Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Backpay

Gisteren stuurde de staatssecretaris van VWS drs. M.J. van Rijn zijn brief over de Backpay-uitkeringsregeling aan de Voorzitter van de Tweede Kamer met de tekst over de uitkeringsregeling en de toelichting. Zoals u ziet, kunt u de drie teksten integraal inzien.

 

Op 10 december staat er van 17:30 tot 19:00 uur een Algemeen Overleg met de vaste commissie van VWS gepland waarin deze regeling aan de orde komt.

 

Aangezien VWS graag één meldpunt wil in verband met de Backpay, heeft ze een tijdelijke dienstpostbus ingesteld waar ze relevante contactgegevens voor potentieel rechthebbenden verzamelt zodat VWS deze later kan benaderen zodra ze met de feitelijke uitvoering van de Backpay van start gaat. Dit meldpunt is: backpay@minvws.nl

 

Uit de vele reacties die we krijgen, constateren we dat deze aankondiging niet alleen aanleiding kan zijn voor vragen over uitvoeringstechnische zaken, maar ook veel emoties oproept. Emoties die laten zien hoe diep de Backpay-kwestie de Indische en Molukse groep raakt. Wanneer u uw verhaal daarover wilt doen of vragen hebt over de stand van zaken rondom de regeling, kunt u ook bij ons terecht. Naar beste weten zullen wij u te woord staan, waarbij wij, indien u extra zekerheid wenst, uw gegevens zullen registreren. Dan weet u zeker dat u niet tussen wal en schip valt.

 

U kunt ons bereiken op 088-3305111

Koempoelan Den Haag

Woensdag 9 december treedt Magdalena Pattianakotta op tijdens de Koempoelan in wijkcentrum Het Klokhuis, Celebesstraat 4 te Den Haag.

 

Deze conservatoriumgeschoolde zangeres en koorleidster zal klassieke liederen ten gehore brengen en hier uitleg over geven. Haar koor zingt deze middag Molukse liederen. De koempoelan begint om 13.30 uur en de toegang bedraagt € 3,50.

indoFILMcafe Nijmegen

Zondag 13 december om 19:30 uur vertoont het indoFILMcafe in de Nijmeegse DROOMvilla LUX de Indonesische speelfilm Rumah di seribu ombak. 

 

De film gaat over een moslimjongen en een hindoestaanse jongen, wier vriendschap erg op de proef wordt gesteld. Gezien het feit dat de hindoestaanse jongen als gids fungeert in Lovina, speelt de film zich waarschijnlijk af op Bali.

 

Er is Engelse ondertiteling en als u 65+ pashouder bent, krijgt u ook nog korting. Hier vindt u meer informatie.

Theatertip!

Grijp uw kans om Hoe mooi alles te zien, c.q. de voorstelling over Leo Vroman en diens vrouw Tineke. Een voorstelling vol Indië, verlangen, tederheid, prachtige taal en overtuigend spel!

Met Kees Hulst en met Esther Scheldwacht die de Indische Tineke Sanders vertolkt. Zie de speellijst.

Java Post

De Java Post gaat nu in op 'vertrekkers en uitwuivers' van voor en na de oorlog, een monument in Benkoelen en het feit dat de collectie van Museum Nusantara grotendeels naar Indonesië verdwijnt.  

Verder vindt u een artikel van Stephen Gapps over de Australische steun aan de Indonesische onafhankelijkheid, Remco Raben over een mysterieuze, macabere foto en Peter Schumacher over het geschenk van Otto Djaja aan Vrij Nederland.

Top 2000

Ook al heeft Black Eyes van de Tielman Brothers dit jaar de Top 2000 niet gehaald, willen we u niet het filmpje onthouden met de uitleg van schrijver/gitarist Albert Birney hoe baanbrekend de Tielman Brothers toen waren: drie stijlen in één nummer. Multicultureel! 

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

Hier vindt u het decembernummer van de nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum.

PELITA

Microbibliotheken Indonesië

Joty ter Kulve doet hierbij een oproep om voor 'Yayasan Pa van der Steur' microbibliotheken in Indonesië mogelijk te maken. Hier vindt u meer achtergrondinformatie.

Passie voor stoom!

De heer J.R. Holman maakt niet alleen gebruik van stoom om zijn broodje bapao of kwee lapis op te warmen, maar ook om zijn machines te laten draaien. Vijf heeft hij er al gemaakt en hij gaat nog door! Zijn zoon Ron Holman maakte hiervan een kort filmpje.

 

Hebt u misschien ook een filmpje van uw hobby of passie, mail dit ons dan?!

Masoek Sadja's

Net als bij de Masoek Sadja's elders in het land staat de Masoek Sadja van Amstelveen deze maand in het teken van de Kerst, dus met Glühwein, Kerststol, samenzang en een boom!

In plaats van het aangekondigde Angklung-event geeft zumba-lerares Sioe Lan Teng een workshop Zumba Gold, c.q. zumba voor senioren en revaliderenden!

 

Hier vindt u de lijst met onze Masoek Sadja's van deze maand.

Indische Eettafel Bussum

Er is nu ook een Indische Eettafel in Bussum, waar u op 13 december in woonzorgcentrum Patria een 3-gangendiner wacht. U moet echter wel reserveren! Hier vindt u meer informatie.

 

En hier vindt u een overzicht van Indische Eettafels, die deze maand elders in het land plaats vinden zoals die in Almere op 12 december!

 

Wist u trouwens dat de Indische Rijsttafel sinds deze maand - naast Limburgs stroop koken en het Duindorp vreugdevuur - bij de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed hoort?

Rob Agerbeek

Sylvia Dornseiffer zond ons dit prachtig portret van jazzpianist Rob Agerbeek (Batavia 1937) en deze intro. Agerbeek, zoon van een werktuigbouwkundige werkzaam bij de KPM in Nederlands-Indië en een klassiek geschoolde pianolerares, is een internationaal befaamd jazzmuzikant. Op één pianoles na van zijn moeder is hij autodidact. Hij leerde zichzelf boogie-woogie, bebop, hardbop en dixieland spelen door naar grammofoonplaten te luisteren.

 

In 1954 repatrieerde het gezin Agerbeek naar Nederland waar in Den Haag de carrière van Rob begon. Hij combineerde 37 jaar een kantoorbaan met een bestaan als jazzpianist en speelde met o.a. Ben Webster, Dexter Gordon en Art Blakey. Na zijn pensionering speelde hij weer fulltime jazz. In 2016 viert hij zijn 60 jarig jubileum.

 

Op de vraag van interviewer Jan Kelder of hij misschien niet al te bescheiden is geweest, antwoordt Agerbeek bevestigend.

 

Het is een veelzeggend en innemend portret van een groot pianist die nog altijd speelt én leert. De filmportretten van belangrijke jazzmusici zijn een initiatief van het Nederlands Jazz Archief dat tegenwoordig wordt beheerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Architect Charles Wolff Schoemaker

Op 13 december houdt Jan van Dullemen op Bronbeek een lezing over het flamboyante en avontuurlijke leven van architect Charles Wolff Schoemaker, onder meer bouwer van de mooiste villa ter wereld: Villa Isola. U moet u hiervoor wel inschrijven. Zie hier. Hier vindt u trouwens de andere activiteiten op Bronbeek zoals de themadag van 17 januari over Sumatra.

Erry Stoové

Onze oud-voorzitter Erry Stoové (1995-2006) is benoemd tot voorzitter van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en volgt hiermee Jan Kees Wiebenga op.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.