Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Backpay

Momenteel is het nog niet duidelijk hoe de uitvoering van de Backpay plaats vindt aangezien de gesprekken hierover nog gaande zijn. Zodra we hiervan meer horen, zullen we u dit laten weten.

 

Ondertussen kunt u misschien de ontwikkelingen volgen via de Facebookpagina van het Indisch Platform en uw vragen/gegevens aan haar doorgeven via haar website.

 

Zie ook de berichtgeving van de Rijksoverheid..

Masoek Sadja Nijmegen 15 jaar!

Zondag 22 november viert Masoek Sadja Nijmegen vanaf 12:30 uur haar 15-jarig jubileum! Vandaar een extra feestelijk programma met toespraken van burgemeester Bruis en van Pelita-directeur Harriet Ferdinandus, een optreden van Wouter Muller, een masterclass line-dancing, muziek van The Grace Band evenals een mini-pasar en kinderprogramma.

 

Mantelzorgers en kinderen tot elf jaar hebben gratis toegang.

 

Locatie: Wijkcentrum Hatert, Couwenbergstraat 22, RZ Nijmegen  Zie de flyer.

Bijeenkomsten Pelita

Ondertussen gaan ook de andere Masoek Sadja's door zoals op 17 november in Rijswijk en hierna bijvoorbeeld in Maastricht, Zwolle, Den Helder, Helmond, Assen, Arnhem, Amstelveen of Breda.

 

En de heerlijke maaltijden van onze Indische Eettafels ook zoals op 24 november in Wageningen en hierna bijvoorbeeld in Den Haag, Amersfoort, Zaandam of Bussum.

 

Houd er wel rekening mee dat u voor de Indische Eettafel moet reserveren!

Crowdfunding kunstproject The Tourist

Beeldend kunstenaar Jasper Griepink is bezig met een crowdfunding voor zijn nieuwe project The Tourist, dat betrekking heeft op Indonesië. Hier vindt u zijn wervingsfilmpje.

Black Eyes in de Top 2000?

Moos en Billy de Walle, c.q. neefjes van Ricci Scheldwacht, vragen uw hulp om het nummer Black Eyes van de Tielman Brothers dit jaar in de Top 2000 te krijgen.

 

Te weinig weet het brede Nederlandse publiek dat de Tielman Brothers aan de basis stonden van de Hollandse pop. Vanaf 20 november kunt u een week hier te stemmen. Dit vergt misschien enige tijd omdat u ook een aantal andere nummers moet noemen. Volg de campagne van Moos en Billy op hun Facebookpagina!

 

En op een Facebookpagina van Patrick Wouters leest u meer over de Tielman Brothers, bijvoorbeeld over de foto met The Beatles die momenteel op internet rond zwerft...

Amsterdam Indonesian Film Week

Van 25 tot en met 29 november vindt in LAB111 de Amsterdam Indonesian Film Week plaats. 

Met Engels ondertitelde films, lekker eten en bijzondere koffies. Bovendien kunt u in gesprek met de filmmakers van de films Siti, Comic 8, Filosofi Kopi, Soekarno, In the Absence of the Sun of de drie korte films die met behulp van CinemAsia's FilmLAB zijn gemaakt. Hier vindt u meer informatie

Themadag Bronbeek

Op 22 november vindt op Bronbeek ‘Het woord is aan u’ plaats, de themamiddag waarin deze keer acht vaste bezoekers over hun passie voor Indië vertellen. Zie hier.

Tijdelijke expositie Verzetsmuseum Amsterdam

Op 25 november opent veteraan en emeritus-hoogleraar Joop Hueting, bekend van de spraakmakende Achter het Nieuws-uitzending van 1969, de tentoonstelling Koloniale Oorlog 1945-1949. Gewenst en ongewenst beeld in het Verzetsmuseum te Amsterdam.

 

U kunt daar natuurlijk ook langs voor de vaste tentoonstelling over Indië tegen de Japanners! Zie hier.

Java Post

In de Java Post vindt u nu artikelen over een geschenk van Otto Djaja aan Vrij Nederland, de Indonesische revolutie op Australische bodem, de massa-moord op de Kei-eilanden van 1944, over de Backpay, over al dan niet oorlogsmisdrijven, het zonderlinge testament van Mary Manuel, de teruggekeerde angstcultuur in Indonesië en het tweede deel van Peter Schumachers artikel Sporen van de Oost.

Indo-Rock-Gallery

Kent u de Indo-Rock-Gallery van Piet Muys al?

PELITA

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

In het novembernummer van de nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum vindt u onder meer een artikel over Gepeperd Verleden, c.q. de publicatie van het Rijksmuseum die afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. Op de site van Uitgeverij Vantilt krijgt u een indruk indien u op 'Inkijkexemplaar' klikt.

Opvang repatrianten

Radioprogramma OVT had afgelopen zondag een mooi item over de opvang van Indische repatrianten in 1949 en 1950 in De Schattenberg. Dit, in verband met de huidige instroom aan vluchtelingen. Hier vindt u de uitzending, ongeveer halverwege de tijdlijn.

Wanderer ohne Ziel

Een verrassend muzikaal intermezzo: Wanderer ohne Ziel, door de Tielman Brothers!

Azië > Amsterdam Rijksmuseum

Als u naar de tentoonstelling Azië > Amsterdam in het Rijksmuseum gaat, maak dan gebruik van de multimediatour Koloniaal Verleden, waarin bijvoorbeeld Wim Manuhutu vertelt over de massamoord op Banda Neira.

Elvis Never Left The Building

Nogmaals, mis de muziekvoorstelling van Frederique Spigt, Annet Malherbe en hun band niet als u herinneringen hebt aan de muziek van Elvis. Geweldige show! De komende dagen in Noordwijk, Capelle a/d IJssel en Enschede.

 

Zie de speellijst.

Vrijwilligersnetwerk Eindhoven

Pelita is bezig met de ontwikkeling van een netwerk informele zorg. In het kader hiervan sprak Carol Burgemeestre met Sylvia Huisman en Joyce Radessy over hun ervaringen in Eindhoven. Lees achtereenvolgens het intro, het interview met Sylvia en het interview met Joyce.

Boudewijn de Groot

Tijdens het IDFA-documentairefestival in Amsterdam vindt op zaterdag 21 november de première plaats van Kom Nader, c.q. de documentaire van Suzanne Raes waarin ze Boudewijn de Groot probeert te doorgronden. Iets, wat zijn kinderen nooit is gelukt.

 

Zijn kinderen en hij vertelden afgelopen week in DWDD over de documentaire en over diens ongrijpbaarheid. Mogelijk komen in de documentaire ook Nederlands-Indië en zijn oorlogstijd aan bod. Zie het interview en toepasselijk het lied Een tip van de sluier, dat hij tijdens DWDD met zijn beide zonen speelde.

 

De documentaire is vrijdag 25 december op TV te zien om 22.40 uur op NPO2.

Adem uit

Bemoedigend, vertroostend lied van Wende Snijders.

Jan Brokken

Misschien kent u hem al van De Vergelding of van zijn recent verschenen roman De Kozakkentuin, Jan Brokken.

 

Hij schreef echter ook Mijn Kleine Waanzin. Deze roman speelt zich deels af in Rhoon, waar zijn vader dominee was. Zowel Jan's ouders als zijn broers hadden in Indië geïnterneerd gezeten (Paree-Paree en Kampili). Mooie sfeerbeschrijving van de jaren ’50 en hoe Indië en de oorlog in het gezinsleven meespeelden. Bekroond met de ICODO-prijs. Misschien een cadeautip?

"Jouw herinnering, mijn verhaal"

Een veelbelovende Indische Salon op 29 november in het Korzo Theater te Den Haag, georganiseerd door Kasuaris in samenwerking met het Indisch Herinnerings Centrum: Jouw herinnering, mijn verhaal.

 

Over herinneringen van Indische, Molukse of Indonesische (groot)ouders en de link met verhalen van hun (klein)kinderen. Zie hier het verhaal van Judith Limahelu, een van de gastsprekers. Prachtig programma.

Indische Salon Maastricht

Tot 24 november kunt u reserveren voor de Indische Salon, die Madjoe Baru Maastricht samen met het IHC op 6 december organiseert met als thema De gevolgen van repatriëring en aanpassing in Nederland. Filmregisseur Hetty Naaijkens zal dit thema presenteren aan de hand van haar films Contractpensions en Buitenkampers. Bovendien zal ze vertellen over haar nieuwe film 'Music never dies'.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.