 zit op steenworp afstand van Den Haag CS

Danielle Lemaire

 

Kent u misschien nog Rasasari, c.q. de oudste Indische toko in Arnhem? De Indische beeldend kunstenaar Danielle Lemaire verdiepte zich met haar tekeningen in de geschiedenis hiervan.

Duurt nog even...

Het duurt nog een tijdje, maar op 14 januari geeft Yvonne Groeneveld in haar Werftheater te Utrecht haar voorstelling As met een Indisch verleden.
 
En op 21 januari houdt Madelon Djajdiningrat een lezing op Bronbeek over het leven van Mangkoenegoro VII.

PELITA

Masoek Sadja's

Op 8 december is er een Masoek Sadja in Amstelveen. Diezelfde dag is er ook een in Eindhoven, bovendien in Kerstsfeer! Tijdens de Masoek Sadja van 9 december in Amersfoort kunt u voor persoonlijke vragen terecht bij maatschappelijk werker Eugene Geisler.

In het Indisch/Molukse verpleeghuis Raffy te Breda is de Masoek Sadja op 10 december.

 

Het vermaarde zangkoor Suara Kita zingt op 13 december nostalgische Indische liedjes tijdens de Kumpulan in het Klokhuis Den Haag.

 

Zie hier meer informatie evenals het overzicht van onze andere Masoek Sadja's in het land.

Bijeenkomst naoorlogse generatie

 

Op 9 december houden we een bijeenkomst voor de naoorlogse generaties in Het Brandpunt te Baarn. Deze keer naar aanleiding van Jan Verstraaten’s boek Ooggetuige over hoe men om kan gaan met ouders die niet over de oorlog willen praten. Zie hier.

Indische klasgenoten

Wat betreft naoorlogse generaties: van de twaalf leerlingen van het Groningse Augustinus College, in het TV-programma De Reunie, kampten er drie met het Indisch oorlogsverleden van hun ouders. Zie hier vanaf ongeveer de 39e minuut.

 

En zie hier een aflevering van De Reunie over de geadopteerde Indische Charlotte, die op het St. Bonifatius College in Utrecht zat. Vanaf de 27e minuut

IndoFILMcafe Nijmegen

 

Zondag 10 december vertoont het IndoFILMcafe om 19:30 uur in het Nijmeegse LUX Marienburg Griselda Molemans film De vergeten krijgers over belanda hitams, onder wie Daniël Cordus en diens broers en hun krijgsgevangenschap aan de Burma-spoorlijn.

 

Hans van den Akker, conservator van Museum Bronbeek, leidt na afloop de Q&A met Griselda Molemans.

Stemmenorkest in Heerlen

Op zondagmiddag 16 december treedt het Stemmenorkest op in het Cultuurhuis Heerlen met uitvoeringen van Händel, Chopin, Bach, Beethoven, Dvorák, MacDowell en Grieg.

De zang wordt afgewisseld met declamatie van passages uit het boek 'De Klok'van de Heerlense schrijfster en kampkind Mieke Biessen-Dhmen, een indringend autobiografisch verslag van haar kinderjaren in diverse vrouwenkampen in Indië.

 

Dit stemmenorkest zet de traditie voort van het Stemmenorkest dat op 27 december 1943 in een van de vrouwenkampen op Sumatra voor het eerst optrad.

 

Het Brabants Dagblad schreef een artikel over dit orkest uit Well, bestaande uit 32 vrouwen. Zie hun website.

 

We raden u aan om de kaarten van € 7,50 te reserveren. Dit kan hier.

Zoektocht portretten Changi

 

Het NIOD zoekt portretten, die Henk Brouwer maakte van 200 mede-krijgsgevangenen in Changi, van wie ongeveer een derde deel Nederlands was. Hij hield van al deze geportretteerden keurig een schriftje bij.

Het NIOD probeert nu persoonsgegevens van deze Nederlandse krijgsgevangen te achterhalen om hen zo als het ware een 'gezicht' te geven en de getekende portretten boven water te halen. Zie de website van het Henkbrouwer Project.

 

Hier vindt u de namenlijst. Mocht u over zo'n portret beschikken of anderszins het NIOD kunnen helpen, neem dan contact met ons op of met het Henkbrouwer Project.

Java Post

 

De Java Post gaat in op schilder Raden Saleh, over wie Singapore nu een groot retrospectief houdt.

Verder schrijft Bert Immerzeel over fake news, vindt u een artikel van Geza Szabo over diens eerste jaren in Indie, een artikel over het puttertje op de Apenberg bij Padang, Immerzeels geslaagde zoektocht via Delpher naar de eigenaar van een kasboek, en een artikel over de kosten van het levensonderhoud in Batavia,

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.