Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Uit Verre Landen tentoonstelling Den Bosch

Tot 13 september kunt u deze zomer naar het Noordbrabants Museum in Den Bosch voor de tentoonstelling 'Uit verre landen. Koffie, thee en andere koloniale waren'. De tentoonstelling is als familietentoonstelling uitermate geschikt voor kinderen, alleen al vanwege de winkeltjes. Overigens is de catalogus zeker de moeite waard!

Masoek Sadja's

Op vrijdag 10 juli zijn er Masoek Sadja's in zowel Eindhoven als Maastricht, in Maastricht met live-muziek van First Choice. Zie het overzicht.

Mocht u deze nieuwsbrief tijdig ontvangen, ziet u in het overzicht dat er vrijdag 3 juli ook al een Masoek Sadja in Den Bosch plaats vindt.

Indische Eettafels

Zaterdag 4 juli is er op een historische locatie in Amersfoort weer een Indische Eettafel, namelijk in Hofje De Armen de Poth, Pothstraat 16. U moet wel reserveren! Mocht u te laat zijn, c.q. de hond naast de pot vinden, houdt dan voor de volgende keer de agenda in de gaten. Deze vindt u hier.

 

Op deze agenda ziet u bijvoorbeeld ook de Indische Eettafel in Nijmegen op 10 juli. Wel reserveren!

Scherpschutter tegen ISIS

Misschien als onderwerp te ver gezocht, maar het gaat wel om een 2e generatie Indischman. Richard Jansen vocht met de Koerden tegen ISIS. Als scherpschutter schakelde hij tientallen ISIS-strijders uit tot hij zwaargewond raakte. Zie hier het item over hem van Een Vandaag.

Indo Radio

Zin in een muziekje tijdens het lezen van deze nieuwsbrief? Misschien is Indo Radio een idee...

Einde van de slavernij

Woensdag 1 juli werd het einde van de slavernij weer groots gevierd. Tenminste die in Suriname in 1863. In Indië gold 1 januari 1860 als officiële datum, maar in ieder geval tot de overdracht in 1949 was er hier en daar nog sprake van slavernij. En tot dusverre ontbreekt elke herdenking, terwijl de slavernij in de Nederlandse gebieden in Azië eerder en tot halverwege de 18e eeuw omvangrijker was dan in het Atlantische gebied (waaronder Suriname en de Cariben).

 

In de herhaling van VPRO Boeken interviewde Wim Brands afgelopen zondag Reggie Baay hierover.

 

Zie hier trouwens de reactie van Reggie over kritiek op zijn onderzoek, dat in Kleurrijke Tragiek stond. Deze tweede publicatie, die dit jaar over slavernij in Indië verscheen, werd geschreven door Matthias van Rossum. Ook waard om aan te schaffen, alleen al vanwege de illustraties en overzichtelijke cijfers!

Over troostmeisjes

Zie hier wat Joty ter Kulve sinds haar internering in Kramat altijd is bijgebleven en lees hier hoe de onverwachte houding van een Japanse kennis oude emoties oproept.

 

In De Volkskrant stond een artikel van Griselda Molemans over troostmeisjes, onder wie ook de moeder van Liesbeth List. Griselda interviewde Liesbeth over haar. Zie hier.

VOC-schepen

De komende vijf jaar ligt een replica van De Halve Maen in de haven van Hoorn. Dit was het VOC-schip van Hudson, die tijdens zijn mislukte zoektocht naar een alternatieve route naar Indië in Canada belandde. Na de Amsterdam (Amsterdam) en de Batavia (Lelystad) is dit dus de derde replica die u kunt bezoeken.

 

Als u benieuwd bent naar andere VOC-schepen kunt u deze pagina bekijken van de VOCsite. Van de 1772 schepen, die de VOC zo'n 200 jaar had, vergingen er 629.

Linggarjati Award 2015

Dit jaar reikte de Indonesia Nederland Society haar Linggarjati Award uit aan Dr. Arifin Siregar, die onder meer als voormalig Minister van Handel zich enorm inzet om de banden tussen Indonesië en Nederland weer aan te halen. Hier vindt u zijn toespraak, die hij tijdens het INS-seminar 'Jakarta-Rotterdam, Water-Smart Cities' hield.

Recepten?

Na diverse verzoeken, overwegen we om toch uw recepten in de nieuwsbrief op te nemen. Stuur daarom uw lekkerste, snelste of gemakkelijkste recept naar p.bouman@pelita.nl

PELITA

Indische Familiedag woonzorgcentrum Leilinde Den Haag

Op zaterdag 11 juli van 12:00 tot 18:00 uur organiseren woonzorgcentrum Leilinde en Pelita voor de tweede keer een Familiedag in woonzorgcentrum Leidscheveen (Den Haag). Behalve optredens van onder andere Wieteke van Dort en andere attracties, die u hier vindt, is er ook een rondleiding voor serieuze belangstellenden in de twee woongroepen voor Indische ouderen met dementie.

 

Goed om te weten dat een groot deel van het personeel van Leilinde speciaal getraind is en ervaring heeft in de omgang met bewoners uit voormalig Nederlands-Indië.

 

Het adres van woonzorgcentrum Leilinde is: Harriët Freezerhof 32, 2492 JD  Den Haag.

Satudarah gemist?

Mocht u 'Satudarah - One Blood' hebben gemist, dan vindt u deze hier. Deze documentaire trok 1 miljoen kijkers!

Leonard Retel Helmrich

Filmmaker Leonard Retel Helmrich, bekend van onder meer zijn trilogie Stand van de Maan, Stand van de Zon en Stand van de Sterren, is net benoemd voor de vakjury van de Oscars!

 

Lees hier het artikel van het Nederlands Filmfestival.

Open dag LV-INOG Amersfoort

Ook in Amersfoort houdt zaterdag 4 juli de Landelijke Vereniging Na-Oorlogse Generatie een Doe-Dag, van poco-poco tot zelf-muziek-maken. Deze Open Dag is onder andere bedoeld voor de 2e generatie die graag kennis wil maken met LV-INOG's activiteiten en de aanwezige maatschappelijk werker. Lees hier meer informatie.

Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950

Als u deze zomer zin hebt in een serieus uitstapje vergeet dan Museum Bronbeek niet, waar dit jaar een tentoonstelling is over de Politionele Acties en dekolonisatie.

Oproep documentairemateriaal

Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-1945, bekend van de films 'Het Jaar 2602' en 'Buitenkampers' zoekt materiaal voor haar nieuwe documentaire over de dekolonisatie. Zie hier haar oproep.

Professor Bob Smalhout overleden

Telegraaf-columnist Bob Smalhout overleed donderdag jl. Voor zover we weten, had hij niet direct een band met Indië maar hij nam het in zijn columns vaak op voor de Nederlands-Indische gemeenschap en de veteranen die daar hadden gevochten. Bovendien woonde hij herdenkingen bij zoals de Indië-herdenking in Amstelveen. Hormat.

Gezocht: Indische paspoppen

In verband met zijn voorbereidingen voor een Indië-tentoonstelling in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch zoekt Dick Rozing een 3-tal mannelijke Indische pas-/etalagepoppen. Zie hier zijn oproep. Mocht u iemand weten, die deze in bruikleen wil geven, graag!

Java Post

In de Java Post vindt u een recensie van Jur van Goor's gedegen biografie over Jan Pieterszoon Coen, Bert Immerzeels klacht over weinig onderbouwde beschuldigingen die de discussies vertroebelen, een beschrijving van de Spijkerploeg in Burma en het NRC-artikel van Anne-Lot Hoek over geschiedverzwijging.

Van Heutsz in de 'IJzeren Eeuw'

Hier vindt u de aflevering van de geweldige serie 'De IJzeren Eeuw', die deze keer over van Heutsz en Teukoe Oemar gaat.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.