Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Joden in Nederlands-Indië

Afgelopen zondag sloot de tentoonstelling Selamat Sjabbat weliswaar, maar op de website van het Joods Historisch Museum over joden in Nederlands-Indië kunt u nog altijd terecht voor uw verhaal of om verhalen, oproepen of beeldmateriaal van anderen te vinden.

 

Zie ook een impressie van de Table Ronde over Oral History, die het JHM in het kader van Selamat Sjabbat hield.

Peter van Dongen

Striptekenaar Peter van Dongen vertelt zaterdag 14 maart tijdens de Moluks-Indische Literaire Middag in Houten over zijn bewerking van de roman Familieziek van Adriaan van Dis. De geïnkte tekeningen heeft hij nu klaar, maar de inkleuring en de rest vergen nog wel twee jaar!

Woonzorg Indische ouderen Den Haag

Woonzorgcentrum Waterhof biedt Indische senioren in Den Haag niet alleen zelfstandige 4-kamerappartementen of de mogelijkheid tot groepswonen, maar ook twee Indische Leefstijlgroepen voor cliënten met dementie (CIZ-geïndiceerd).

Bel 070 - 756 16 00 voor meer informatie.

Nominatie Libris Literatuurprijs

Behalve ons lid van het Comité van Aanbeveling Adriaan van Dis is dit jaar ook Gustaaf Peek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Twee Indische schrijvers onder de zes genomineerden! Adriaan met Ik kom terug en Gustaaf met Godin, held. Op 11 mei is de uitslag.

Pelgrimsreis SHBSS naar Thailand

De SHBSS, c.q. Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg, organiseert van 12 tot en met 22 november een pelgrimsreis naar Thailand, die van het beginpunt in Ba Pong naar de Drie-Pagodenpas bij Birma/Myanmar leidt.

 

De inschrijvingstermijn duurt tot 4 april. Zie de algemene informatie en prijzen, het gedetailleerde dagprogramma en het boekingsformulier.

 

Voor vragen kunt u tussen 10.00 en 15.00 uur op werkdagen bellen met reisleider en SHBSS-vrijwilliger Edu Harms: 06 - 58 91 80 77

Daar werd wat groots verricht

Zoals eerder bericht, trekt Diederik van Vleuten momenteel drie maanden het land door met zijn voorstelling over Indië die twee jaar geleden steeds volle zalen trok. Nieuwsuur had hier een item over. Op de speellijst ziet u wanneer hij bij u in de buurt speelt.

Kamers in Wageningen

In verpleeghuis Rumah Kita te Wageningen zijn momenteel twee kamers vrij binnen kleinschalig wonen: een kamer binnen de afdeling PG (met BOPZ) vanaf ZZP 5, de andere kamer zonder BOPZ. Voor meer informatie kunt u terecht bij cliëntadviseur Nicolette Jonker (0317) 490 900.

Pelita Nieuws

Kent u Pelita Nieuws al, c.q onze periodiek die 6x per jaar verschijnt? Met onder meer uitgebreidere artikelen van bijvoorbeeld Wieteke van Dort of Bert Immerzeel, boekbesprekingen, KJBB-berichten, overzicht van Masoek Sadja's en Indische Eettafels, oproepen, agenda en de prijspuzzel.

 

Een abonnement kost 17,50 euro per jaar. Bel hiervoor naar 088 - 330 51 11 of mail redactie@pelita.nl

As met een Indisch verleden

Yvonne Groeneveld geeft op de zondagmiddagen 22 maart, 12 april en 13 mei de voorstelling over haar moeder. Dit doet ze in het Werftheater in Utrecht. Zie de trailer en haar website.

PELITA

Gedeeld verleden, gedeelde verhalen

Op 20, 21 en 22 maart houden de vier herinneringscentra in Amersfoort, Vught, Westerbork en Arnhem hun jaarlijkse activiteiten in het kader van Gedeeld verleden, gedeelde verhalen.  

Zo vertelt Sylvia Pessireron op 20 maart in het Indisch Herinneringscentrum over haar boek Gesloten koffers, staat 21 maart in Westerbork onder meer met films woonoord Schattenberg centraal, vertelt de Molukse dominee Rutumalessy in Amersfoort over zijn kennismaking als 10-jarig jochie met Nederland en houdt in Vught Simone Berger een workshop Familiegeschiedenis voor grootouders en kleinkinderen.

Pelita's Indische Eettafels

Zin om eens lekker buiten de deur te eten, maar toch in een vertrouwde omgeving? Probeer dan een van de Indische Eettafels van Pelita in Amstelveen, Den Haag, Nijmegen, Zaandam en sinds kort in Amersfoort en Wageningen. Deze zijn vooral bedoeld voor senioren uit Nederlands-Indië, maar anderen met een grote affiniteit met Indië zijn ook welkom. Hier vindt u de data van de Indische Eettafels in maart.

 

Houd er rekening mee dat u tijdig reserveert, want overal zit het snel vol!

Onverzettelijk in Amsterdam-West

Na haar pensionering in 1983 probeerde de Indische mevrouw Lioni dagelijks haar buurt in Amsterdam-West schoon te houden. Men droeg haar op handen, maar niemand volgde haar voorbeeld. Luister naar het prachtige, aandoenlijke NCRV-interview uit 2003, dat onlangs opnieuw viel te horen.

Historie21

Historie21 is het storytelling-programma, dat de Stichting Moluks Historisch Museum op 21 maart in het Arnhemse Openluchtmuseum organiseert. Met Historie21 herinnert de stichting aan de komst van de eerste groep KNIL-militairen en hun gezinnen op 21 maart 1951 in Nederland.

Duitsland, Japan en verwerking oorlogsverleden

In het NRC Handelsblad van 10 maart schreef Floris van Straaten een bijzonder artikel over omgang met oorlogsverleden onder de veelzeggende kop: Merkel geeft Japan lesje boetedoening.

Themazondag Bronbeek over de dekolonisatieperiode

Op zondag 22 maart zijn Tom van den Berge, Hans van den Akker, Hans Meijer en Gerda Jansen Hendriks de sprekers over de dekolonisatieperiode. Deze vinden van 11.00 tot 15.00 uur plaats op Landgoed Bronbeek te Arnhem. De toegang bedraagt 27 euro. Tot 18 maart kunt u zich in laten schrijven.

Indomania6

Op zondag 19 april is er in de Amsterdamse Melkweg weer een Indomania met veel muziek, performances, discussie, films en eten.

 

Op het voorlopige affiche staan nog lang niet alle namen, maar binnenkort volgt de definitieve versie evenals meer informatie. Houd die dag gewoon vrij, maar verwacht geen pasar malam...

Hete Peper in Enschede

Op 26 maart kunt u in Enschede naar Hete Peper; mix van gamelan, krontjong en rock, wajang poppenspel, liedjes en vertellingen. Hierna leidt Vaya Nijhof (Nasi-Idjo) een gesprek met de spelers van het Volksoperahuis.

 

Hete Peper vindt in Concordia plaats. Zie hier.

Delta Dua het land door!

DeltaDua gaat met de voorstelling Kruit! het land in, namelijk naar Hoogeveen, Alphen a/d Rijn, Amsterdam, Middelburg, Woerden en Zwolle. Zie de trailer, een recensie (Theaterkrant) en de speellijst.

Java Post

Kent u de Java Post al van Bert Immerzeel? Vermaarde historische blog over Nederlands-Indië, die een brug probeert te slaan tussen de academische wereld en het brede publiek, en bovendien niet alleen de jongere Indische generaties wil bereiken maar hopelijk ooit de Indonesische. 

De meest recente artikelen gaan over de kinderen en weduwen van geëxecuteerden in Zuid-Celebes, over het lied van de adelborsten (Slag op de Javazee), over de oproep van Hylke Speerstra om de veteranen te herdenken en over Ed Vos. c.q. een trouwe blogbezoeker. Zie dus de Java Post.

Krontjong asli

Gelukkig valt via Youtube en Hotwotta nog krontjong te vinden, bijvoorbeeld van Guus Becker. Muziek waarvoor we ons als 2e generatie misschien schaamden, maar nu zo enorm waarderen en missen...

Indische brieven

Zaterdag 21 maart houden Philip en Ineke Everts een lezing over hun zeer recente boek Indische brieven (16 maart gepresenteerd op het KITLV). Dit, doen ze tijdens de kumpulan van ex-KJBB Kennemerland in Lieflijk Indië, Vilniusstraat 3 te Haarlem. SVB/PUR-medewerker Ton Jenezon is er dan ook voor vragen over de oorlogswetten. De kumpulan duurt van 10.30 tot ongeveer 15.00 uur en kost 20 euro inclusief maaltijd.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.