Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Leven in de sloppen van Jakarta

Deze maand publiceerde antropoloog Roanne van Voorst haar intrigerende boek De beste plek ter wereld.

 

Meer dan een jaar woonde ze in een van de armste sloppenwijken van Jakarta en leerde daar het harde maar veerkrachtige bestaan van haar buurtgenoten kennen. Informatief, humoristisch en persoonlijk!

 

"Indrukwekkend. Een liefdevol geschreven monumentje"- Eveline Stoel

CinemAsia Filmfestival

Van 1 t/m 6 maart vindt in Amsterdam de 9e editie van het CinemAsia Filmfestival plaats.  Hier vindt u meer informatie.

 

Trouwens, als u voor 1 maart kaartjes bestelt, maakt u kans op twee vliegtickets naar Taipei!

De Tolk van Java

Op 3 maart is in Den Haag bij Van Stockum de boekpresentatie van De Tolk van Java!

Deze nieuwe roman van Alfred Birney gaat over de geschiedenis van zijn ouders, c.q. een Helmondse schoenmakersdochter en een Indische voormalige oorlogstolk, evenals over de nawerking van hun oorlogsjeugd op het leven van de ik-persoon.

 

De schrijver komt ook elders in het land, zoals in Nijmegen: op 19 maart tijdens de Indische literaire salon in Boekhandel Roelants en op 20 maart tijdens Pelita's Masoek Sadja in Wijkcentrum Hatert.  Hier vindt u meer informatie.

Indo Radio

Indo Radio heeft op 23 februari gewijzigd. Zie of luister hier.

Indische Eettafels

In het overzicht van de Indische Eettafels (IET) ziet u dat u op 28 februari zowel in Amersfoort als in Zaandam terecht kunt, maar dan moet u wel hebben gereserveerd. Dit geldt helaas voor alle Indische Eettafels van Pelita aangezien deze snel zijn volgeboekt.

 

Op 5 maart is er een IET in Almere, op de 11e in Amstelveen, de 20e in Apeldoorn en de 29e in Wageningen.

Theodor Holman

Alleen al vanwege zijn columns is het voor velen een genoegen om het Parool af en toe te lezen, vooral wanneer Theodor Holman zijn vader of Nederlands-Indië soms aanhaalt zoals afgelopen maandag.

Bidprentjes

Herinnert u zich misschien nog de bidprentjes in het kader van de Politionele Acties? Mocht u de andere vier nog hebben, scan ons deze svp!

 

Indien u Indië-gangers (1946-1951) kent, is deze site voor hen misschien interessant.

Japans Indische nazaten

De Japanse filmmaakster Yuki Sunada maakte een documentaire over Japans-Indische nazaten en hun zoektocht naar hun Japanse vader. Hier vindt u een interview met haar, onder meer over haar motivatie en de reacties in Japan.

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

De Nieuwsbrief van februari van Stichting Moluks Historisch Museum staat nagenoeg geheel in het teken van 65 jaar aanwezigheid van Molukkers in Nederland. Hier vindt u de brief.

Bamboeweek Taman Indonesia

Van 28 februari t/m 4 maart houdt in de Kop van Overijssel dierenpark Taman Indonesia een Bamboeweek, misschien ideaal voor een bezoek met uw kinderen of kleinkinderen!

Dick van den Ende

Dat Fred Boot de meest succesvolle Nederlandse musical Soldaat van Oranje produceerde, wist u misschien al. Maar dat Dick van den Ende zo aan de basis stond van het Nederlandse entertainment (en bijvoorbeeld de leermeester was van Joop van den Ende) wist u waarschijnlijk evenmin als wij.

 

Zowel Fred als Dick hadden hun roots in Indië. Dick van den Ende overleed twee jaar geleden. Zie hier zijn necrologie.

IndoFILMcafe Nijmegen

Zondagavond 13 maart kunt u naar Hans Hylkema's speelfilm Oeroeg (1993), naar de novelle van Hella Haasse. Hier vindt u meer informatie evenals de trailer.

 

Het IndoFILMcafe vindt plaats in DROOMvilla LUX (Oranjesingel 42, Nijmegen) eb begint om 19:30 uur. Toegang aan de kassa bedraagt € 9,-.

Spreekuur Pelita Den Haag

Dinsdags houdt sociaal dienstverlener / maatschappelijk werker Ed Roso  spreekuur in Den Haag. U kunt dan voor verschillende onderwerpen bij hem terecht zoals zorgadvies op het gebied van WMO/PGB, wetten voor oorlogsgetroffenen (Wuv, Wubo en AOR), een intake maatschappelijk werk, vragen over huisvesting of andere zaken.


Bezoek aan dit spreekuur is echter wel op afspraak! Zijn mobiele nummer is: 06-13521479


Adres spreekuur:

Javastraat 56
2585 AR Den Haag

Java Post

In de Java Post van Bert Immerzeel staan weer bijzondere artikelen zoals over zwijgen, over verdwalen op Ambon, bordelen in Bandoeng of over een bloedbad op Sumatra. Hier vindt u de hele Java Post!

Incredible Indo Icepedition 2016

Zoë Cramer en Dick Doeve zoeken binnenkort de kou op in het noorden van Noorwegen.

Ze doen dit deels voor een goed doel: donaties werven voor de stichting Halin.

Onderweg maken ze een documentaire over hun Indische roots met onder meer familieverhalen, cultuurgeschiedenis, het lot van gedwongen warga negara's, de stichting Halin en de ontvangst in Nederland. Dit, misschien in de setting van het Noorderlicht...

 

Volg hen via Facebook!

Herdenkingsplaquette Tarakan

Ineke Oswald en Frits Prinse zetten zich momenteel in voor een herdenkingsplaquette op het eiland Tarakan. Sinds 2012 is er wel een monument in Loenen ter nagedachtenis aan de KNIL-militairen die op Tarakan vielen, maar op Tarakan zelf ontbreekt elke Nederlandse inbreng.

 

Behalve de KNIL-militairen, willen Ineke en Frits daar ook de burgerslachtoffers eren, onder wie de vele BPM-ers aldaar.

 

Voor meer informatie kunt u hen bereiken op fprinse@gmail.com

Negeri van Oranje

Onlangs kwam in Indonesië Negeri van Oranje uit. Het is de verfilming van de bestseller over vijf Indonesische studenten in Nederland met als boodschap:

 

"Laat het verleden los en schroom niet om van Nederland te houden!"

 

Het is misschien veelzeggend dat de vijf huidige Indonesische topacteurs hierin meespelen.

PELITA

65 jaar Molukkers in Nederland

In 1951 arriveerden 12.500 Molukkers in Nederland. Het Tropenmuseum houdt hier op 20 maart een themamiddag over met onder meer de vraag welke rol dit museum kan spelen in het herinneren van migratiegeschiedenissen.

 

Zie hier het programma, met onder meer optredens van Monica Akihary en Nippy Noya.

Lessen uit WO-II en opvang vluchtelingen

Eén op de vier Nederlanders, ruim 2 miljoen personen, was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ontheemd door deportatie, onderduik, tewerkstelling of andere reden. Naar schatting waren toen in Europa 60 miljoen vluchtelingen.

 

Nederland ontving in de periode 1945 - 1968 bovendien 300 duizend migranten of repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië.

 

Welke lessen kunnen we uit dit verleden trekken voor de opvang van vluchtelingen nu? Ilse Raaijmakers, beleidsadviseur van het Arq WO2 programma, maakt de balans op.

Masoek Sadja's

Hier vindt u het overzicht aan komende Masoek Sadja's in het land zoals die van Arnhem op 28 februari, Amersfoort en Leeuwarden beide op 12 maart of die van Bussum op 13 maart.

 

Een aantal Masoek Sadja's heeft een eigen Facebookpagina opgezet zoals die van Maastricht en Helmond!

Symposium 'Gezinnen op de vlucht voor oorlog en rampen'

Op 11 maart vindt in dit kader te Diemen het derde Arq voorjaarscongres plaats voor diegenen die in hun werk te maken krijgen met kinderen en hun gezinnen die getraumatiseerd zijn en/of gevlucht.

Dit gebeurt bij de Arq Psychotrauma Expert Groep, waar ook Pelita toe behoort. 

 

Hier vindt u meer informatie.

Tentoonstelling Bronbeek Pa van der Steur

Op 10 maart openen oud-Steurtje Frits Drijsen en auteur Vilan van de Loo de tentoonstelling Soldatenkinderen. Pa van der Steur en zijn minikolonie in Indië. Deze expositie over Johannes van der Steur en zijn ongeveer 7 duizend tehuiskinderen is tot 12 september 2016 in Museum Bronbeek te zien.

Historische kaarten Nederlands-Indië

U kunt de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) helpen bij het ontsluiten van bijna 7 duizend gedigitaliseerde kaarten van Nederlands-Indië!

 

Hier vindt u alle benodigde informatie.

Voortgang Backpay

De SVB keerde inmiddels aan 315 rechthebbenden de Backpay uit. Ongeveer 80 rechthebbenden moeten nog gegevens leveren zoals bankrekeningnummers, bewijzen van in-leven-zijn op de vereiste datum, of verklaringen van erfrecht.

 

Aanvragen voor personen die al voor 15 augustus 2015 niet meer leefden, wijst de SVB af. Wellicht komende weken verstuurt de SVB hiertoe de eerste afwijzingen.

 

Eind deze maand staan de Engelstalige formulieren op de site van de SVB. In maart krijgen de Nederlandse verenigingen in het buitenland een persbericht en worden Indische bladen verzocht om aan de Backpay aandacht te schenken. In Australië gebeurde dit al via de radio.

 

Voor meer informatie over de regelingen of het aanvragen van de Backpay kunt u zich wenden tot de SVB.

Natuurlijk kunt u ook Pelita (088 - 330 51 11) bellen voor uw verhaal of ondersteuning voor uw aanvraag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

 

Ondertussen is de Indische Kwestie niet verdwenen uit de politieke arena. De motie van Van Gerven (SP) is aangehouden, dus niet in stemming gebracht. Of en wanneer dit nog gebeurt is niet bekend.

Indië-lezing Amsterdam

Op dinsdag 8 maart vindt van 14:00 tot 17:00 uur voor de vijfde keer de Indië-lezing plaats in de OBA te Amsterdam. Dus vlakbij Amsterdam CS. Deze keer met als thema Kinderen van Japanse vaders, kinderen met een geschiedenis.

Gespreksmiddag Verzetsmuseum

Eveneens op 8 maart houdt het Amsterdamse Verzetsmuseum een gespreksmiddag over de koloniale oorlog in Indië in relatie tot andere dekolonisatiebewegingen na WO2. Met Remco Raben, John Kleine, Louis Zweers en Ad van Liempt.

Vrouwen in Nederlands-Indië

Tijdens de Themazondag van 20 maart op Bronbeek staan vier vrouwen centraal, die voor vrouwen in Nederlands-Indië streden: Kartini, Siti Rohana Kudus, Elise Henriette Bijleveld baronesse van Hoevell en Cor Razoux Schulz-Metzer.

 

Met lezingen van respectievelijk: Dineke Stam, Adrienne Zuideweg, Ellen van Os en Elsbeth Locher Scholten.

 

U moet wel reserveren!

Bij Eugenie in de Salon

Jessica Lang met haar helende gave, en striptekenaar Peter van Dongen zijn zondagmiddag 20 maart in Utrecht te gast in Bij Eugenie in de Salon, de hilarische bijeenkomsten van Yvonne Groeneveld met mooie muziek en ook nog een mystery guest!

 

Reserveer wel vanwege de doorgaans grote toeloop!

Mijn opa was een...

Tijdens deze fotomiddag op 12 maart in Museum Bronbeek beantwoordt een team aan experts vragen over uw familiefoto's uit Nederlands-Indië en het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.

 

Ook hiervoor geldt, dat u zich moet opgeven!

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.