Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Remco Raben

Zoals we eerder vermeldden is prof. dr. Remco Raben sinds mei 2015 voor de duur van vijf jaar buitengewoon hoogleraar in de 'Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis'. Deze leerstoel is ingesteld door het Indisch Herinnerings Centrum en gevestigd aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Op 28 september j.l. hield hij zijn oratie, waarin hij bij de beschrijving van de koloniale geschiedenis pleit voor een transkoloniale benadering.

 

Hier vindt u zijn oratie. 

 

Een gedrukt exemplaar kunt u bestellen via info@indischherinneringscentrum.nl

Indische Eettafels

November nodigt misschien meer uit voor hutspot of snert, maar gelukkig zijn er nog onze Indische Eettafels voor een tropische, gezellige maaltijd.

 

Hier vindt u het overzicht aan Indische Eettafels van deze maand zoals die in Amstelveen, Bussum, Ugchelen, Den Haag, Amersfoort, Zaandam of Wageningen.

Let op dat u tijdig reserveert. De eerstvolgende, namelijk die in Amstelveen, is namelijk al op vrijdag 11 november!

Netwerkdag Noord & Oost Nederland

Met als thema "Wie zorgt er straks voor onze ouderen?" organiseert Pelita op 29 oktober in Assen een netwerkdag.

Hiertoe nodigen we alle Indische en Molukse organisaties in Noord en Oost Nederland van harte uit om samen toe te werken naar een toekomstbestendige organisatie van de zorg aan de 1e generatie Indische en Molukse ouderen.

 

Hier vindt u meer informatie.

"Een meesterwerk!"

"Lees dit bloody boek!". Met dit citaat eindigde Adriaan van Dis zijn pleidooi voor 'De Tolk van Java' in DWDD. Van Dis vindt dit boek van Alfred Birney een echt meesterwerk, beter dan de genomineerde vijf boeken voor de NS-Publieksprijs!

 

Hij adviseerde de DWDD-kijkers om zowel 'De brandende kampongs van Generaal Spoor' te lezen als 'De Tolk van Java' om een genuanceerder beeld te krijgen van de Politionele Acties, c.q. de Dekolonisatieoorlog, en de gevolgen hiervan.

 

Hier vindt u het betreffende DWDD-fragment op de site van Alfred Birney.

Masoek Sadja's

Hieronder een greep uit ons aanbod aan Masoek Saja's:

 

In Den Haag geeft Freek Heijboer op 9 november tijdens de kumpulan in Den Haag een lezing over de kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp.

 

In Amersfoort viert men op 12 november het 15-jarig bestaan van de Masoek Sadja, opgeluisterd met een band, Indonesische dans en een modeshow. Op diezelfde dag speelt tijdens de Masoek Sadja in Zwolle niet alleen de band maar ook de bezoekers tijdens hun workshop angklung!

 

Voor een persoonlijke uitleg van de oorlogswetten Wuv, Wubo en AOR kunt u op 18 november terecht in Maastricht en op 25 november in Helmond. SVB-medewerker Ton Jenezon is u tijdens de gehele Masoek Sadja aldaar van dienst.

 

Hier vindt u het volledig overzicht aan Masoek Sadja's voor de komende weken.

Indische en Molukse jongeren

In Alkmaar vindt op 26 november INDOroutes plaats, georganiseerd door het Indisch Herinneringsscentrum en BersaMaju met een aantrekkelijk programma voor jonge Molukse en Indische creatievelingen. Zie hier.

 

Aan het woord komt bijvoorbeeld documentairemaker Tenny Tenzer, bekend van de serie I.N.D.O.docu. Zie bijvoorbeeld deze aflevering.

 

Aansluitend op INDOroutes is het Pesta BersaMaju met optredens van DJ's en bands als Gazooth en Ketu Tiha. Zie hier.

Verstekeling

Op de FB-pagina van het IHC vindt u dit bijzondere verhaal van Ernst Kraft van Ermel, die als verstekeling naar Nederland voer.

 

Het kan zijn dat u niet direct het filmpje ziet, maar vind dit dan enkele items lager of vind hem rechts bij de video's (Ernst is de grijze man in de haven).

De tabakscultuur op de oostkust van Sumatra

Op 18 december is er op Bronbeek een themamiddag over de tabakscultuur op de oostkust van Sumatra, waarover Louis Bracco Gartner dan een lezing houdt.

Hij vertelt onder andere over Jacobus Nienhuis, die in 1863 met 25 man de Delimaatschappij startte, die tot 550.000 werknemers uitgroeide.

Gartner zal ook de andere kant van de medaille belichten, namelijk die van de lang durende slavernij aldaar.

 

Schrijf u tijdig in! Dit kan hier.

Backpay

Afgelopen donderdag maakte staatssecretaris Van Rijn bekend dat de Backpay-regeling met een jaar wordt verlengd. De SVB komt hierover binnenkort met nadere informatie.

Java Post

In de Java Post vindt u nu een artikel uit 1935 met de titel "Hoe de Hollander in Indië leeft", verder onder meer artikelen over de Bandjermasinsche Krijg en over bekladdingen in Hoorn. Zie hier.

Luitenant G.L. Snel

In de Java Post vindt u het artikel van Michiel Hegener hoe Luitenant Snell telkens ternauwernood aan de Japanners ontkwam.

 

Hegener vindt diens verhaal "een ongelooflijke combinatie van toeval, geluk en moed, dat een scenario-schrijver van James-Bondfilms zou aarzelen" het te gebruiken...

PELITA

Kumpulan Bodegraven

De Indisch Molukse werkgroep Rumah Rebo, ooit begeleid door Pelita, houdt zaterdagmiddag 12 november een kumpulan te Bodegraven!. Hier vindt u meer informatie.

Ontmoetingsdag naoorlogse generaties

Op zaterdag 12 november organiseert Pelita in Houten weer een ontmoetingsdag voor naoorlogse generaties, op drie minuten lopen van NS-station Houten.

 

Deze keer is Jonna Lind de gastspreker. Zij werkt bij Cogis, het kennisinstituut over sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld, waar momenteel nog het Aanspreekpunt  voor naoorlogse generaties zit.

 

Edith Punt, projectmedewerker van Pelita, gaat de dialoog met u aan. Dit, aan de hand van het door u meegenomen voorwerp dat u met Indië of Indonesië verbindt.

 

Natuurlijk kunt u die dag deelnemen aan een gespreksgroep, die parallel loopt aan het programma.

 

Zie hier het verslag van de vorige bijeenkomst.

Graag uw stem!

Ook al is De Tolk van Java niet een van de vijf genomineerden voor de NS Publieksprijs, kunt u toch voor dit boek van Alfred Birney stemmen.

 

Als u hier klikt, kunt u via 'Stem direct' en 'Eigen keuze'' de schrijver en de titel van dit boek invullen. Doe dit wel voor 23 november.

 

Met uw stem maakt u bovendien kans om zelf een prijs te winnen zoals boekebonnen, dagkaarten 1e klas en als hoofdprijs een jaar lang vrij reizen 1e klas plus een jaar lang wekelijks een boek naar keuze. 

Tante Lien & Ricky Risolles

Wieteke van Dort is niet alleen lid van ons Comité van Aanbeveling, maar gaat zich soms ook te buiten aan samenzang met Ricky Risolles. Zoals hier in de Gordel van Smaragd, die u als karaoke kunt meezingen.

Proefschrift Indonesische propaganda

De Indonesische historicus Anda Zara promoveerde afgelopen maand op Indonesische propaganda tijdens hun onafhankelijkheidsstrijd. Hier vindt u een artikel hierover uit de Trouw.

Boy Edgar

Wist u dat Boy Edgar in Heumen bekend stond als de Zwarte Dokter? Dit, toen hij tijdens de Duitse bezetting daar zat en joodse onderduikers hielp.

 

Hij had zelf een Armeense vader en Indische moeder, was getrouwd met een joodse vrouw en raakte later niet alleen bekend door zijn jazz maar ook door zijn specialisme op het gebied van neurochemie. Hij weigerde militaire dienst en keerde de USA wegens discriminatie de rug toe.

 

Zie hier het 70 minuten durende TV-programma Leven in Beeld uit 1973 met Sonja Barend.

Banjoebiroe 10

Als dank voor haar inzet en leiding tijdens hun internering in Banjoebiroe 10 kreeg Alexandrine Zweede van haar kampgenotes een tafelkleed vol geborduurde handtekeningen en kamptaferelen.

 

Dit voormalig adjunct-kamphoofd van Banjoebiroe 10 kwam oorspronkelijk uit Goes. In het plaatselijke Historisch Museum de Bevelanden is dit kleed vanaf 26 november te zien als onderdeel van de tentoonstelling 'Merklappen uit de kast'.

 

Tijdens de opening op 26 november geeft Joost van Bodegom een toelichting. Hier vindt u alvast zijn uitleg over de kamptaferelen en hier informatie over de opening.

 

Aangezien het voortbestaan van dit museum bedreigd wordt en de gemeenteraad op 10 november hierover besluit, zou het goed zijn indien u zich al voor die datum aanmeldt voor de opening van deze tentoonstelling op 26 november.

Baboe

Sandra Beerends is bezig met een documentaire over baboe’s en vraagt of u haar kunt helpen aan verhalen ván en óver baboe’s.

 

Ook is ze op zoek naar foto’s, filmmateriaal en andere tastbare herinneringen aan hen. Misschien kent u nabestaanden van baboe’s?

 

Mocht u haar kunnen helpen, mail dan naar debaboe@gmail.com

Senioren-appartement Amsterdam

In het Indisch wooncomplex Tempat Senang aan het Teldershof te Amsterdam-Geuzenveld komt binnenkort een 3-kamer-appartement vrij. Met een gunstige huur, 26 andere appartementen met Indische zelfstandige senioren, een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke kleine tuin.

 

Meer informatie via Alice Massing: 06 - 280 42 213 of Alice-Massing@hotmail.com

Indo surrealist

Herman Keppy schreef in de Java Post een artikel over de Indo surrealist Jan Schlechter Duvall, wiens werk tot eind december valt te zien in restaurant De Lachende Javaan te Haarlem.

Indo Radio

De radio al aangezet?

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.