Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Esther Scheldwacht

Dit weekend in Rotterdam, volgend weekend in Den Haag, speelt Esther Scheldwacht haar tragikomische solovoorstelling over het zwijgzame leven van een verzorgster in een psychiatrische kliniek en haar verborgen leven: Helga Maria Baumgarten.

 

Gezien het grote succes van haar vorige voorstellingen zoals de Sunshine Show is het raadzaam om snel te reserveren. Pas volgend seizoen trekt ze met deze voorstelling door het land.

Stand van de Sterren

Zaterdag 26 maart vertoont filmhuis Den Haag De Stand van de Sterren van Leonard Retel Helmrich. Dit, in het kader van filmfestival Movies That Matter.

Indische uitvaarten

Soms komen er tijdens Masoek Sadja's eventjes ernstige onderwerpen aan bod zoals op 29 maart in Den Helder. Rob van der Sar vertelt dan over zijn bijzondere Indische uitvaarten door het gehele land.

Gerard Mosterd

Tijdens de Masoek Sadja in Amstelveen op 8 april vertelt de internationaal bekende danser en choreograaf Gerard Mosterd aan de hand van dansfilms over 'Beweging tussen twee culturen'.

 

Laat u hierna niet weerhouden van een pocho-pocho op muziek van Bodiri of languit luieren, genietend van snacks.

Zorgwoongroep Amsterdam


Op zoek naar een warm nest? Indisch huis Jatopa heeft plaats!
Mijn Indische moeder (86) woont al een jaar samen met vijf andere Indo’s in een groot appartement in Amsterdam.JATOPA.In deze ‘groepswoning’ krijgt ze alle zorg die ze nodig heeft. Ik zie dat ze gelukkig is op deze plek  Niet zo gek als je ziet hoe lief het personeel voor haar is en hoe fijn ze kan praten met haar huisgenoten.
Heerlijk herinneringen ophalen aan vroeger in de ruime gemeenschappelijke huiskamer. Altijd komt er wel van de een of ander, familie langs En geregeld wordt er iets georganiseerd. Een Indische brunch, een BBQ, zingen, noem maar op.
Over eten gesproken: dagelijks wordt er vers gekookt. Indisch, Italiaans of ‘gewoon’ Hollandse pot. Het is maar net waar de bewoners zin in hebben. Want zij bepalen samen zelf wat ze eten.
Mijn moeder kan de gezelligheid opzoeken in de woonkamer, maar kan zich ook terugtrekken op haar eigen kamer. Ze kan leven zoals zij dat wil. Ik ben heel blij dat ik deze plek voor haar heb gevonden. Ik heb haar echt zien opbloeien. 

Op dit moment nog één kamer vrij in het huis van mijn moeder, Jan Tooropstraat 411, voor iemand met een somatische indicatie en een ZZP (Zorgzwaartepakket) 4-6.
Kijk voor meer informatie op http://www.amstelring.nl/jatopa. U kunt ook bellen met de medewerkers van 411: 020.7566.720. 
Natuurlijk mag u mij ook altijd bellen: 06.21457191. Echt, het is een superplek! Ik heb echt het idee dat ik mijn moeder een prachtcadeau heb kunnen gegeven.
Arletta Kaper

Woonruimte vrij zorgwoongroep Amsterdam

Mocht u in Amsterdam mensen kennen met lichamelijk een grotere zorgbehoefte en met een Nederlands-Indische achtergrond, lees dan de oproep van Arletta Kaper over de Indische woongroep van haar moeder in Jatopa

Woonruimte vrij in zorgwoongroep Amsterdam

Mocht u in Amsterdam mensen kennen met lichamelijk een grotere zorgbehoefte en met een Nederlands-Indische achtergrond, lees dan de oproep van Arletta Kaper over de Indische woongroep van haar moeder in Jatopa

Amsterdamse School

Vanaf 9 april kunt u in het Stedelijk Museum naar de tentoonstelling over de Amsterdamse School. Dankzij Frans Leidelmeijer is er ook aandacht voor meubels en voorwerpen uit Nederlands-Indië in Amsterdamse School.

Indische straatnamen Nijmegen

De Nijmeegse Waalfrontbuurt Batavia krijgt straatnamen vernoemd naar Indische Nijmegenaren!

65 jaar Molukkers in Nederland

Mocht u de uitzending '65 jaar Molukkers in Nederland' nog willen zien, klik dan hier.

Jan Toorop

Tot en met 29 mei kunt u naar het Haags Gemeentemuseum voor de overzichtstentoonstelling van Jan Toorop.

 

In hoeverre zijn Indische achtergrond op zijn werk van invloed was, daar laat de tentoonstelling zich niet over uit. Het feit dat in de catalogus Djakarta als het voormalige Soerabaja wordt genoemd, zegt misschien genoeg.

Opmerkelijk muzikaal...

VOC-chirurgijn Ferdinand Dejean zat tien jaar in Indië en maakte daar fortuin. Als fervent fluitist liet hij Mozart drie fluitconcerten voor hem componeren en enkele fluitkwartetten. Mozart noemde hem “Indiaansche Hollander”.

 

Aanstormend talent: componist Joey Roukens. Hier vindt u een youtube-filmpje, dat al enigszins is gedateerd maar leuk is om te zien.

 

En tenslotte de link met Indo Radio.

PELITA

Indisch verzet in de Bomenbuurt

De Bomenbuurt in Den Haag bestaat 100 jaar. In het kader daarvan vertelt Herman Keppy over de Indische gemeenschap in de buurt ten tijde van de oorlog. Juist onder hen zou een aanzienlijk aantal in verzet komen tegen de Duitse bezetter. Zoals de Molukse broers Donald en Henk Poetiray uit de Pijnboomstraat, leerlingen van de Eerste Christelijke HBS in de Populierstraat. Als Engelandvaarders zijn zij niet fortuinlijk, want raken
in gevangenschap in respectievelijk Buchenwald en Berlijn.

 

De Indische student Rudy Burgwal uit de Populierstraat weet Engeland wel te bereiken en vecht tegen de Duitsers als Spitfirepiloot in dienst van de RAF. Over hen vele anderen, en over verzetsacties in de Bomenbuurt geeft journalist Herman Keppy een lezing (met beeld) op donderdag 14 april, 19.00 uur. Plaats: het Christelijk College De Populier, Populierstraat 109, voormalig broedplaats van verzet. Toegang gratis, wel graag even uw naam mailen en het aantal personen via: bomenbuurt.100jaar@gmail.com.

Ontmoetingen Pelita

Hier vindt u het overzicht aan komende Masoek Sadja's in het land en hier de lijst met Indische Eettafels.

Poppenkast Zwaan Zinnig

Op 1e Paaszondag geeft Chantal Snijders Merkelbach tijdens de Pasar Malam Istimewa in Ahoy te Rotterdam haar poppenvoorstelling Zwaan Zinnig ter ere van haar Molukse overgrootmoeder en Indische oma. Hun verhalen heeft ze omgezet naar een muizenfamilie, dus erg leuk voor de kleintjes! De voorstellingen beginnen om 13:30 en om 15:30 uur.


Op 2e Paasdag treedt ze met Zwaan Zinnig op in dierenpark Taman Indonesia te Kallenkote. Zie hier.

Peranakan Special

Tot en met 29 mei kunt u momenteel in Museum Volkenkunde te Leiden naar de tentoonstelling Chinezen uit Indonesië in Nederland!

Vrijmetselarij goed voor VOC-carrière

Kunsthistorica Andrea Kroon vertelt tijdens de Masoek Sadja van 13 april in het Klokhuis Den Haag over de Vrijmetselarij tijdens de VOC. Zij promoveerde hierop.

 

Zeker 20 tot 30 procent van de hoge VOC-functionarissen was vrijmetselaar, onder wie veel euraziatische mannen! De vrijmetselaarloges speelden een belangrijke rol in de handelscontacten.

350 jaar Nederlanders in Indonesië in tekeningen

Kunstenares Linda de Wit tekende 350 jaar Nederlanders in Indonesië.

 

Vanaf 7 april kunt u met uw kinderen of kleinkinderen naar deze familie-expositie op Bronbeek, een samenwerking van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek.

25 jaar replica VOC-schip Scheepvaartmuseum

Als u toch met uw kleinkinderen de geschiedenis in duikt, bezoek dan eens 'De Amsterdam', c.q. de replica hiervan die nu 25 jaar bij het Scheepvaartmuseum ligt.

Herziene uitgave Roofstaat

In de Correspondent stond dit artikel over Roofstaat, c.q. de herziene uitgave van Ewald van Vugt over Nederlands koloniale geschiedenis overzee

Indische rondvaart en Indische Salon 5 Mei

Op 5 mei is er in Amsterdam een Indische rondvaart, gevolgd door de Indische Salon voor de Vrijheid.

 

Frans Leidelmeijer en Peter Bouman vertellen tijdens de verkorte rondvaart over geschiedenis, vormgeving en Indische weetjes, terwijl u geniet van de Vrijheidsmaaltijd van Cerita Fakta.

 

Weer aan land vertellen Herman Keppy en Sandra Reemer in het KHL-Koffiehuis over verzet. Verder komen er speciale gasten, zijn er muzikale intermezzo's en natuurlijk Indische hapjes.

 

Hier vindt u meer informatie. Mocht de rondvaart vol zitten, ga dan naar de Indische Salon, want die is alleen al de moeite waard!

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.