Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Hier vindt u de lijst met onze Masoek Sadja's waar u generatiegenoten uit Indië vindt, misschien oude herinneringen kunt ophalen of juist nieuwe contacten kunt leggen. Dit, onder genot van live-muziek, pocho-pocho en Indische hapjes.

 

De Kumpulan in Den Haag biedt op 11 oktober nog iets anders, namelijk een lezing over Sumatraanse cultuur en een dansvoorstelling.

Onderzoek Dekolonisatie

 

Afgelopen week ging het grote historisch onderzoek van start onder de titel 'Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950'.

 

In dit kader vond een debat plaats in Pakhuis de Zwijger, dat u hier integraal terug vindt.

 

De meningen over dit onderzoek zijn verdeeld. Hier vindt u het opinieartikel, dat ARQ-medewerker Onno Sinke voor de NRC schreef. En hier hoort u John Jansen van Galen over dit onderzoek in de Nieuwsshow van afgelopen zaterdag.

Dag van de Indische herinnering

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert vrijdagmiddag 29 september in de Koninklijke Schouwburg de Dag van de Indische Herinnering.

 

Een dag met bijzondere gasten, onder wie de Indonesische schrijfster Leila Chudori over haar herinneringen vanuit een Indonesische invalshoek.

Annabel Laura

Op 29 september lanceert beeldend kunstenaar, Yin Yoga-leraar en muzikant Annabel Laura haar debuut album ‘Ibu Pertiwi' in de Vondelkerk te Amsterdam, die ze op Bali en in Nederland opnam.

 

Ze brengt dan een live set samen met cellist Keimpke Zigterman, gitarist/zanger Bram van Langen en percussionist Cees Oosterhuis in sferische, jazzy, pop/folk, gezongen in het Engels en Bahassa Indonesia.

 

Neem voor dit ontspannen concert een (Yoga)matje mee! Hier vindt u meer informatie, zoals de agenda van haar ontspanningsconcerten.
 

Tentoonstelling in de Oude Kerk Amsterdam

In het kader van Europalia Arts Festival 2017 kunt u van 29 september t/m 15 november naar de Oude Kerk in Amsterdam, waar de Indonesische kunstenaar Iswanto Hartono de geschiedenis van de Oude Kerk met het koloniale verleden van Indonesië verbindt. Dit, vanuit een antropologisch en archeologisch perspectief.

Jaarcongres Platform WO2

Op 3 oktober organiseren het NIOD en het Nationaal Comité namens het Platform WO2 het jaarcongres, dat deze keer gericht is op verzet. Platform WO2 heeft 2018 namelijk uitgeroepen tot Jaar van Verzet.

 

Het congres is bedoeld voor medewerkers van musea, archieven, stichtingen, herinneringsplaatsen en andere instellingen die zich bezighouden met herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

 

Hier vindt u meer informatie en hier de uitnodiging met de link hoe u zich aan kunt melden. U moet dit dan wel voor 25 september doen!

Filmproject Ena en de Vissen

Ellen Hitipeuw en Carol Burgemeestre hopen op uw financiële bijdrage voor hun filmverhaal ‘Ena en de vissen’, gebaseerd op het prentenboek van Ada Lilipaly - de Voogt dat zich afspeelt op de Molukken en op basisscholen reeds erg populair is.

 

Voor hun project hebben ze deels al een fonds verkregen en hun eerste draaidagen gehad.

 

Lees hier wat hun filmverhaal inhoudt en hier welke tegenprestatie u voor uw bijdrage krijgt.

 

Via hun blog kunt u hun ontwikkelingen volgen.

Vorstendom Mangkoenegaran

Op 13 oktober opent Museum Bronbeek te Arnhem de tentoonstelling over het vorstendom Mangkoenagaran onder de titel Weg tot het Westen.

 

Hier vindt u meer informatie.

Joes Kloppenburgbrug

In Amsterdam is een brug vernoemd naar Joes Kloppenburg, c.q. de Indische jongen die in 1996 in de bres sprong voor een zwerver en toen zelf door dronkenlappen werd doodgeschopt.

 

Deze brug ligt bij de Oude Spiegelstraat over de Singel in de winkelbuurt de 9 Straatjes.

PELITA

Indische Eettafels

Zie hier de lijst met onze Indische Eettafels zoals die in Amersfoort, Zaandam of Wageningen.

Indische Salon

Op zaterdag 23 september organiseert het Indisch Herinneringscentrum in het ZIMIHIC Theater te Utrecht de Indische Salon ‘Tastbare Herinneringen’ ofwel: verhalen delen aan de hand van voorwerpen met herinnering.

 

Met workshops van Simone Berger, Armando Ello en Nel Lekatompessy en muziek van Jessica Manuputty.

 

Hier vindt u meer informatie.

De vergeten krijgers

Op 24 september gaat tijdens de Nederlandse Filmdagen de documentaire 'De vergeten krijgers' in première. In deze film van Griselda Molemans staat Daniel Cordus centraal: een Belanda Hitam ofwel Indo-Afrikaan die als krijgsgevangene aan de Burmaspoorlijn tewerk was gesteld.

 

Op 23 november verschijnt het gelijknamige boek.

 

Hier vindt u meer informatie evenals de link naar latere vertoningen in het land.

Spreekuren Pelita

In Diemen, Eindhoven, Nijmegen en Den Haag hebt u gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met Pelita. Hiervoor dient u wel eerst telefonisch een afspraak te maken.

 

Hier vindt u de lijst met spreekuren.

KJBB-dag 30 september

Op zaterdag 30 september organiseert Pelita weer een dag voor de KJBB, die van 10:30 tot ongeveer 15:00 uur in de Kumpulan-zaal van Bronbeek plaats vindt.

 

Frits Barend en diens vrouw Marijke Barend - van Haeften vertellen dan over hun boek 'Matzes & Mie' en Diana Monoarfa houdt een lezing over de Indische Tuin.

 

Inclusief koffie/thee, Indische hapjes en een maaltijd kost deze middag € 20,- tenzij u donateur bent, want dan is de toegang € 15,-.

 

Hier vindt u meer informatie.

Hoogleraar Molukse geschiedenis

Sinds deze maand bekleedt Fridus Steijlen aan de VU Amsterdam de bijzondere leerstoel Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief.

 

In de nieuwsbrief van de Stichting Moluks Historisch Museum vindt u dit interview met hem.

Referendum tegen de Sleepwet

Hebt u sinds de Japanse bezetting of de Bersiap steeds angst dat men u in de gaten houdt?

Of vindt u het bizar dat men tegenwoordig via uw toetsaanslagen, Skype- of telefoongesprekken, afstandsbedieningen en andere elektronische apparatuur een grove inkijk in uw leven kan nemen?

 

Nina Boelsums en de andere initiatiefnemers vragen u daarom om de aanvraag voor het referendum tegen de Sleepwet, c.q. de wet waarmee geheime diensten zonder toestemming data mogen verzamelen en aan buitenlandse mogendheden mogen leveren, te tekenen! Dit kan hier.

 

Ze hebben nog vier weken de tijd om de vereiste 300 duizend handtekeningen te verzamelen. Momenteel staat de teller op 70 duizend. Amnesty International juicht hun initiatief toe!

Gotong Royong Den Haag zoekt cliënten en vrijwilligers

Hebt u als oudere in Den Haag behoefte om soms een kopje koffie te drinken, een ommetje te maken of eens te winkelen met iemand met een Indische of Molukse achtergrond?

 

Of omgekeerd, voelt u ervoor om in Den Haag onder auspiciën van Pelita als vrijwilliger Indische of Molukse senioren af en toe gezelschap te houden of te begeleiden?

 

In beide gevallen kunt u contact opnemen met Jeanette Philipsen en Patricia Tribulawony, bereikbaar op 06 - 201 33 644 of gotongroyongdenhaag@mail.com

 

Zie alvast de folder voor meer informatie.

Java Post

 

In de Java Post vindt u onder meer artikelen over het dekolonisatieonderzoek, een artikel over de landbouwtentoonstelling van 1902 in Bondowoso en waarom de koning in de regel niet naar Indië-herdenkingen gaat.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.