Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Ramona

Afgelopen zaterdag Schaep Ahoy gemist? Hier vindt u de hele aflevering, met als titel De Kaping. Mocht u geen tijd hebben, kijk dan hier in ieder geval even naar Ramona!

De oorlog van mijn moeder

Journalist Yael Vinckx publiceerde afgelopen maand haar familieroman 'De oorlog van mijn moeder'.

 

Haar moeder, c.q. de jonge Inge, moest met haar Indische moeder in 1940 Vlissingen verlaten, toen de stad geëvacueerd werd na de inval van de Duitsers. Ze kwamen terecht in Scheveningen, waar de nazi’s hun nieuwe huis al snel tot Sperrgebiet verklaarden en het ontheemde gezin opnieuw op straat stond - zonder Inges vader, een bekend marineofficier, die als krijgsgevangene naar Oekraïne was afgevoerd. In onwetendheid over zijn lot, overleefden moeder en dochter in een Arnhemse schuilkelder ternauwernood een regen van raketten tijdens de Slag om Arnhem.

 

Na de oorlog stond haar vader plots op de stoep, maar rust werd het gezin niet gegund. Hij kreeg het commando over een marineschip waarmee hij de binnenwateren van Nederlands-Indië moest ‘zuiveren’ van opstandelingen. Voor Inge was Indië een groot en angstig avontuur, voor haar moeder was het een verschrikkelijke desillusie: Indië leek in niets meer op haar geboorteland.

Als Nederland de onafhankelijkheidsverklaring tekent, neemt Inges vader een beslissing die zijn leven, en dat van zijn gezin, dramatisch zal veranderen …

 

Zie haar website.

Fumi Hoshino's blog

De Japanse architect en 2e generatie Fumi Hoshino woont inmiddels 24 jaar in Nederland houdt een blog bij over oorlog, vrede en geschiedenis. Zeer interessant, ook vanwege zijn Japanse achtergrond. Zie hier.

Gurkha's

Een van de getroffen regio's in Nepal is Gurkha, wellicht de regio waar veel militairen vandaan kwamen die de Nederlands-Indische gemeenschap te hulp kwamen tijdens de Bersiap. Misschien een extra reden om bij de Giro555-actie aan te denken? Zie hier.

'Mammiku, mijn moeder' in Zutphen

Op 17 mei kunt u in het Koelhuis te Zutphen naar 'Mammiku, mijn moeder'. Dit is de Indische Salon over de Indische en Molukse oermoeder met als sprekers Lelia Tetelepta en Anita Bunt, percussie door tifagroep Sapa Lawan, kunstpresentatie door Ava Schmitt en een lekkere Indische lunch van Patty Geelhoed.

 

U moet u wel voor 10 mei opgeven!

 

Hier vindt u meer informatie.

Indisch en Indonesisch verzet tegen de Duitsers

Hier vindt het interview van de Amsterdamse omroep AT5 met Ernst Jansz en Iwan Faiman over het verzet van hun vaders tijdens de Duitse bezetting.

Holland Festival in Long Beach

Behoort u tot een van onze Amerikaanse lezers, mocht u familie of vrienden in de Verenigde Staten hebben of bent u die tijd daar op vakantie, weet dan dat The Indo Project (TIP) op 24 mei in Long Beach voor de 26e keer haar Holland Festival houdt. Dit is het grootste Nederlands-Indische festival in de USA. Zie hier.

 

Onderdeel van dit festival is de vertoning van Railway Man plus discussie met Inez Hollander, schrijfster van Silenced Voices.

Indische koffietafel Nijmegen

In navolging van Masoek Sadja en Indische Eettafel is in Nijmegen nu ook de Indische Koffietafel, na een pilot, van start gegaan. Maximaal 10 mensen schuiven aan in het gemoedelijke Grand Cafe de Borger (in het het Oud Burgeren Gasthuis waar steunpunt Nijmegen is gevestigd) om te praten over thema's als 'Herinneringen aan mijn geboorteplaats' of 'Dit weet ik nog uit mijn kindertijd' of 'De eerste jaren in Nederland'. Maar het zijn vooral de gezelligheid en de ontmoeting die van belang zijn.

Men moet zich wel aanmelden bij steunpuntniijmegen@pelita.nl om op de gastenlijst te komen staan.

PELITA

Java Post

In de Java Post van Bert Immerzeel vindt u deze keer een Volkskrant-interview met Joost van Bodegom, een artikel over uitblijvende excuses van Shinzo Abe en een artikel over Pater van Lith, die in Moentilan het Xaverius College had opgericht. Zie hier.

indoFILMcafe

Zondag 10 mei kunt u in Nijmegen naar DROOMvilla LUX, waar het indoFILMcafe om 19.30 uur de Indonesische, Engels ondertitelde speelfilm Tabula Rasa draait. Zorg wel dat u iets gegeten hebt! Hier vindt u meer informatie.

Diederik van Vleuten

Tot en met 9 juni trekt Diederik van Vleuten nog met zijn voorstelling 'Daar werd wat groots verricht' door het land. Bekijk daarom zijn speellijst, mocht u diens zeer speciale show live willen zien. Overigens, op 15 augustus zendt de NPO de voorstelling integraal uit!

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

Hier vindt u de nieuwsbrief van de Stichting Moluks Historisch Museum.

Bij Eugenie op de Waranda

Zondagmiddag 10 mei nodigt netwerklid Yvonne Groeneveld u uit voor haar show 'Bij Eugenie op de Waranda' in haar Theater aan de Werf in Utrecht. Deze keer met als gasten Wouter Muller, Lasmi Augustien en het trio Jaya. Hier vindt u meer informatie.

Wil Mackintosh

Hij viel op tijdens de Herdenking op de Dam omdat hij als eerbetoon aan de slachtoffers uit zijn rolstoel opstond, c.q. de 97-jarige oud-marineman Wil Mackintosh. Hij had drie jaar aan de Burma-spoorlijn moeten werken. Jeroen Pauw interviewde hem evenals diens kleindochters over het belang van herdenken. Hier vindt u het interview. Kijk vanaf 23.23 minuut.

Toespraak Mark Rutte

Hier vindt u de toespraak van minister-president Mark Rutte bij de Nationale Dodenherdenking van 4 mei.

Theatercollege Adriaan van Dis

Adriaan van Dis geeft zondag 17 mei theatercollege over de eeuw van zijn moeder, c.q. over familie, geschiedenis en schrijven. Dit doet hij om 20:30 uur in het De la Mar Theater in Amsterdam.

Indische Eettafel in Wageningen

Iedere laatste dinsdag van de maand zijn senioren van Indische of Molukse afkomst van harte welkom in verzorgingshuis Rumah Kita te Wageningen om gezellig een hapje te eten. Lekker even bijpraten of zelfs een dansje wagen, kan natuurlijk ook! De eerstvolgende keer is dinsdag 26 mei. Daarna op dinsdag 30 juni. Aanmelden kan via sl.lotus@online.nl Volg Rumah Kita op Facebook!

Tong Tong Fair en huizen van verzet

Zoals u misschien al weet, vindt de Tong Tong Fair dit jaar plaats van 27 mei tot en met 7 juni. Op haar website ziet u het programma. Bijzonder is de uitgebreide bustocht van donderdagmorgen 28 mei, waarmee Herman Keppy u in Den Haag langs plekken leidt waar tijdens de Duitse bezetting Indische en Indonesische verzetsmensen woonden.

Indische rondvaart Amsterdam 30 mei

Op zaterdagmiddag 30 mei leiden Frans Leidelmeijer en Peter Bouman u met de Indische rondvaart Gordel van Smaragd 2,5 uur lang door de Amsterdamse grachtengordel. Dit, met een Indisch perspectief en een lekkere lunch!  U moet echter wel reserveren.  Zie de website

Vergeefse bemiddeling

Hier vindt u de link naar de aflevering van de VARA-serie Bloedbroeders, waarin vanaf 3.20 minuut de Indische Louis Constant Westenenk wordt genoemd die evenmin de Armeense genocide kon voorkomen. In de vorige nieuwsbrief ontbrak deze link.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.