Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Indische Eettafels

Hier vindt u de lijst met Indische Eettafels voor de komende weken zoals die van Amstelveen op 10 maart of die van Bussum op 12 maart.

 

U moet echter wel reserveren!

Masoek Sadja's

Schrijfster Nadet Somers vertelt woensdagmiddag 8 maart over het vermaarde kruidenboek van haar oud-tante mevrouw J. Kloppenburg-Versteegh.

 

Dit doet ze tijdens de kumpulan in het Klokhuis te Den Haag. Zie hier.

 

Een overzicht van de andere Masoek Sadja's vindt u hier. Tijdens de Masoek Sadja in Amersfoort op 11 maart is er een maatschappelijk werker aanwezig voor individuele vragen!

 

Overigens is er op 18 maart in Bodegraven de kumpulan van Rumah Rebo, waarvoor u zich voor 13 maart moet opgeven. Zie hier.

Indië-lezing Remco Raben

Op 11 maart gaat Remco Raben tijdens de jaarlijkse Indië-lezing in op de positie van vrouwen tijdens de Japanse bezetting, zowel binnen als buiten de kampen. Dit gebeurt onder de titel: En toen stond ik er alleen voor.

 

De Indië-lezing vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Meld u zich wel tijdig aan! Zie hier.

Andere Tijden

Mocht u afgelopen zaterdag de eerste aflevering van Indië in de Oorlog hebben gemist, vindt u hier een herhaling van het programma Andere Tijden.

 

Met twaalf ooggetuigen, allen Indische tieners tijdens de Japanse bezetting, kijkt Andere Tijden terug op hun ervaringen in de maatschappij van toen. Hoe gingen ze om met Japanners, hoe met Indonesiërs? Het zijn tot nu toe op televisie zelden vertelde verhalen. Op de speciale website vindt u onder meer de individuele portretten van alle geïnterviewden. Zie hier.

 

De volgende en laatste aflevering is op zaterdag 4 maart om 21:20 uur op NPO2.

Netwerk Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen staat nu online, c.q. de portal met toegang tot 9 miljoen documenten, films en foto's over en uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In beperkte mate vindt u ook materiaal over Nederlands-Indië. Zie hier.

 

Hier vindt u trouwens een soortgelijke portal, die juist wel op Indië is gericht: Indië in Oorlog.

Adieu Indië

Op 17 maart vindt in het Scheveningse theater Muzee de première plaats van Adieu Indië door Stichting Het Portret Spreekt.

 

Een historisch spel in scenes en liedjes over Nederlands-Indië 1860-1949 van historicus en toneelschrijver Philip Walkate.

 

Alle voorstellingen vinden in maart en april plaats in theater Muzee te Scheveningen. Zie hier.

Collectieve erkenning

Hier vindt u de brief van de staatssecretaris van VWS, drs. M.J. van Rijn, die behalve backpay ook collectieve erkenning betreft.

VOC-tentoonstelling Nationaal Archief

Tot en met 8 januari 2018 kunt u in het Nationaal Archief naar de tentoonstelling over de VOC.

 

Het is een vrij kritische tentoonstelling, gezien de schaduwzijden van de VOC die worden getoond.

 

Hier vindt u haar website.

Herdenking De Aankomst

Op dinsdagmiddag 21 maart houdt Stichting Historisch Moluks Museum in De Delft te Rotterdam de herdenkingsbijeenkomst De Aankomst. Dit, om stil te staan bij de overtocht van de eerste generatie Molukkers naar Nederland.

 

Presentator Rocky Tuhuteru leidt deze middag.

 

De toegang is gratis, maar meldt u vanwege het beperkte aantal plaatsen wel aan! Dit kan hier.

Java Post

Der heer Felix Jans overleefde de Slag op de Javazee toen een Japanse torpedo op 27 februari 1942 zijn schip Hr.Ms. Kortenaer fataal trof.

 

Diens verslag is een van de vele bijzondere artikelen van de Java Post.

Opgerold en weggeborgen

Onder deze titel schreef Lizzy van Leeuwen in De Groene Amsterdammer van 5 januari over de wijze waarop Nederland belangrijke iconen van de gedeelde geschiedenis van Indonesië en Nederland wegmoffelt. Hier en hier kunt u dit nalezen.

 

Misschien een goede reden om het Multatuli Museum in Amsterdam te ondersteunen! Zie haar website.

PELITA

Contact

Zoals u misschien al weet, is het Centraal Bureau van Pelita naar Diemen verhuisd. Ons nieuwe adres is:

 

Nienoord 13

1112 XE  Diemen

 

Onze verdere contactgegevens zijn ongewijzigd gebleven. Zie hier.

 

We raden u aan om ons eerst te bellen indien u wilt langskomen. Onze locatie ligt namelijk te midden van allerlei bouwactiviteiten en wegomleggingen waardoor u ons momenteel moeilijk vindt.

Themanummer Indonesië

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wijt haar jongste editie van het tijdschrift 'Onderzoek uitgelicht' geheel aan Indonesië.

 

Onder andere met een bespreking door Step Vaessen van de recente boeken van Remy Limpach en Ger Oostindie, een interview van Margaret Leidelmeijer met advocaat Liesbeth Zegveld, een bespreking van Remco Raben van Ian Buruma's '1945' en Esther Captain over de Bersiap.

 

Zie hier.

Spreekuren

In Diemen, Nijmegen, Eindhoven en Den Haag houden we spreekuur. We verzoeken u wel om eerst telefonisch een afspraak te maken. Zie hier.

Bij Eugenie in de Salon

Zondagmiddag 12 maart kunt in het Utrechtse Werftheater weer naar Bij Eugenie in de Salon.

 

Deze keer met als gasten Marlisa Wareman van dierenpark Taman Indonesia en Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinnerings Centrum dat naar Den Haag verhuist!

 

Het Werftheater is vanwege de steile trap naar de werf helaas moeilijk bereikbaar indien u slecht ter been bent...

Première l'Histoire du Soldat

Op 16 maart gaat in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag de Javaanse versie van Igor Stravinsky’s muziektheaterstuk Histoire du Soldat in première, naar een tekst van Goenawan Mohamad en onder choreografie van Gerard Mosterd.

 

Bo Tarenskeen paste de tekst voor de Nederlandse situatie aan. Het is een zeer bijzondere voorstelling met drie prominente Indonesische dansers, Wieteke van Dort en een bijdrage van Frans Leidelmeijer.

 

Hier vindt u meer informatie evenals de speellijst voor de voorstellingen elders in het land. Bij een aantal voorstellingen is er vooraf een Indische maaltijd, waarvoor u wel moet reserveren!

Oproep Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht zoekt familieleden of nazaten van ir. B.W. Colenbrander (Ben, 1901-1993), hoofd Handelszaken en Beweging bij de NIS (Nederlandsch Indische Spoorwegmaatschappij). Hij bleef tot ver na de onafhankelijkheid van Indonesië achter (1960) om de financiële afwikkeling voor de particuliere Nederlandse spoorwegmaatschappijen met de Indonesische regering te regelen.

 

Het Spoorwegmuseum wil graag meer van hem weten voor de tentoonstelling Sporen van Smaragd over de spoorwegen in Nederlands-Indië die van 7 juli t/m 10 november in het Spoorwegmuseum te zien is.

 

Mocht u herinneringen aan hem hebben, neem dan contact op met Evelien Pieterse: e.pieterse@spoorwegmuseum.n

Pelita 70 jaar

Pelita bestaat dit jaar 70 jaar en wil dit op gepaste wijze vieren.

 

Mocht u leuke foto's, films of anekdotes hebben over Pelita wegens een vroegere Pelita-woning, studiebeurs, maatschappelijk werk of andere bemiddeling, mail ons dan op info@pelita.nl

Taxatie- en innamedag Indische schilderijen

Ten behoeve van het Haagsche Venduehuis houdt Frans Leidelmeijer op 24 maart een taxatie- en innamedag van Indische schilderijen. Dit gebeurt van 12:00 tot 16:00 uur in diens besloten huisgalerie op Lijnbaansgracht 369-H, 1017 XB Amsterdam. Eveneens is schilderijenexpert Drs. Chris Vellinga dan aanwezig.

 

Dus mocht u thuis bijvoorbeeld een Rudolf Bonnet, Lee Man Fong, Theo Meier, S. Sudjojono, Le Mayeur de Merpres, Walter Spies of ander moois hebben hangen, neem dan contact met hem op via (020) 625 46 27 of 06 531 40 344 of per mail frans@leidelmeijer.nl

75 jaar Tjideng

Net als de meeste interneringskampen werd vrouwenkamp Tjideng 75 jaar geleden opgezet.

 

Op 30 april is er daarom een speciale Tjideng-reünie, waarvoor u zich hier kunt opgeven.

Aanspraak

In het maart-nummer van Aanspraak staat onder meer een interview met dhr. Lisser, die tijdens internering  zijn basiskennis verwierf voor elektrotechniek! Zie hier.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.