Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Collectieve erkenning

Samen met Het Indisch Platform, Het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) afspraken gemaakt over de verankering van het Indisch verleden in de Nederlandse samenleving.

 

Er wordt  een centrale ontmoetings- en herinneringsplek, c.q. een Indische pleisterplaats, ingericht aan de Sophialaan 10 in Den Haag. Ook zijn afspraken gemaakt over het verbreden van herdenkingsactiviteiten en het zorgaanbod voor de eerste generatie Indische Nederlanders. 

 
Pelita zal ten aanzien van de contextgebonden zorg een centrale coördinerende en verbindende rol gaan spelen. Er word ingezet op het versterken van sociale netwerken en informele zorg. Veel aandacht zal uitgaan naar het delen en ontwikkelen van kennis om persoonsgebonden en passende zorg te gaan bieden aan de eerste en naoorlogse generatie.  

 

Van Rijn stelt voor de plannen jaarlijks zo’n 1,5 miljoen euro beschikbaar. Vanaf 2022 is dat jaarlijks 1 miljoen euro. Dat schreef de bewindsman afgelopen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft deze dagen extra aandacht voor verhalen en objecten uit Nederlands-Indië. Zie hier.

 

Op 14 augustus adviseert de conservator u of uw meegebrachte voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog in aanmerking komen voor schenking aan het museum of archief

Indië-herdenking Doorn

Maandagochtend 14 augustus houdt Simone Berger in het kader van de Indië-herdenking om 11:00 uur een lezing in Doorn. Ze verzoekt u wel vanwege het aantal plaatsen om te reserveren. Zie hier.

 

Dit doet ze in De Basis, Willem van Lanschotplein 1 (bij de Stamerweg en Arnhemse Bovenweg tegenover de ingang van de Mariniers).

Nationale herdenking 15 augustus

 

Het thema van de nationale herdenking op 15 augustus in Den Haag is Verhalen over Leven.

 

Andree van Es houdt dit jaar de voordracht.

 

Hier vindt u het programma.

Sporen van Smaragd

Op 15 augustus houdt Michiel van Ballegooijen de Jong om 14:00 uur in het Spoorwegmuseum te Utrecht een presentatie over het spoor in Indië/Indonesië. 

 

Dit in verband met de herdenking en de Indische tentoonstelling Sporen van Smaragd, waarvan nu onder dezelfde titel het zeer uitgebreide boek te koop is

PELITA

Sluitingsdatum Backpay

De SVB laat u weten dat de sluitingsdatum van de Backpay 1 januari 2018 is. Dus mocht u deze nog willen aanvragen, doe dit dan voor die tijd! Zie hier.

 

Tot en met juli 2017 dienden 5100 personen een aanvraag in, van wie er tot dusverre 577 zijn toegekend.

Herdenking Amstelveen

In Amstelveen vindt de herdenking van het einde van WO-II in Nederlands-Indië plaats op maandag 14 augustus om 19:00 uur bij het Indisch Monument in het Broerse Park. De heer La Lau zal dan over zijn kamptijd in Tjideng vertellen en over zijn ervaringen als vluchteling.

 

U bereikt het monument via de parkingang tussen Molenweg 17 en 19.

 

Indien u met het openbaar vervoer komt, neem dan buslijn 170 of 172 naar halte Heemraadschapslaan.

Herdenking Nijmegen

 

Op maandag 14 augustus vindt in Nijmegen de herdenking plaats in de raadzaal en op de binnenplaats van het Gemeentehuis met onder andere als sprekers Vilan van de Loo en Hilda Breitkopf (Djakarta, 1957) met als thema ‘Achterblijvers en Spijtoptanten’.

 

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Salatiga Strijkkwartet.

 

Hier vindt u de uitnodiging en hier het programma.

Herdenking Enschede

De herdenking in Enschede is op 15 augustus om 11:00 uur weer bij het oudste Indiëmonument van Nederland, in het Blijdensteinpark. Deze keer met als thema ’Toeval in Oorlogstijd'.

 

Wouter Muller zorgt samen met zijn ensemble en met Esther Pierweijer voor de muzikale omlijsting. Zie hun Indisch Onze Vader van vorig jaar

Nederlands-Indië-Maand bij ONS

Omroep ONS vertoont deze hele maand films over Nederlands-Indië! Hier vindt u het overzicht.

Kick-off onderzoek dekolonisatieoorlog

Op 14 september vindt in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam een debat plaats in verband met het onderzoeksprogramma 'Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950'.

 

Pelita zal deel uitmaken van de te installeren Maatschappelijke Klankbordgroep die tot taak heeft advies te geven ten aanzien van de uitvoering van de verschillende projectplannen.

 

De toegang is gratis, maar reserveer!

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.