Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Menteng Pulo

De heer Van de Rijdt, directeur van de Oorlogsgravenstichting Indonesië stuurde ons een korte documentaire over de erevelden Menteng Pulo en Ancol evenals een vogelvlucht over Menteng Pulo per drone.

 

Hier vindt u de site van de Oorlogsgravenstichting en hier het register waarvoor u alleen de naam hoeft in te typen van de overledene die u zoekt of de plaatsnaam.

Crowdfunding 'Klanken van Oorsprong'

Help Hetty Naaijkens, maakster van 'Contractpensions' en 'Buitenkampers', om haar film 'Klanken van Oorsprong' te realiseren! Een eerherstel voor Indische/Molukse muzikanten en hun invloed op de Nederlandse moderne muziek.

 

Tot 30 juni loopt de crowdfunding, waarmee u haar financieel kunt ondersteunen. Hier vindt u de link en klik daar op de trailer, waarin onder andere Thom Hoffman, Wieteke van Dort, Boudewijn de Groot, Leo Blokhuis en Ernst Jansz voor haar film pleiten!

 

Uw donatie kan zelfs een belastingvoordeel geven, zie hier. Bovendien maakt u kans op een prijs. Trouwens, indien de crowdfunding niet lukt, krijgt u uw geld terug. 

 

Alleen al het feit dat er in de tentoonstelling 'Uitgaan in de fifties en sixties' in het Haags Historisch Museum - op een klein fotootje van de Tielman Brothers na - niets over Indische inbreng staat vermeld, of hoe de strijd tussen De Kikkers en De Plu slechts werd teruggebracht tot een Westside Story-variant, geeft aan hoe nodig de film van Hetty is. Zie hier meer informatie over die tentoonstelling en hier een terugblik op de Kikkers en de Plu.

Tong Tong Fair

Mocht u het nog niet weten, de Tong Tong Fair begint dit jaar op zaterdag 28 mei. Met als thema 'Moeder'. Zie hier de nieuwsbrief en hier het programma dat u kunt downloaden.

Comité van Aanbeveling

Een aantal leden van ons Comité van Aanbeveling is ook op de TTF present.

 

Wieteke van Dort op 28 mei met het verhaal- en liedjesprogramma 'Indische sprookjes' en op 30 mei met 'De Late Late Lien Show'.

 

Marion Bloem op 28 mei en 5 juni met haar literair muziekprogramma 'Haar goede hand'.

 

Yvonne Keuls op 29 mei met haar muzikale theatervoorstelling 'Indische Essenties' en 31 mei met haar theatrale monoloog 'Mevrouw mijn Moeder'.

 

Rocky Tuhuteru presenteert 1 juni het Molukse concert 'Tifa's & Turntables: Guitars'.

 

Adriaan van Dis gaat 2 juni in gesprek met Pamela Pattynama, over zijn boek 'Ik kom terug'.

 

Frans Leidelmeijer geeft 5 juni elders in Den Haag, in het Venduehuis der Notarissen, een lezing over de Indo-surrealist Jan Schlechter Duvall. 

De familie Soejono

In de vorige nieuwsbrief stonden we stil bij verzetsman Irawan Soejono, die 13 januari 1945 door de Duitsers werd doodgeschoten. Diens vader Pangeran Adipati Soejono stierf twee jaar daarvoor, op 5 januari 1943. Dit gebeurde drie maanden nadat deze enige inlandse minister die Nederland ooit had, vergeefs had gepleit voor meer zelfbeschikking van de Indonesiers na WO2.

 

Luister hier naar zijn inauguratierede uit juli 1942 in London, die na ongeveer zes minuten begint. U hoort hoe hij voor de oorlog van Nederland genoot en na terugkeer in Indië toch moest vluchten voor de Japanners.

 

Tot de collectie van Frans Leidelmeijer behoort het portret van diens echtgenote, c.q. dochter van de regent van Pasoeroean, die dus in twee jaar haar man en zoon verloor. Het werd in 1939 geschilderd door de Indische Corry Muhlenfeld, wier vader een hoge bestuursambtenaar was en daarom de Soejono's goed kende. 

Twee Moeders

Rob Bouwman (1940) verloor zijn moeder tijdens hun internering in Lampersari, maar in haar zus vond hij zijn tweede moeder. Zijn autobiografische 'Twee Moeders' schreef hij als postuum eerbetoon aan haar en oogstte veel lof. Deze maand verscheen de 4e druk, waarvoor hij een 8e hoofdstuk schreef hoe alles zover had kunnen komen. Zie hier het persbericht.

'Moederfiguren'

Op zondag 3 juni nemen Rob Bouwman, Alfred Birney en Edy Seriese op de Tong Tong Fair deel aan de talkshow 'Moederfiguren'. Dit, om 17:00 uur in het Tong-Tong Theater en onder leiding van Jacqueline Bel.

Alfred Birney

Luister hier naar het radiointerview in 'Nooit meer slapen' met Alfred Birney en zie hier de uitzending van VPRO Boeken. Beide interviews gaan over diens nieuwste boek 'De Tolk van Java'.

Het TV-interview begint op 16 minuten, maar voor Hagenaars is het eerste deel ook bijzonder wegens de haat/liefde van Wim Noordhoek met die stad.

Pitjit

Cis Everhard schreef het eerste boek dat zowel de praktische als spirituele kant van pitjit belicht, getiteld Pitjit. Tijdens de TTF zal op 28 mei om 13:00 uur in de stand van boekhandel Van Stockum het eerste exemplaar aan Wieteke van Dort worden gepresenteerd.

Uw leven in beeld.... Op een woondeken!

Erica Burer maakt woondekens , c.q. moderne plaids of quilts, met uw favoriete foto's. Zie hier.

 

Dit stond in 'Ngotjeh', het blad van en voor Indische/Molukse senioren. Het is een blad, dat ook door zijn grote letter, heerlijk leest.

 

Hier vindt u de site, waar u (rechts) aan de hand van enkele artikelen een indruk krijgt van dit kwartaalblad.

Zeebaboe's

Dewi Reijs houdt 29 mei tijdens de TTF de toneelreading 'Gevraagd: Een flinke zeebaboe'.

 

Vilan van de Loo geeft aansluitend een lezing over zeebaboe's, c.q. baboe's die tussen Nederland en Indië pendelden om onderweg de kinderen te verzorgen.

Merapi Obermayer & Edwin van Wijngaarden

Beeldend kunstenaars Merapi Obermayer en Edwin van Wijngaarden exposeren tot 26 juni in Bart Art Box in het Groningse Thesinge, dat alleen in het weekend open is. Een deel van hun werk is te koop. Bij voldoende belangstelling wordt hun werk daar op 26 juni geveild. Zie hier.

Java Post

In de Java Post vindt u onder meer artikelen over de geoloog Reinder Fennema, het mijndorp Teloek Bajoer, opruimwoede, en mogelijk onderzoek naar misdragingen in Indonesië. Zie hier.

Gedragen doeken, verhalen in batik

In 'Gedragen Doeken' legde Liesje de Leeuw vast welke bijzondere betekenis men aan zijn/haar kain of sarong hechtte. Hiertoe interviewde ze 27 personen tussen de 29 en 93 jaar oud.

 

Zie hier.

PELITA

Indische Eettafels

De Indische Eettafel van Almere is helaas opgeheven, maar gelukkig vindt u hier de lijst met de andere mogelijkheden zoals die op 26 mei in Den Haag, op 29 mei in zowel Amersfoort als in Zaandam, op 31 mei in Wageningen of die van 19 juni in Ugchelen.

Presentatie rapport naoorlogse generaties

Onno Sinke, beleidsadviseur bij het WO2 programma van Arq, presenteert op 26 mei zijn rapport over na-oorlogse generaties aan Hans Goedkoop.

Tevens zal dan het vernieuwde Aanspreekpunt Na-oorlogse Generaties worden gepresenteerd.

Dit gebeurt tijdens een netwerkmiddag van de psychotraumagroep Arq te Diemen. De toegang is gratis, maar u moet zich wel melden.

 

Zie hier.

Symposium Krijgsgevangenenkampen in Japan WO2

Op 3 juni houden het NIOD en de stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië een symposium over Japanse krijgsgevangenkampen, onder andere met Peter Keppy, Yukari Tangena-Suzuki en Eveline Bucheim. Meld u zich vanwege het beperkt aantal plaatsen wel snel aan. Het vindt plaats in het NIOD te Amsterdam.

 

Zie hier

Masoek Sadja's

Hier vindt u het overzicht van onze Masoek Saja's. Bij een aantal staat helaas niet welke band er speelt zoals bij de Masoek Sadja van Amstelveen die op 10 juni in het teken staat van barbecue, waar Doña & The Gado's spelen en bovendien een danseres optreedt...

19e Dialoog Conferentie

Op 4 juni houdt de stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië zelf de conferentie 'Japanse krijgsgevangenkampen: is verzoening tussen Japanse burgers en slachtoffers mogelijk?'. Deze vindt plaats in Utrecht. Zie hier meer informatie. Graag aanmelden voor 25 mei!

James Intveld

Als u de kans krijgt en van rockabilly houdt, ga dan tijdens de Tong Tong Fair naar James Intveld!

 

Zaterdag 28 en zondag 29 mei staat hij 's avonds op het Tong-Tong-Podium.

 

Maar luister hier  eerst naar een rustige ballad.

Kruisbestuiving Indonesië Nederland in Arnhem

De elfde editie van de kunsttentoonstelling Sonsbeek loopt van 4 juni t/m 18 september. Zie hier.

 

Bijzonder is, dat het is samengesteld door het collectief ruangruppa, c.q. een groep van 40 kunstenaars, schrijvers, historici en curatoren uit Jakarta.

En bijzonder is, dat ze dit deden in interactie met Arnhem en haar bewoners, stad met een koloniale historie.

Vrijmetselarij

Tijdens de Tong Tong Fair is in het Cultuurpaviljoen het eerste deel van de expositie 'Symboliek in architectuur (I): Vrijmetselarij van Den Haag tot Java'. Over gebouwen van Vrijmetselaarsloges.

Het tweede deel is in september in het Atrium van het Stadhuis: 'Symboliek in architectuur: de tempel van De Bazel'.

Zie hier de aankondiging met de agenda op het gebied van vrijmetselarij gedurende de TTF.

Doe-boek (klein)kinderen grootouders

Op 28 mei verschijnt tijdens de Tong Tong Fair bij Boekhandel Van Stockum 'Istori Kita' van Simone Berger.

Met dit doe-boek hoopt Simone de dialoog tussen (klein)kinderen en grootouders te verbeteren. Zie hier.

 

Zie hier een voorproefje.

Pitjit

Cis Everhard schreef het eerste boek dat zowel de praktische als spirituele kant van pitjit belicht, getiteld 'Pitjit'.

 

Tijdens de TTF neemt Wieteke van Dort op 28 mei het eerste exemplaar in ontvangst. Deze boekpresentatie vindt om 13:00 uur plaats in de stand van boekhandel Van Stockum.

Vrouwen uit Nederlands-Indië naar Japan (1946)

Meer dan honderd Indo-Europese vrouwen vertrokken in 1946 van Java met een Japanse echtgenoot (en kinderen) naar Japan. Han Gieske van de stichting JIN bracht deze maand een boek over hen uit: 'Met liefde vertrekken'. Zie hier. Inclusief verzending kost dit boek €17,95, te bestellen via hgdolfin@hotmail.com

Indisch Familieverhaal

Als elfjarig Indisch meisje in haar eentje in 1949 in Nederland belanden, zonder te weten waarheen en zonder enig idee van opvang.

 

Carol Burgemeestre schreef hierover 'Indisch Familieverhaal', dat deze maand verscheen.

 

Zie hier.

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

Zie hier de nieuwsbrief van Mei 2016 van Stichting Moluks Historisch Museum.

LHBT haatcampagnes

Op 30 mei gaat journalist Hilde Jansen tijdens de TTF in gesprek met Joss Wibisono over de haatcampagnes in Indonesië tegen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Postkoloniale openstaande rekeningen

Fridus Steijlen leidt 4 juni in het Tong-Tong Theater de paneldiscussie 'Postkoloniale openstaande rekeningen: een morele kwestie?'.

Met in het panel Linda Voortman (Tweede Kamerlid Groen Links), Sylvia Pessireron (Task Force Indisch Rechtsherstel), Peter Keppy (NIOD) en Peggy Lesquillier (Bersiap Compensatie).

Rondvaarten door Indisch Den Haag

De Tong Tong Fair biedt zowel 's ochtends als 's avonds een rondvaart. De route is 's ochtends wel anders dan 's avonds.

 

Hier vindt u meer informatie evenals de mogelijkheid om te reserveren.

Rondvaart Amsterdam

De eerstvolgende Indische rondvaart in Amsterdam, Gordel van Smaragd, is op 25 juni.

 

 

Zie hier de website.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.