Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Het mooiste meisje van de klas

Marijke Versteegh groeide op in de jaren '70 in Rijswijk en was voor velen het mooiste meisje van de klas. De NPO zond afgelopen week een herhaling uit.

Dialoog Nederland-Japan-Indonesië

Ook als u zich nog niet hebt aangemeld voor de 18e conferentie 'Dialoog Nederland-Japan-Indonesië' van aanstaande zaterdag 5 september in De Voorhof te Voorburg, bent u nog welkom! Het thema is deze keer 'De invloed van WO-II in de Pacific op de volgende generaties'.

Netwerkdag Pelita Informele Zorg

Op zaterdag 19 september organiseert Stichting Pelita de Netwerkdag informele zorg.
Plaats van handeling is De Eenhoorn in Amersfoort.
De dag gaat over de gevolgen van de veranderingen in de zorg voor mantelzorgers en vrijwilligers. Specialisten op het gebied van zorg delen hun kennis. Ook prominente ervaringsdeskundigen als schrijfster Marion Bloem en  mediaman Rocky Tuhuteru vertellen over hun lotgevallen.

 

Hier vindt u het programma.

 


Heeft U ervaring met informele zorg of wilt u meer weten over mantelzorg of werken als vrijwilliger voor Indische en Molukse ouderen, meldt u dan nu aan voor deze dag. Stuur een mail naar info@pelita.nl of bel 088-3305111. U ontvangt dan een uitnodiging met een bevestiging van uw deelname.
De dag is gratis en inclusief lunch. Welkom bij Pelita op 19 september!

Kenny Tete

Weer een voetballer met Indische roots in ons nationale elftal: Ajacied Kenny Tete! Hier vindt u het Volkskrant-interview van Robert Vuijsje met deze Afrindo.

De 20e eeuw - keramiek als spiegel van de tijd

Frans Leidelmeijer, lid van ons Comité van Aanbeveling, stelde voor Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de tentoonstelling samen onder bovengenoemde titel. Aanstaande zaterdag gaat deze expositie open en zult u daar ook enkele gebruiksvoorwerpen vinden met een Indische link of - zoals hij het zegt - een culturele kruisbestuiving tussen Nederland en Indonesië. De Nederlandse vaas op de afbeelding is bijvoorbeeld het model Insulinde met als batikpatroon de Parang Rusak.

 

Zie hier meer informatie over deze tentoonstelling.

Bij Eugenie in de Salon

Op 13 september start Yvonne Groeneveld, bekend van 'Bij Eugenie op de Warande', in haar Werftheater in Utrecht met 'Bij Eugenie in de Salon'. Deze is de titel van een nieuwe reeks ontmoetingen met meer ruimte voor de hoofdgast. Naast een uitgebreid interview met Wouter Muller zal ze 13 september ook een mystery guest ontrafelen. Natuurlijk is er ook muziek en zijn er hapjes. Zie hier.

Artikel Remco Raben

Hier vindt u het artikel van Remco Raben, bijzonder hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis, in De Groene Amsterdammer over 70 jaar Indonesische onafhankelijkheid.

Ikatan silent sound performance Maastricht

In de Onze Lieve Vrouwebasiliek van Maastricht vindt 19 september de première plaats van Ikatan. Ikatan is een performance over de schoonheid en noodzaak van verbinden, uitgevoerd door 25 performers uit de Maastrichtse Molukse gemeenschap. Hier vindt u meer informatie.

Zorginstelling Nusantara

Zorginstelling Nusantara is door staatssecretaris Van Rijn van het Ministerie van VWS geselecteerd als expertisecentrum voor cultuurspecifieke zorg! Lees hier.

 

Mocht u mensen kennen, die graag met senioren willen werken met een Indische, Molukse of Surinaams-Javaanse achtergrond, attendeer hen dan op de site van Nusantara voor eventuele vacatures.

Registratiekaarten marinemannen en andere zeevarenden

Sinds 14 augustus biedt de website van Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (SOO) ook 1803 uit het Japans vertaalde registratiekaarten van marinemannen en andere zeevarenden die tussen 1942 en 1945 krijgsgevangen zaten, bedoeld voor nabestaanden. Hier vindt u meer informatie.

IndoFILMcafe Nijmegen

Zondagavond 13 september vertoont het IndoFILMcafe in Nijmegen de Indonesische documentaire Jalanan over drie straatmuzikanten in het huidige Indonesië. Een rauw en intiem portret, Engels ondertiteld.

 

Aanvang 19:30 uur in DROOMvilla LUX, Oranjesingel 42 Nijmegen. Toegang €9,-

De stille kracht

Vanaf 18 september speelt Toneelgroep Amsterdam De stille kracht van Louis Couperus. Vanaf 1 oktober in Nederland (Amsterdam).

 

Lees in dit verband het NRC-artikel van 27 augustus door Kester Freriks over Louis Couperus.

Literair festival #RMW15 Amsterdam

Van 1 t/m 3 oktober vindt in Tolhuistuin te Amsterdam het literair festival Read My World plaats, dat deze keer gericht is op Zuidoost-Azië. Echter, niet alleen schrijvers of dichters uit Indonesië of Maleisië maar ook Nederlandse met al dan niet Indische roots zoals Gustaaf Peek, Kira Wuck, Alfred Birney, Peter van Dongen, Marion Bloem, Reggie Baay, Adriaan van Dis of Ellen Deckwitz! En ook veel films, muziek en eten. Zie het (voorlopige) programma.

Java Post

Behalve het interview met Thom Hoffman biedt de Java Post van Bert Immerzeel een artikel over diens zomerperikelen, een Engelstalig artikel van KITLV-onderzoeker Christiaan Harinck over Bronbeek, Marc Bessems over ongeloof onder Japanners in Brazilië over hun capitulatie, William Broads terugblik op de enorme uitbarsting van de vulkaan Tambora in april 1815, Ronald Nijboers vraag waarom we zo weinig van de politionele acties weten, een artikel uit het satirisch verzetsblad Metro van 22 oktober 1945 en een artikel van Kester Freriks over de Indonesische onafhankelijkheid.

Bart Art Box

In galerie Bart Art Box in het Groningse Thesinge exposeren van 6 september tot 4 oktober vier Indische beeldend kunstenaars: Beatrijs van Rheeden, Ingrid van der Hoeven, Joyce Bloem en Yana Poppe. Een keur aan keramiek, installaties, beelden, houttekeningen en schilderijen. Zie de flyer voor een indruk.

 

De galerie zit op Thesingerweg 4 te Thesinge.

PELITA

Laatste landelijke dag commissie ex-KJBB

Op zaterdag 31 oktober organiseert de commissie ex-KJBB op Bronbeek een landelijke dag, die in het teken staat van opheffing van deze commissie. Zie hier de uitnodiging. Behalve een forumgesprek over herinneringen als kampkind of buitenkamper biedt het programma muziek en komt Wieteke van Dort.

 

De commissie hoopt op een grote opkomst, maar wijst op de beperkte ruimte. Meldt u zich daarom snel aan via bijgaande aanmeldstrook, uiterlijk 1 oktober!

Masoek Sadja's

Afgezien van in Amstelveen beginnen deze maand onze Masoek Sadja's weer! Dus in Den Bosch, Breda, Den Haag, Eindhoven, Assen, Rijswijk, Maastricht, Leeuwarden, Helmond, Amersfoort, Zwolle, Nijmegen en Den Helder. Zie hier de data.

 

De Masoek Sadja in Zwolle is nieuw, vandaar de grootse opzet op zaterdag 26 september die ook gericht is op de jongere generaties, namelijk met de band Dance On, de kolitangroep Bunga Rosi en de Polynesische/Tahitiaanse dansgroep Maeva. Zie hier de flyer.

Interviews in Aanspraak

In de Aanspraak van september vindt u onder meer interviews met Pauline Kok over haar internering in vier kampen op Sumatra, Derk Willem Joekes over diens verzet in Indië en met Anne Groen-Koen over kamp Sompok-Lampersari.

Ngotjeh, nieuw seniorenblad!

Ngotjeh is hetzelfde als ngobrol, c.q. babbelen, maar vooral gebruikt in Midden-Java. Als domeinnaam hadden anderen 'ngobrol' echter reeds gekaapt. Vandaar dat initiatiefneemster Inge Dümpel haar nieuwe kwartaalblad voor Indische en Molukse senioren voor Ngotjeh koos. Het eerste nummer van Ngotjeh verscheen in juni.

 

Zie hier - voor een indruk - drie pagina's uit het septembernummer.

 

De redactie bestaat uit professionals, die voor Ngotjeh echter gratis werken! Inclusief porto kost een jaarabonnement € 25,-. Mail voor meer info naarngotjeh@gmail.com of bel naar 06 - 218 70 41. 

Inloopdag LV-INOG in Amersfoort

Aanstaande zaterdag 5 september houdt LV-INOG, c.q. de landelijke vereniging voor Indische na-oorlogse generatie, weer een open dag.

 

Henk Bakker houdt zijn vervolgworkshop Levensloop, en het opzetten van je eigen biografie, Irene Tjio gaat bezig met de kunstzinnige uitwerking van de ochtend, en maatschappelijk werker Eugene Geisler begeleidt de gespreksgroep. De algemene ledenvergadering van die dag staat ook open voor niet-leden. Zie hier meer informatie.

Molukse slachtoffers tijdens WO-II

Ron Habiboe schreef voor Stichting Moluks Historisch Museum een bijzonder artikel over Molukse slachtoffers tijdens WO-II. Zie hier.

Herinneringen aan "zeebaboes"?

Schrijfster en onderzoekster Vilan van de Loo is naarstig op zoek naar mensen die zich nog de zeebaboes herinneren van Persinggahan op Boetzelaerlaan 2 in Den Haag. Van 1918 tot 1948 verbleven in dit tehuis vrouwen die tussen Nederland en Indië pendelden om ondertussen als baboe te werken. Hebt u herinneringen aan hen?  Hier vindt u meer informatie over Vilans project en hoe u haar kunt bereiken.

Thom Hoffman over 19e eeuwse foto's

Als gasthoogleraar aan de TU Delft onderzoekt acteur, fotograaf en documentairemaker Thom Hoffman met 25 studenten de geschiedenis van Nederlands-Indië aan de hand van foto's uit de jaren '70. '80 en '90 van de 19e eeuw. In de Java Post vertelt hij hierover.

Totok tussen Indo's

Weliswaar twintig jaar geleden schreef journalist en publicist Peter Schumacher 'Totok tussen Indo's', maar ondanks zijn voorspelling mogelijk toch nog actueel. Zie hier, maar 28 bladzijden!

 

Op zijn website vindt u nog meer aan te bevelen publicaties die u kunt downloaden zoals 'Ogenblikken van genezing' of 'Een bende op Java'

Esther Scheldwacht

Vanaf 22 september treedt Esther Scheldwacht, bekend van onder meer Familiefeest en The Sunshine Show, op met 'Hoe mooi alles'. Zij als Tineke, c.q. de vrouw van dichter en bioloog Leo Vroman, die in Indië geïnterneerd had gezeten. Kees Hulst als Leo Vroman.  Zie de speellijst.

Literair festival #RMW15 Amsterdam

Van 1 t/m 3 oktober vindt in Tolhuistuin te Amsterdam het literair festival Read My World plaats, dat deze keer gericht is op Zuidoost-Azië. Echter, niet alleen schrijvers of dichters uit Indonesië of Maleisië maar ook Nederlandse met al dan niet Indische roots zoals Gustaaf Peek, Kira Wuck, Alfred Birney, Peter van Dongen, Marion Bloem, Reggie Baay, Adriaan van Dis of Ellen Deckwitz! En ook veel films, muziek en eten.  Zie het (voorlopige) programma.

Indische Eettafels

Deze maand zijn er drie Indische Eettafels: aanstaande zaterdag 5 september voor het eerst in Almere, waarvoor hier de uitnodiging!

Verder, op 11 september in De Meent te Amstelveen en op 29 september in Rumah Kita te Wageningen.

 

U moet wel reserveren! Lees hier meer informatie.

Het Indische trauma

Lizzy van Leeuwen schreef mooi artikel over 70 jaar Indonesische onafhankelijkheid, dat op 13 augustus in De Groene Amsterdammer verscheen.

Indo Radio

En nu tijd voor Indo Radio...

Bootvluchtelingen

Al enkele jaren hangt er in het prachtige Scheepvaartmuseum te Amsterdam dit drieluik van striptekenaar Peter van Dongen, onder meer bekend van Rampokan. Helaas nog zeer actueel...

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.