Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Minahasa

Weliswaar een tjampoer aan foto's, maar misschien vindt u dit Youtubefilmpje over de Minahasa toch leuk...

Ruangrupa Arnhem

Deze maand opende het Indonesische collectief Ruangrupa haar RuRu Huis in hartje Arnhem. Ruangrupa is een collectief van kunstenaars, architecten, schrijvers, curatoren en historici, dat nu als curator bezig is om de tentoonstelling Sonsbeek 2016 samen te stellen.

 

Ruangrupa legt hierbij onder meer de nadruk op de relatie tussen Arnhem en Indonesië. Denk hierbij niet alleen aan Bronbeek, de villa's van voormalige planters of de Molukse barak in het Openluchtmuseum maar ook aan de vele pensions in de jaren '50 en '60. Het RuRu Huis fungeert als plek waar u uw eigen relatie met het park, Arnhem en Indonesie aan Ruangrupa kunt voorleggen zodat deze misschien in de tentoonstelling kan worden verwerkt.

 

Het RuRu Huis zit op Looierstraat 43. Hier vindt u meer informatie.

 

Sonsbeek 2016 gaat op 4 juni 2016 open, maar kom nu al met uw verhaal!

Netwerkdag informele zorg senioren Nederlands-Indië

Pelita wil in samenwerking met Indische en Molukse organisaties een landelijk netwerk opzetten voor informele zorg ten behoeve van senioren uit Nederlands-Indië. Dit, wegens de hervormingen in de zorg waardoor senioren langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Indien u een Indische of Molukse organisatie vertegenwoordigt, nodigt Pelita u dan ook van harte uit voor haar netwerkdag op zaterdag 19 te Amersfoort. Zie hier meer informatie.

Jongerenfestival Taman Indonesia

Zondag 19 juli houdt dierenpark Taman Indonesia haar jongerenfestival 'Indo Roots Fest' met muziek van Norman Kapoyos en Kim Pendjol, workshops, kraampjes en Nederlands bekendste beautyblogger Serena Verbon (beautylab.nl) met haar zusjes Larissa en Tara (kittehscupcakes.nl). Er zijn workshops Pentjak Silat, Balinese dans en batik wrapping evenals kookdemonstraties. Voor de Twijfelindo's is Armando Ello aanwezig met zijn project HoezoIndo of Indobelike!

 

En natuurlijk zijn er de dieren en prachtige ambiance. Het dit jaar 20-jarige Taman Indonesia zit in de Kop van Overijssel, nabij Steenwijk in Kallenkote. Zie hier bezoekersinformatie.

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

Hier vindt u het juli-nummer van de nieuwsbrief van Stichting Moluks Historisch Museum.

Herdenkingen Amstelveen en Nijmegen

Zowel in Amstelveen als in Nijmegen vindt op 14 augustus de jaarlijkse herdenking plaats van de slachtoffers in Indië.

Java Post

Als recente onderwerpen in de Java Post vindt u een artikel over de vergeten Atjeh-oorlog, over Herman Bussemaker als winnaar van de Gouden Buffel, en over het massale geweld tijdens de jaren 1965/1966 in Indonesië.

San Fu Maltha

Ruim een maand geleden interviewde de Volkskrant filmproducent San Fu Maltha (o.a. Zwartboek, Süsskind, Het Bombardement) over zijn Indische roots. Zie hier.

Gordel van Smaragd

Op zaterdag 8 augustus is er in Amsterdam weer de Indische rondvaart Gordel van Smaragd!  

Nieuwsgierig of zin om mee te gaan? Zie dan hier de website!

PELITA

Moesson

De Moesson van deze maand al gelezen? Mooi interview van Ricci Scheldwacht met musicalster Anouk Maas, die met haar collega's Kim-Lian van der Meij, Jamai Loman, Maaike Widdershoven, Nurlaila Karim, Linda Wagenmakers, Anouk van Es en Freek Bartels een volledig Indische musical zou kunnen vertolken!

 

Ook een zeer boeiend artikel over arts, verzetsman en jazz-gigant Boy Edgar, van wie bijna iedereen dacht dat hij Surinaams was maar die in werkelijkheid een Armeens Indische achtergrond had. Marie-Claire Melzer en Marieke Klomp schreven een biografie over hem: 'Boy Edgar. Het dubbelleven van een alleskunner'

Hoe mooi alles, een liefde in oorlogstijd

Bekend dichter en wetenschapper Leo Vroman wist kort na de Duitse inval Nederland te ontvluchten en via Engeland Nederlands-Indië te bereiken. Toch belandde hij in Japanse kampen, onder meer in Bandoeng, Singapore en Japan (Osaka en Nagaoka). Zijn intense liefde voor zijn verloofde Tineke Sanders hield hem overeind.

Vanaf 22 september vertolken Kees Hulst en Esther Scheldwacht dit oorlogsliefdeverhaal, dat Mirjam van Hengel als boek met dezelfde titel publiceerde. 'Hoe mooi alles' belooft een zeer mooie voorstelling te worden. Esther Scheldwacht kent u mogelijk nog van Familiefeest en The Sunshine Show.

Hier vindt u meer achtergrondinformatie en hier de speellijst.

Dick van der Capellen

Naast onder andere Boy Edgar, Rob Pronk, Wessel Ilcken of Joop Ayal behoorde bassist Dick van der Capellen in de jaren '50 en '60 tot de meest invloedrijke jazzmusici in Nederland, evenals zij afkomstig uit Indië. Hier vind u de reportage die Jazz TV enkele jaren geleden van hem maakte.

Voordracht Eric Schneider Herdenking 15 Augustus 1945

Acteur, regisseur, toneelschrijver en beeldend kunstenaar Eric Schneider en zijn zoon Beau Schneider houden de voordracht tijdens de herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument.

 

Die dag komt het jubileumboek uit van 35 jaar Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 met een bloemlezing van de vele eerdere voordrachten, getiteld: Gedeeld verleden. Mijn herinnering, jouw verhaal.

 

Dit jaar zullen velen de Melati dragen ofwel het draaginsigne als teken van respect, verbondenheid en medeleven ten aanzien van de slachtoffers in Nederlands-Indië. U kunt deze nu reeds hier bestellen.

 

Zie de website van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 voor meer informatie.

Dialoog Nederland-Japan-Indonesië

Op 5 september organiseert de werkgroep Dialoog voor de 18e keer haar conferentie in De Voorhof te Voorburg met deze keer als thema: De invloed van WO-II in de Pacific op de volgende generaties. Aya Ezawa, Jill Stolk, Chieko van Santen, Tineke Bennema, Yukari Tangena en prof. Takemitsu Muraoka zijn de sprekers. 's Middags vinden er groepsdiscussies plaats.

 

De werkgroep verzoekt belangstellenden om zich voor 21 augustus aan te melden. Zie hier meer informatie.

Fototentoonstelling Bronbeek

Van 13 augustus tot en met 31 december biedt Museum Bronbeek de tentoonstelling 'Oorlog in Beeld', met zowel een overzicht van foto's van conflictsituaties uit de periode 1945-1950 in Indië/Indonesië als van recentere data elders. Bijvoorbeeld deze foto van een Indonesische militair en een KL-er bij de demarcatielijn in 1947 in Oost-Java. In het persbericht vindt u meer informatie.

Osteoporose en causaal verband

Onder bepaalde voorwaarden accepteert de SVB/PUR sinds kort osteoporose als causale klacht, belangrijk indien u aanspraak wilt maken op de Wuv, Wubo of AOR of juist om die reden een hernieuwde aanvraag wilt indienen. Zie het artikel van de VBV hierover.

MAX305

Ernestine de Wilde de Ligny brengt op 15 en 16 augustus in Den Haag haar theatervoorstelling MAX305 op de planken, gebaseerd op ervaringen van soldaat Max tijdens WO-II in Indië en Hiroshima. Zie haar speellijst voor meer informatie.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.